Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video), Carmen Dumitru - Publicat sambata, 09 martie 2024 06:21 / Actualizat sambata, 09 martie 2024 07:18
Filmul scenelor apocaliptice de la Dinamo - UTA, relatat de reporterii GSP care au asistat îndeaproape la ciocnirile de pe străzi și la încăierarea de pe „Arc”. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
S-au adeverit, cu vârf și îndesat, toate temerile legate de partida cu risc maxim dintre Dinamo și UTA, meci la care și-au făcut apariția, alături de galeria arădenilor, și zeci de membri ai Peluzei Sud Steaua.
Și s-a confirmat încă o dată cât de inadecvată e arena de 8.100 de locuri, înghesuită în mijlocul orașului, într-o mică parcelă de străduțe care de care mai înguste, pentru găzduirea unor partide cu un asemenea grad de risc.
Rumoare, vine Peluza Sud!
Aleile din jurul „Arcului de Triumf” au devenit un vertiabil teatru de război cu aproximativ 50-60 de minute înaintea meciului Dinamo - UTA. Tensiunea, palpabilă, se simțea oricum cu multe ore înainte de meci, tradusă și prin numărul neobișnuit de ridicat de jandarmi și stewarzi mobilizați pentru un aparent banal Dinamo - UTA.
Însă totul a căpătat alte dimensiuni când în stațiile radio ale jandarmilor s-a răspândit anunțul că dinspre bulevardul care însoțește și linia tramvaiului 41 urmează să ajungă contingentul generos de suporteri arădeni anunțați la meci.
Arădeni în teorie, căci „grosul” galeriei oaspeților a fost reprezentat - niciun secret aici - de suporteri din Peluza Sud Steaua, înfrățiți cu ultrașii „textiliștilor”. Era ora 19:00, în acest registru a început „thriller-ul” de aseară.
A fost momentul în care forțele de ordine au intrat într-o alertă soră cu isteria, stare care i-a înspăimântat de-a binelea și pe trecători, pietonii care-și făceau rutina obișnuită din fiecare seară, dar care n-au avut încotro decât să urmărească scenele desprinse, parcă, de pe front.
Vestea că ultrașii echipei oaspete se îndreaptă spre stadion a provocat rumoare. Mai multe mașini de jandarmi au început să patruleze în viteză pe arterele din raza stadionului, polițiștii au blocat traficul, s-a oprit inclusiv circulația tramvaiului!
În numele Domnului?!
Cu câini în lanțuri, în sprint sau călare pe cai, zecile de jandarmi au mers să-i întâmpine pe ultrași. Ce au primit la schimb? Ostilitate, injurii, lipsă de cooperare. Brutalitate!
Așa s-a ajuns la o ciocnire cu accente dramatice, între ultrași și reprezentanții forțelor de ordine, purtată inclusiv în curtea și pe scările Bisericii Cașin.
La câteva zeci de metri distanță, în expectativă, rivalii de la Dinamo, flancați de alte forțe de ordine, așteptau următoarea mișcare a rivalilor.
„Oaspeții” au încercat să „rupă” cordoanele forțelor de ordine și să se îndrepte, cel mai probabil, spre dinamoviști, dar jandarmii au reușit să le țină piept.
Printre petarde explodând la tot pasul, valurile de gaz lacrimogen care au curs cu nemiluita din buteliile Jandarmeriei și zbieretele disperate „Culcat, culcat!”, oamenii obișnuiți încercau să se adăpostească de „ploaia” de obiecte, fugind care încotro din calea huliganilor.
Blocată în trafic, o mașină aproape a fost ridicată pe sus de scandalagii, jandarmii fiind nevoiți să facă un scut uman până când autovehiculul a putut să „evadeze” de acolo.
„Apocalipsa” de la Cașin
Ce amplifică dramatismul scenelor? Parte din bătăliile purtate de ultrași și jandarmi s-au desfășurat inclusiv pe treptele lăcașului de cult de pe Bulevardul Mărăști, ridicat în anii '30 în Capitală și care poartă denumirea unei localități din județul Bacău.
