Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 17 iulie 2023 20:57 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 21:43
Negocieri dure purtate astăzi la sediul Clubului Sportiv al Armatei Steaua între FCSB și CSA pentru închirierea arenei din Ghencea pentru derby-ul cu Dinamo. ♦ Președintele FCSB, Valeriu Argăseală, a purtat discuții-maraton cu cei din comisia creată în interiorul CSA Steaua. ♦ Alături de Argăseală a fost prezent și vicepreședintele clubului, Iulian Ghiorghișor, cel care îndeplinește și rolul de director economic de mai bine de un deceniu.
- FCSB și Dinamo se întâlnesc sâmbătă, de la ora 21:30, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe DigiSport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1.
- Dacă FCSB nu va obține la timp dreptul de a juca pe Stadionul Steaua, Derby de România va fi mutat pe Stadionul „Arcul de Triumf”.
FCSB, tot mai aproape de Ghencea
Singurul punct rămas în divergență, dintre toate clauzele contractului de închiriere a arenei Steaua, a fost cel referitor la garanția pentru eventualele cheltuieli care ar fi necesare la refacerea suprafeței de joc, în cazul în care aceasta va fi distrusă iremediabil.
FCSB căutase brokeri inclusiv în străinătate care să realizeze asemenea poliță de asigurare și găsise o astfel de firmă în Olanda. Acesta întocmea o poliță care să acopere chiar și 1 milion de euro, însă cu condiția ca tot ce e până în 250.000 de euro să fie suportat de cel care o solicită, adică de FCSB. Respectiva poliță prevedea însă și alte condiții extrem de complicate, astfel că FCSB s-a văzut nevoită să renunțe la această pistă.
CSA Steaua a diminuat cuantumul garanției
După ore de negocieri însă, CSA Steaua a venit cu o ultimă propunere. Un bilet la ordin, semnat de FCSB, o cerință pe care clubul MApN-ului o avusese și săptămâna trecută, când ceruse ca respectivul bilet la ordin să fie în valoare de 1.000.000 de euro.
De această dată însă, CSA a diminuat cu aproape 25% cuantumul garanției. Noul nivel ar fi fost justificat de cei din comisia de negociere a CSA prin faptul că au fost verificate în detaliu toate facturile achitate pentru suprafața care e acum în Ghencea și care au însumat în jur de 750.000 de euro.
Bilet la ordin avalizat: avalistul va fi Gigi Becali
FCSB e foarte tentată să accepte această ultimă ofertă, astfel că ar urma să se semneze un bilet la ordin, însă un bilet la ordin avalizat, care să acopere nivelul impus de CSA, iar banii să fie accesați imediat dacă gazonul va fi deteriorat într-o asemenea măsură încât să presupună înlocuirea lui totală.
Procedura „bilet la ordin avalizat” presupune costuri suplimentare pentru emitent, adică pentru FCSB, astfel că costurile și garanția la care clubul se va angaja se vor apropia de 800.000-900.000 de euro.
Ce înseamnă „bilet la ordin avalizat?”
Prin bilet la ordin avalizat se înțelege situația în care o altă persoană numită avalist își asumă obligația de plată în aceeași măsură ca și emitentul. Avalistul poate fi atât o persoană fizică, cât și o persoană juridică. În situația în care suma nu poate fi recuperată de la emitent în parte sau în totalitate, beneficiarul se va îndrepta împotriva avalistului pentru plată.
Conform www.organic-agency.ro
Practic, avalistul va fi Gigi Becali, el va fi persoana care va gira pentru biletul la ordin pe care îl va emite FCSB și pe care îl va oferi celor de la CSA Steaua.
Marți, întâlnirea finală
Din informațiile GSP, cele două părți ar urma să se întâlnească în cursul zilei de marți dimineață pentru a definitiva contractul, căruia i se va adăuga biletul la ordin avalizat emis de FCSB. Dacă nu vor interveni alte complicații, atunci FCSB va putea să informeze oficial și Jandarmeria că va evolua în Ghencea, după care va emite bilete pentru meci.
Omologarea arenei pentru meciurile de Liga 1 ar urma să fie bifată de LPF, dar acest lucru reprezintă o simplă formalitate, stadionul fiind unul nou, care respectă toate standardele primului eșalon și a fost validat și cu sistemul VAR: la recentul Euro de tineret a găzduit două partide la care a fost disponibil și arbitrajul video.
„Biletul la ordin avalizat” explicat în 5 puncte:
- Este un instrument financiar care obligă emitentul/debitorul să achite o sumă de bani în favoarea unui beneficiar/creditor. Acest instrument leagă două persoane aflate într-un raport juridic
- Biletul la ordin operează ca o "garanție" sau ca o "promisiune viitoare de plată" deoarece poate fi emis pentru a asigura îndeplinirea unei obligații și pentru a acoperi o răspundere viitoare, cum ar fi plata unei sume de bani
- O altă persoană numită avalist își asumă obligația de plată în aceeași măsură ca și emitentul. Avalistul poate fi atât o persoană fizică, cât și o persoană juridică
- Beneficiarul trebuie să prezinte biletul la ordin pentru plată fie în ziua în care este plătibil (la o zi fixă sau termen), fie în maximum două zile lucrătoare de la scadență
- Dacă biletul la ordin nu este plătit de emitent, beneficiarul poate solicita executarea silită a avalistului, chiar dacă acesta nu are o legătură economică de vreun fel cu emitentul pentru care a garantat instrumentul de debit.
Sursa: www.organic-agency.ro și termene.ro
8 ani și 3 luniau trecut de când FCSB n-a mai jucat în Ghencea: în martie 2015 a disputat ultima partidă acolo, meciul cu Viitorul Constanța, în Liga 1