Articol de GSP - Publicat luni, 14 martie 2016 10:34
Fostul şef al FRF, Mircea Sandu, încearcă o explicaţie pentru care Capitala a pierdut în două decenii şi jumătate două treimi din echipele de fotbal.
- În 1990, la nivelul primelor 3 ligi din România exista o singură echipă din Ilfov şi 18 din Bucureşti. Astăzi, sunt nu mai puţin de 9 cluburi în Ilfov şi Capitala mai are doar 6!
- Să ştiţi că nu e surprinzător. Chiar deloc!
- Serios? De ce, ce explicaţii aveţi?
- Înainte de '90, chiar şi imediat după, toate marile fabrici, uzine din Bucureşti, IOR, Mecanică Fină ş.a., aveau un teren de fotbal, îşi angajau jucători de peste 26-27 de ani ca salariaţi, maiştri şi uite aşa se năştea o echipă. Încet-încet, au dispărut aceste fabrici, uzine, automat au dispărut şi formaţiile lor.
- Azi sunt de 9 ori mai multe echipe din Ilfov, cărui fapt se datorează această multiplicare incredibilă?
- Sunt câteva. În primul rând, a existat un boom imobiliar, deci au apărut oameni de afaceri potenţi. Apoi, primarilor, consilierilor judeţeni le-a plăcut sportul. Însă cel mai important, cred eu, a fost factorul politic. Mulţi au gândit că dacă fac o echipă de fotbal bună, asociată construcţiei unei biserici, a unei grădiniţe, înseamnă automat un motor electoral foarte mare. Au participat cu această candidatură mixtă în programul de primar şi acopereau astfel toate păturile sociale din zona respectivă.
- Credeţi că acest trend se va schimba în privinţa Bucureştiului?
- Din păcate, nu cred. Nici n-are cum să fie o altă evoluţie pentru că în toţi aceşti ani după Revoluţie nu s-au format societăţi comerciale puternice, care să aibă stabilitate. În schimb, au apărut cluburi private de copii şi juniori, care sunt destul de bine organizate, însă atât. Nu prea văd să apară echipe în Bucureşti care să ajungă la nivelul primelor două-trei eşaloane.