Acolo s-a consumat, în 1916, Lupta de la Cașin, derulată în timpul Primului Război Mondial, între armata austro-ungară-germană și armatele româno-ruse. Un secol și un pic mai târziu, tot la Cașin, dar în Capitală, a mai avut loc o ciocnire, dar care va fi consemnată, probabil, doar în procesele verbale întocmite de reprezentanții MAI.
Mai multe imagini șocante se desprind din minutele în care forțele de ordine au încercat să-i conducă pe ultrași spre intrarea în stadion. De exemplu, momentul în care o „bombă” aruncată de suporteri explodează lângă o persoană care filma întreaga scenă. Câțiva metri mai în față, doi dintre reporterii site-urilor de sport acreditate la meci încearcă să fugă din calea efectelor micii deflagrații.
Puțin mai devreme, un cameraman al uneia dintre televiziuni fusese lovit cu o piatră în zona pieptului. Pentru a-i proteja intimitatea și din respect pentru familia acestuia, nu vom publica numele său și nici postul pentru care filma.
Partea a II-a: ambuscada din stadion, pumnii și țipetele copiilor oripilați
A fost doar prima parte a turbulențelor majore de la meciul de vineri seara. Căci partea a doua, la fel de dramatică, dar cu siguranță mult mai violentă, a avut loc în interiorul stadionului, cu 5-10 minute înainte de startul partidei.
Despărțiți de doar câteva zeci de metri și de o zonă-tampon probabil mult prea fragilă, suporterii din Peluza Sud Dinamo, care în mod tradițional stau la Tribuna a II-a pe „Arc”, au intrat în contact cu rivalii aflați la peluza-oaspete.
Bineînțeles, provocări au existat de ambele părți. După o repriză zdravănă de înjurături și ironii reciproce, steliștii au afișat, ostentativ, o pânză cu unul dintre steagurile de brigadă capturate în trecut din mâinile PCH-ului.
Dinamoviștii „sudiști” fuseseră „conștiincioși”, intraseră cu mult timp înaintea adversarilor în stadion. În drumul spre arenă, avuseseră grijă să profereze amenințări cu moartea, imposibil de reprodus, în direcția reporterilor și cameramanilor peste care au dat în apropierea intrării pe „Arcul de Triumf”.
E ora 19:55, iar bătălia finală pentru play-off stă să înceapă. Jucătorii sunt pe tunel și totul e pregătit pentru start. Se mai poate întâmpla ceva? Chiar în acel moment, o veritabilă „ploaie” de torțe pornește dinspre Sud Dinamo spre Sudul inamic.
Peste 30 de „meteoriți” roșii zboară teleghidați spre sectorul ocupat de fanii oaspeților, care numaidecât e învăluit într-un fum înecăcios, irespirabil. De acolo începe haosul! A fost totul premediat? Greu să estimezi.
Dinamoviștii simt momentul vulnerabil, profită de ambuscada pusă la cale și mai mulți dintre ei sar în teren pentru a se îndrepta spre adversari.
Flori... Sau fiori?
Rivalii nu dau înapoi, procedează similar și se ajunge la o ciocnire în toată regula, un potop de pumni și picioare împărțite chiar pe gazon. Sub masa presei, mai mulți copii încep să plângă și să țipe cuprinși de spaimă, unii dintre ei se refugiază în brațele părinților, care nici ei nu pricep prea bine ce se întâmplă.
În loc de 22 de fotbaliști, zeci de suporteri, jandarmi și pompieri aleargă în toate direcțiile pe teren, fiecare cu propria sarcină. Undeva spre colțul terenului izbucnește și un incendiu. Da, e război!
Ceea ce se putea transforma într-un carnagiu s-a stăvilit destul de repede - jandarmii au fost prompți în intervenție - iar cele două tabere de suporteri au fost respinse înapoi către tribune. Nu și evacuate, ele și-au continuat bătălia de la distanță aproape pe toată durata meciului.
Așa a arătat seara de 8 martie pe „Arcul de Triumf”, o seară în care fotbaliștii au ieșit cu flori pe gazon pentru a le distribui doamnelor și domnișoarelor din tribune!