Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 07 aprilie 2022 07:47 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 10:12
Gică Hagi crede că adevăratul urmaș fotbalistic i-ar fi chiar fiul său, nu tânărul de la FCSB. Tavi, „Jucătorul lunii martie” în Ancheta GSP, a realizat mai multe decât realizase Ianis Hagi până la 19 ani, impactul lui în campionat a fost chiar mai puternic decât fusese al lui Gică.
Gigi Becali e convins că Octavian Popescu, jucătorul pe care-l vede să valoreze zeci de milioane de euro, va atinge un nivel comparabil cu acela la care s-a aflat Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român din istorie.
Gică l-a lăudat și el pe Popescu, despre care a spus că ar mai trebui totuși să progreseze la toate capitolele: "Clubul trebuie să-i dezvolte tehnica, să-i crească și calitățile fizice, și cunoștințele tactice".
„Regele" crede că nu Popescu ar fi urmașul său în fotbal, din moment ce există deja un nou Hagi: "Ianis are multe trăsături ale mele, el are ADN-ul meu. N-am zis-o până acum, dar sută la sută el are multe dintre calitățile pe care le aveam eu. Dacă nu greșesc, eu am fost lider. Ianis are sămânța să poată fi și el lider".
În campionat, Popescu e mai bun decât erau Gică Hagi și Ianis
Exagerează Becali când îl compară pe Octavian cu cel mai bun jucător român all-time? Poate fi asemănat Popescu măcar cu fiul „Regelui"? Până la 19 ani, Tavi a jucat și a marcat mai mult decât reușiseră Hagi senior și juniorul până la aceeași vârstă.
Mijlocașul de la FCSB are deja 12 goluri în campionat. Gică înscrisese 9 până la 19 ani, Ianis dăduse doar 3. Hagi senior a debutat mai devreme în națională, însă Octavian a apărut și el sub tricolor în amicalele recente cu Grecia și cu Israel. Ianis nu bifase nicio selecție până la 19 ani, fusese maximum internațional de tineret.
E drept că „perla" lui Becali și-a găsit loc într-o națională medie aflată în reconstrucție, incapabilă să se mai califice la turnee finale, în vreme ce Gică făcea parte dintr-o selecționată foarte puternică. El a evoluat și la Campionatul European din 1984, o competiție în care au participat doar 8 reprezentative, echivalentul sferturilor de finală din ziua de azi.
Campionatul în care Hagi marca 9 goluri pentru Farul și pentru Sportul Studențesc era, de asemenea, o competiție cu mult mai puternică decât este Liga 1 din prezent.
Octavian Popescu, domină la mai multe capitole
- cifrele sunt valabile pentru cei 3 fotbaliști până la vârsta de 19 ani și 4 luni
1,5 milioane de euroera cota lui Ianis Hagi la 19 ani și 4 luni, în februarie 2018
3 milioane de euroe nivelul la care e evaluat astăzi Octavian Popescu
Gică Hagi a fost la Euro '84
Exact la 19 ani și 4 luni, cât are acum Octavian Popescu, Gheorghe Hagi bifa prima mare realizare a carierei. Mergea la un turneu final cu naționala de seniori a României. Mai precis, la Campionatul European din Franța 1984. Mircea Lucescu nu doar că l-a inclus în lotul cu care a făcut deplasarea, dar i-a oferit și minute în compania unor adversari extrem de redutabili:
- 14 iunie 1984: România - Spania 1-1: Hagi a fost rezervă și a evoluat ultimele 12 minute
- 17 iunie 1984: RFG - România 2-1: Hagi a fost titular și a fost înlocuit la pauză de Zare
- 20 iunie 1984: Portugalia - România 1-0: Hagi n-a fost folosit deloc
Cifrele „Regelui" la Steaua sunt uluitoare
Hagi a evoluat în trupa din Ghencea între ianuarie 1987 și iunie 1990. Timp de 3 ani și jumătate a avut un randament colosal. Indiferent de numele competiției în care a jucat, Gică a produs aproape sau chiar peste un gol pe meci.
Performanțele lui Hagi cu Steaua
- a câștigat Supercupa Europei (1987)
- a jucat o finală de Cupa Campionilor Europeni (1989)
- a mai jucat o semifinală de CCE (1988)
- a câștigat 3 titluri de campion (1987, 1988, 1989)
- a cucerit două Cupe ale României (1987, 1989)
8a fost locul ocupat de Hagi în ierarhia Balonului de Aur în 1989, la 24 de ani, cea mai bună clasare înainte de transferul în străinătate. Ulterior a fost pe poziția a 4-a, în 1994