FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

FOTO + VIDEO Interviu senzațional cu Florin Gardoș » Dezvăluiri despre cum i-a schimbat Thomas Neubert: „În Anglia nu am lucrat nici 80%! Mental, nu reziști 2 sezoane”+ ce spune despre ozonoterapie: „Se făcea prin piele”

Florin Gardoș // FOTO: Dumitru Angelescu +7   FOTO
Florin Gardoș // FOTO: Dumitru Angelescu

Articol de - Publicat luni, 21 ianuarie 2019 22:20

Din Antalya, fundașul Florin Gardoș, 30 de ani, țintește play-off-ul cu Poli Iași și povestește ce au însemnat pentru el perioada FCSB și transferul la Southampton, în Premier League.

  • Corespodență GSP din Turcia

După 7 meciuri jucate în tricoul celor de la CS U Craiova, fundașul central Florin Gardoș a ajuns la Poli Iași, împreună cu Andrei Burlacu.

Cei doi au fost folosiți ca monede de schimb pentru atacantul Andrei Cristea, care a mers la CSU. Ajuns de puțin timp în cantonamentul Iașiului din Antalya, stoperul dezvăluie de ce a acceptat oferta moldovenilor și compară metodele de lucru ale cuplului Reghecampf-Neubert cu cele folosite în prima ligă engleză. 

- Florin, cum te simți la Poli Iași?
- Am venit de puține zile, dar mă acomodez ușor. Sunt la o vârstă la care lucrurile sunt mai simple în astfel de momente.

- Ai avut și alte oferte din Liga 1?
- Da, au fost discuții, dar nu cu echipe din play-off. Ce m-a convins să vin la Poli a fost că înainte am vorbit la telefon cu Flavius Stoican. A contat mult pentru mine că m-a dorit antrenorul și că m-a sunat personal.

- Nu e totuși un pas înapoi pentru tine?
- Știi cum e, trebuie să iei anumite decizii în viață. Nu mai avea niciun sens să rămân la Craiova. Nu jucam, aș fi stagnat și încă sunt la o vârstă la care pot să ajung din nou la un nivel bun. Consider că îmi trebuie puțină continuitate, îmi lipsesc foarte mult meciurile. În ultimii 3 ani și jumătate, de la accidentare, nu cred că am avut 5 meciuri consecutive jucate. Deși am fost apt din punct de vedere fizic. Lumea are impresia că eu am fost accidentat mereu, dar de fapt am fost, să zic, un an și jumătate din ultimii trei. E mult, ce-i drept, dar acea perioadă a trecut.

"La Craiova nu am jucat sub nota echipei!"

- Cum te-ai reacomodat cu condițiile din România? Terenuri înghețate, stadioane vechi...
- Asta mi-a fost cel mai greu! Cred că într-o carieră de jucător mentalul contează 60-70 la sută. Cei care reușesc o fac pentru că sunt tari aici (duce degetul către tâmplă). Indiferent dacă că eram la Steaua și eram rezervă deși consideram că merit să joc sau că m-am întors acum în România și condițiile nu sunt cele din Anglia, important e să fiu puternic mental. Și cred că sunt!

- Marcel Popescu a declarat că nu ți-a interzis nimeni să joci la Craiova. Ce crezi că a vrut să spună prin această declarație?
- Nu știu ce a vrut să spună Marcel Popescu, dar mă așteptam să aibă puțină răbdare cu mine cei de acolo, mai ales că am fost împrumut în prima perioadă. Știau foarte bine la ce nivel sunt și ce pot! Mai ales că evoluțiile mele nu au fost sub nota echipei. E adevărat că am prins și un start prost. Dar niciodată nu am jucat sub nota echipei! 

- De câte meciuri consecutive ai avea nevoie pentru a te pune pe picioare?
- Mai puțin de cinci jocuri, cred. Depinde foarte mult de rezultate și de joc. Poți să joci două meciuri, iar în al treilea echipa să câștige printr-un gol marcat de tine și atunci moralul îți atinge cote înalte. Se schimbă totul. Meciurile în care am jucat eu la Craiova au fost ori înfrângeri, ori egaluri, iar atmosfera nu a fost bună. 

 

 

"Cu Tommy nu reziști două sezoane!"

- Cum ți se pare actuala FCSB față de echipa în care ai jucat tu?
- Din toate punctele de vedere, noi am fost clar mai buni! Echipa de acum nu s-a calificat în Europa League, noi eliminam Ajaxul. Am fost o generație foarte bună care nu apare așa de repede. Poate o dată la 5 ani sau chiar mai mult. Așa cum a fost și generația lui Rădoi și Dică, de exemplu. Pe lângă valoare, noi am avut totul perfect, la superlativ în acea perioadă. 

