Articol de Cezar Titor - Publicat duminica, 27 octombrie 2024 17:49 / Actualizat duminica, 27 octombrie 2024 18:07
FCSB - Rapid, unul dintre cele mai importante derby-uri din fotbalul românesc. Pentru suporterii celor două, aceste confruntări transcend miza punctelor în clasament, transformându-se în veritabile coliziuni ale unor lumi distincte, fiecare cu identități proeminente. În densitatea atmosferei de pe stadion, fiecare partidă dintre cele două rivale readuce în prim-plan ecourile tensiunilor din trecut, iar alchimia emulației rezistă timpului.
GSP vă prezintă 5 momente, petrecute în ultimii 20 ani, în care rivalitatea dintre FCSB și Rapid a atins punctul de fierbere, servind drept context istoric înaintea partidei de azi (ora 21:00, Arena Națională).
1. Sfertul UEFAntastic
Apexul unei rivalități istorice. În sezonul 2005-2006, după un parcurs formidabil al amândurora pe a doua scenă europeană ca importanță, Cupa UEFA, cele două aveau să devină primele echipe românești care se înfruntă într-o fază atât de avansată a unei competiții continentale.
30 martie 2006, ora 19:00. Manșa tur a sferturilor de finală din Cupa UEFA. Roș-albaștrii, sub comanda lui Cosmin Olăroiu, începeau perfect partida. După o cursă excepțională a lui Oprița în banda dreaptă, acesta l-a servit ideal pe Bănel Nicoliță, care nu l-a iertat pe Dani Coman.
Rapid a egalat în debutul mitanului secund, Viorel Moldovan, actualul președinte al giuleștenilor, profitând de o respingere eronată, specifică goalkeeper-ului Carlos în acea perioadă. Returul disputat pe „Lia Manoliu” nu a adus goluri, ci multă tensiune, dueluri la limită și o tacticizare exacerbată, iar trupa alb-vișinie a plătit tribut golului primit în tur.
Rivalii mergeau în semifinalele Cupei UEFA, unde vreme de mai bine de 120 minute, FCSB făcea deja planurile de călătorie pentru Eindhoven, locul de disputare a finalei. În acea seară, Riverside-ul nu a fost de partea românilor. S-au opus Maccarone, Viduka și Riggott. După partida din 27 aprilie 2006, la București, suporterii au ieșit în stradă, însă nu cei ai formației lui Dică și Rădoi. Rapidiștii, dar și dinamoviștii, au sărbătorit în Capitală triumful lui Boro, un alt catalizator al rivalității dintre Rapid și FCSB.
2. „Bricheta” care a aprins și mai tare flacăra rivalității
Primăvara lui 2008, 20 martie. În tentativa de reducere a ecartului față de CFR Cluj, Rapid și FCSB se înfruntau în derby-ul care avea să decidă challenger-ul ardelenilor la titlu. În minutul 68, giuleștenii au lovit. Columbianul Zapata a respins în față, iar căpitanul Săpunaru, indisponibil din cauza unei accidentări pentru derby-ul de astăzi, a reluat acrobatic.
Cinci minute mai târziu, roș-albaștrii au marcat un „hat-trick”: o brichetă venită dinspre sectorul fanilor rapidiști. Alexandru Deaconu, nehotărât dacă să oprească sau nu partida, a fost înduplecat și de Florin Lovin, cel mai vehement jucător al roș-albaștrilor.
După partidă, Săpunaru îl critica dur pe „cavalerul” în negru: „L-a lovit o brichetă şi a plâns ca o femeie! Nu e bărbat adevărat! Mai bine venea Irina Mîrţ, sigur avea mai multă tărie!". Verdictul Comisiei de Disciplină a fost clar: 3-0 la „masa verde” pentru FCSB!
La aproximativ două minute după ce am fost lovit, m-am deplasat spre locul de unde urma să se reia jocul, însă în acel moment mai multe obiecte au fost aruncate din acelaşi sector, moment în care am considerat că integritatea fizică a jucătorilor şi a brigăzii de arbitri este pusă în pericol şi am oprit definitiv jocul.
- Ce notase Alexandru Deaconu în raportul oficial, document intrat în posesia Gazetei Sporturilor
3. „Manita” în fieful giuleștenilor
Pe 18 aprilie 2010, Rapidul și-a luat revanșa pentru eliminarea din Cupa UEFA, dar și pentru „brichetă”. Ce-i drept, cu un simplu triumf în campionat, însă magnitudinea acestuia are reverberații și-n prezent: 5-1 pe Giulești!
