Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 23 ianuarie 2024 21:07 / Actualizat marti, 23 ianuarie 2024 23:57
FCSB domină cu ferocitate campionatul, are un avans de 11 puncte față de CFR Cluj, iar prima etapă din 2024 a confirmat într-un mod fără echivoc că roș-albaștrii sunt principalii favoriți la câștigarea campiontului. Pe care încearcă să și-l adjudece pentru prima oară după o pauză de nouă ani.
Până în acest punct al sezonului, cifrele din dreptul echipei lui Charalambous sunt fabuloase și reflectă întocmai realitatea din clasament: FCSB are cel mai prolific atac din Superligă (42 de goluri înscrise), cea mai bună defensivă (doar 20 goluri încasate), fiind echipa care a contabilizat cele mai multe victorii (14) și cele mai puține eșecuri (3).
Mai mult, doi dintre primii marcatori ai campionatului vin de la bucureșteni: Olaru, cel care tocmai a reușit întâiul hat-trick al carierei, conduce acest capitol, cu 13 reușite stagionale, în timp ce Florinel Coman închide podiumul golgheterilor, cu 9 reușite.
Între ei stă doar Eduard Florescu de la Botoșani, cel care a punctat de 10 ori în actuala ediție.
FCSB, pe locul 2 la un singur capitol
Surprinzător, ținând cont de discrepanța dintre FCSB și principalele contracandidate la titlu, există și un capitol la care roș-albaștrii nu sunt în acest moment pe primul loc. Mai exact, cel al clasamentului bazat strict pe meciurile jucate acasă.
Ierarhia respectivă e dominată de CFR Cluj, cu 25 de puncte acumulate în 11 meciuri. „Feroviarii” au șapte succese și patru egaluri în fața propriilor fani, unde n-au pierdut nici măcar o dată pe durata campionatului în curs.
FCSB nu-i departe. Ocupă locul doi, cu 23 de puncte, însă cu două eșecuri suferite acasă. Rapid și Oțelul sunt formațiile în fața cărora vicecampioana s-a înclinat pe teren propriu.
Liderul Superligii își poate îmbunătăți palmaresul de acasă până la finalul sezonului regulat. Pe Arena Națională urmează să vină, în ordine, Farul, Sepsi, FC Botoșani și Petrolul.
Dar FCSB e imperială „afară”!
În schimb, roș-albaștrii conduc clasamentul partidelor jucate „afară”. Din 11 meciuri jucate în deplasare, FCSB a câștigat șapte și a obținut trei rezultate de egalitate. Singurul eșec a venit în august, 1-3 pe „Francisc Neuman”, cu UTA. Podiumul e surprinzător, cu Oțelul și U Cluj aflate pe locurile doi și trei.
Și nu doar că FCSB e „regină” la capitolul deplasări, dar atrage și cei mai mulți suporteri când joacă pe teren străin.
Conform unei analize publicate de Gazeta la finalul anului trecut, vicecampioana a disputat 11 jocuri în deplasare în acest campionat, iar formațiile gazdă au bifat recordul de asistență în 9 cazuri.
Cu o medie de 14.878 spectatori / meci, FCSB e prima și în ceea ce privește asistențele de la partidele de pe teren propriu. La o distanță considerabilă de Rapid, respectiv Universitatea Craiova.
Nici în anul ultimului titlu n-au fost cei mai buni acasă
Interesant e că, în anul ultimului titlu, FCSB a ocupat abia locul al treilea în clasamentul meciurilor de acasă, în spatele lui ASA Târgu Mureș și Astra.
Atunci, echipa antrenată de Costel Gâlcă a înregistrat, din 17 meciuri găzduite acasă, 10 victorii, două egaluri și cinci înfrângeri. Trei dintre eșecurile de acasă veniseră chiar pe final de campionat, 0-1 cu Petrolul, 1-2 cu Oțelul Galați și 0-1 cu principala rivală de atunci, ASA.
La fel ca astăzi, FCSB a fost campioana meciurilor jucate pe teren străin (39 de puncte, 12 victorii, trei remize și doar două înfrângeri).