- Care a fost rețeta lui Reghecampf în acea perioadă?
- Unul dintre secrete, pe care acum îl știe toată lumea, a fost că eram fizic, cum să spun eu ca să înțelegeți exact... nu am mai fost în viața mea cum am fost în acea perioadă și cred că nu o să mai fiu niciodată la acel nivel fizic, orice aș face.

- Metodele preparatorului fizic Thomas Neubert sunt similare celor din Premier League?
- Ca intensitate a antrenamentelor, nu! Cred că la Southampton nu s-a lucrat nici la 80% din ce făceam cu Tommy la Steaua! Era totul mult mai intens decât în Anglia. Bine, nu cred că poate cineva să reziste mental mai mult de două sezoane cu Neubert. Chiar mi-e greu să îți descriu ce trebuia să îndurăm. 

thomas neubert 2

"Koeman se baza pe amicale"

- Dar aveați forța să mergeți peste adversarii care picau fizic prin minutul 70 ca și cum atunci începeați partida.
- Da, era fix cum spui tu. Am simțit această forță mai ales în meciurile cu Ajax. Prin minutul 70 mă loveam umăr în umăr cu adversarii și simțeam că sunt mult mai puternic decât ei. Însă repet: lucram la un nivel la care nu poți rezista psihic mult timp.

- Dar fizic?
- Fizic reziști pentru că ești din ce în cei mai bun, devii soldat.

- Deci Reghe și Neubert sunt mai duri decât antrenorii din Premier League.
- Bine, acum depinde și de perioade. Primul meu sezon la Southampton a fost cu Ronald Koeman antrenor, care face parte din școala olandeză de fotbal. Cu el am avut unul dintre cele mai ușoare cantonamente din viața mea. Totul se baza pe jocul cu mingea și foarte multe meciuri amicale.

"Cu Reghe nu existau probleme!"

- Ideea fiind că te pui la punct fizic jucând meciuri multe?
- Exact!

- Cum crezi că e mai bine?
- Nu știu ce să îți zic, mie nu mi-a plăcut. Nefiind obișnuit așa, chiar m-am accidentat într-un amical. Nu mă simțeam deloc pregătit pentru meci. Și când simți că nu ești pregătit fizic, nu ești pregătit nici psihic și atunci apar accidentările.

- Crezi că va reveni FCSB la performanțele avute cu Reghecampf antrenor și cu tine în echipă?
- E greu. Toate lucrurile întâmplate în ultimii ani afectează puternic. Problema cu brandul echipei, suporterii care nu mai vin la meciuri, discuțiile care apar mereu în presă pentru că patronul se bagă peste antrenor. Lucrurile acestea afectează foarte mult performanțele echipei. Când era Reghecampf nu se auzeau niciodată astfel de lucruri.

- Mai mulți fotbaliști de la FCSB au spus că au făcut ozonoterapie pentru recuperare. Tu ai folosit acest procedeu?
- Cred că am făcut de vreo două ori. Prin piele, era un tub ceva, nu îmi mai aduc aminte exact.

- Ce fel de tub?
- Nuuuu, te bagi într-un fel de tub până la gât, ca un fel de saună. Dar cred că nu avea niciun efect. Oricum, era facultativ.

- În Anglia cum făceai recuperare?
- Cryosaună.

"O vreau pe Dinamo în play-off!"

- Ai avut vreo experiență specială cu patronul FCSB, Gigi Becali?
- Nu mi-a plăcut să merg să vorbesc cu el, să mă dau pe lângă el. Nu mi-au plăcut niciodată oamenii de genul ăsta. Am evitat mereu. Acum nu știu dacă a fost bine sau nu, dar eu așa sunt construit.

- Ai jucat la Southampton. Cum a fost primul tău contact cu Anglia?
- Mă așteptam să fie bine. Am și nimerit într-un moment foarte bun. Când am ajuns eu, de abia inauguraseră baza sportivă în acea vară, era totul nou. E un alt nivel. Clubul avea 300 de angajați când am semnat, iar când am plecat numărul ajunsese pe la 700. Clubul a progresat foarte mult pentru că au fost două sezoane bune, cu participări în Europa League și clasări în primele 10 echipe din Premier League. Odată cu echipa au crescut și celelalte sectoare din club, marketing și așa mai departe. 

- Ca fost stelist, te bucuri să vezi rivala Dinamo pe locul 11?
- Nu am cum să mă bucur, mi-aș dori să fie în play-off. De fapt, stai, nu! Îmi doresc să fim noi, Iașiul, în play-off (râde). Chiar dacă au șanse mai mici, suntem în luptă și cu ei. Dar vezi, de exemplu, unul dintre cele mai frumoase meciuri ale mele a fost împotriva Rapidului. Mi-aș dori să le văd pe Dinamo, Rapid, U Cluj, Petrolul în play-off-ul Ligii 1. E mult mai frumos să ai stadioane pline cu suporteri și galerii. Chiar dacă te și înjură, e alt farmec să joci împotriva unei echipe de tradiție, care are mulți fani.