Alex Ioniță și Cesinha, fiecare cu câte o „doppietta”, și Marius Constantin, din penalty, au punctat pentru rapidiști, în timp ce Kapetanos a marcat golul de onoare al roș-albaștrilor.
4. „Gladiatorul” Bourceanu a zguduit Arena Națională
25 septembrie 2012. 43.000 spectatori pe cel mai mare stadion al țării. În stadiul incipient al aventurii roș-albastre de succes, încununată cu trei titluri consecutive (2013, 2014, 2015), golul din minutul 90+6 reușit de Alexandru Bourceanu o ducea pe FCSB pe primul loc al clasamentului, de unde nu a mai coborât până la sfârșitul campionatului!
Era prima victorie a roș-albaștrilor în fața Rapidului pe teren propriu, după o pauză de 10 ani!
Un suspin prelungit de agonie și extaz, un destin pecetluit într-un gol tardiv. Pe muchie, cu speranțele diminuate. Ce poate fi mai frumos decât un gol marcat în ultimul minut al unui derby?
5. Schimbarea la față a rivalității. Noile paradigme
În timpul celebrelor cuplaje bucureștene (Dinamo - Steaua - Rapid - Sportul), scandarea „Steaua și Rapid se iubesc la infinit” asigura fondul sonor pe fostul Stadion Național. Infinitul nu durează decât câțiva ani, iar rivalitatea și sentimentele de ură sunt mai puternice decât cele de fraternitate fragedă.
De la revenirea Rapidului în elita fotbalului românesc, rivalitatea dintre cei doi granzi bucureșteni a cunoscut noi dimensiuni, datorită emulației aparte ce înconjoară un astfel de duel. În ultimii ani, am avut mai multe momente memorabile: prima victorie giuleșteană (1-0 pe 15 august 2021), piedica spre un nou titlu colorat în roșu și albastru (1-0 pentru Rapid pe 23 aprilie 2023), acel 5-1 din deplasare, tot în favoarea trupei în alb și vișiniu, acel 4-0 din primăvara anului în curs.
721zile au trecut de la ultima victorie a celor de la FCSB cu Rapid: 3-1 pe 6 noiembrie 2022
Unul dintre cei responsabili cu aprinderea rivalității, și în ultimii ani, dar și de la preluarea FCSB-ului, la începutul mileniului, este nimeni altul decât excentricul patron al roș-albaștrilor, Gigi Becali.
Pe Dinamo o vreau în play-off. Nu pe Rapid, pe Rapid nu o vreau. Să spun un lucru. Rivalitatea cu Dinamo a fost întotdeauna, însă a existat și o prietenie. Pe vremea aia se și ajutau suporterii. Cu ce să mă impresioneze Rapid? Dacă nu vedeam meciul (n.r. - Rapid - Farul 5-0) ziceam: «Mamă, 5-0!».
Vînă s-a dat la o parte la primul gol, Nedelcu la fel, a driblat Borza 5 jucători. Golul 2 la fel, a primit o pasă. Se termina dacă marca Radaslavescu la 1-0! Ce presing au făcut, mă? Au fost numai cadouri, eu vreau să văd fotbal. Fotbal a jucat Dinamo! Nu m-a impresionat nimic la Rapid. I-am zis lui MM că e bine pentru noi, ei se culcă pe o ureche că au valoare, nu mai intră motivați. Hai să-i vedem când joacă cu noi!
O să fie un meci foarte greu. De abia așteaptă Șumudică? Șumudică s-o ia la căpățână! Valoric sunt departe cu mult față de noi, nu suportă comparație. Pe toate posturile suntem mai buni. Cel mai bun jucător al lor nu joacă, norocul nostru. E vorba de Hromada.
Mi-o fi frică de Șumudică, ăștia care nu joacă cu Rangers joacă cu Rapid. Târnovanu în poartă, Crețu fundaș dreapta, Ngezana și Dawa centrali, Radunovic fundaș stânga. Cu Șut să vedem dacă e OK, de vineri să vină la antrenamente. I-am zis echipa lui Șumudică, marele specialist. Zice el că e geniu, ia, mă, să te văd, geniule! Să vedem care e mai puternic, Gigi Becali sau Șumudică. Ce să faci tu, mă Șumudică? Uită-te la Europa, tată! Tu lucrezi în Giulești.
- Gigi Becali, patron FCSB