"În Anglia, pietonii salută mașinile"

- Ți-e dor de Anglia?
- (zâmbește amar) Foarte dor! Înainte să ajung la Southampton, nici eu nu mă așteptam să îmi placă atât de mult.

- Ce ți-a plăcut atât de mult? Până la urmă, nu ai locuit la Londra.
- Cred că unde am stat eu e mai frumos decât în Londra! Am locuit lângă Southampon, într-un oraș mic, cu vreo 30.000 de locuitori, Winchester. A fost capitala Angliei acum aproximativ 500 de ani, dacă nu mă înșel. E un oraș foarte pitoresc, tipic englezesc, cu oameni de foarte bună calitate.

- Te recunoșteau oamenii pe stradă?
- Având în vedere nivelul la care am fost eu, pentru că nu am jucat foarte mult, am fost chiar surprins cât de mult mă cunoșteau oamenii. Lume supercivilizată, căsuțe englezești, foarte multe facultăți bune. La trecere, pietonii salută și într-o parte, și în cealaltă, când trec. Spun "Thank you!". Foarte civilizați!

"Mi s-a spus că vin la națională dacă joc"

- Cum ți se pare fotbalul englez?
- În Anglia fotbalul e complet. Nu mai este ca înainte, când se juca simplu cu minge lungă și totul se baza pe luptă fizică. De mai mulți ani au venit mulți antrenori străini în Premier League. Cred că au rămas puțini tehnicieni britanici în prima ligă. Fiind foarte mulți bani, englezii au atras cei mai buni jucători și antrenori din lume și cred că era normal ca fotbalul să progreseze rapid. 

- La echipa națională te mai gândești?
- (râde) Mă gândesc… mă gândesc… normal că mă gândesc, dar am mai spus-o, mi-am tot făcut planuri și nu mi-au ieșit. Acesta a fost planul și la Craiova și nu a ieșit, așa că nu mai plănuiesc nimic. Speram foarte mult să ajungă din nou la națională când am mers la Craiova. Una dintre frustrările mele cele mai mari a fost că nu am reușit să mă impun în Oltenia și să merg la echipa națională pentru că știam clar că sunt probleme la națională în defensivă. Săracul "Chiri" s-a accidentat și el. Au fost probleme și știam că ar fi fost de ajuns să joc la Craiova ca să fiu acolo. Asta știam, asta mi s-a spus, dar nu s-a întâmplat, așa că nu mai fac planuri. Îmi fac treaba la Poli Iași și văd mai departe ce va fi. 

"Sepsi e puternică. Ne-a fost foarte greu în meciul jucat la ei, nici nu am avut ocazii, îmi amintesc. Ei s-au încurcat cu cine nu te așteptai și au câștigat la fel, când nu te așteptai"

"Mai am prieteni la Southampton. Unul dintre amicii mei care era team manager s-a mutat între timp la West Ham și mi-a rămas prieten, ne-am văzut când am fost la Londra. Mai vorbesc și cu câțiva colegi din când în când"

"M-am plimbat foarte mult cu trenul. Aveam o linie bună și mergeam mereu la Londra cu trenul care mă lăsa în centru, la Waterloo. Făceam 57 de minute de la mine la Londra"

"Ce fac din vară? Depinde de foarte multe lucruri. Să vedem cât joc, dacă prindem play-off-ul. Iau în calcul și să rămân la Iași, dar acum e prematur să mă gândesc pentru că am venit la Poli de câteva zile"

"Cel mai mult îmi doresc să joc constant până la vară și să intru cu Poli Iași în play-off. Sper să ne întărim, plecarea lui Cristea va conta mult și trebuie găsit un înlocuitor"Florin Gardoș

11 meciuri a jucat Gardoș pentru Southampton, în Premier League

3goluri în 81 de meciuri a marcat Gardoș pentru FCSB în Liga 1

14 meciuri a jucat Gardoș pentru echipa națională

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (13)
vladutz13
vladutz13  •  22 Ianuarie 2019, 11:16

Un jucator cu potential mare, chiar urmaream in perioada aia Premier League, nu cred ca era sub ceilalti fundasi de la Southampton, s-ar fi putut impune. Un ghinion si uite ce se intampla, din rau in mai rau.

ray51
ray51  •  22 Ianuarie 2019, 09:08

Un ghinionist. Doar in perioada FCSB a avut cateva meciuri bune si f.bune. Un ghinionist.

adicn
adicn  •  22 Ianuarie 2019, 08:18

Baftă, Florine!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează