Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 30 aprilie 2021 09:10 / Actualizat vineri, 30 aprilie 2021 10:25
Federația Română de Fotbal încă nu a impus modificarea regulii U21 în Liga 1, le-a oferit cluburilor trei soluții. Noutatea: poate rămâne un singur fotbalist sub 21 de ani pe parcursul unui meci, cu condiția ca fiecare echipă să aibă minimum șapte jucători formați la nivel național, adică legitimați în România minimum 3 sezoane între 15 și 21 de ani.
FRF nu a impus noua regulă U21 în Comitetul Executiv, a ținut cont de protestul pe care l-au semnat cluburile din prima ligă și le-a oferit trei soluții pentru viitor.
Care sunt variantele pe care le-a propus FRF pentru Liga 1:
- Regula să rămână așa cum este acum, cu un fotbalist eligibil U21 folosit pe toată durata unei partide, dar cu al doilea prezent pe teren măcar în primele 45 de minute. Condiția este să rămână disponibile cinci schimbări și în sezonul următor și nu e clar dacă vor mai fi permise tot atâtea modificări, dacă nu cumva se va reveni la trei după un sezon și jumătate de tranziție cauzată de pandemie.
- Echipele să păstreze regula de azi, cu un U21 integralist și cu al doilea prezent doar la startul meciurilor. Scenariul e valabil pentru cazul în care vor fi permise doar 3 schimbări în stagiunea următoare. Antrenorilor le va fi mai greu să îl scoată de pe teren pe un tânăr în primele minute dacă le vor mai rămâne doar două înlocuiri disponibile, nu patru, câte le rămân acum.
- Fiecare formație să folosească un singur jucător sub 21 de ani pe toată durata unui meci, dar echipa să conțină minimum 7 fotbaliști formați la nivel național. Ce presupune criteriul acesta: jucătorii să fi petrecut minimum 3 ani legitimați în România, între 15 și 21 de ani. Regula se referă, așadar, la fotbaliști români, fiindcă sunt rare cazurile în care vreun străin a petrecut 3 ani ca junior într-un club românesc.
Decizia finală va apărea în următoarea ședință a Comitetului Executiv. Prima variantă, cu un tânăr integralist și cu al doilea de utilizat măcar într-o repriză, a fost deja respinsă, Liga Profesionistă de Fotbal a avut marți o Adunare Generală extraordinară în care 15 cluburi dintre cele 16 care o compun au semnat că sunt împotriva noii condiții. Nu a semnat UTA, care nu a fost reprezentată în Adunare.
IFAB va aproba revenirea de la cinci schimbări la trei, așa că vom păstra regula U21 așa cum este ea acum. Dacă IFAB o să păstreze cinci schimbări, atunci vom modifica regula astfel încât al doilea tânăr să joace măcar în prima repriză
Răzvan Burleanu, președinte FRF
Dacă echipele din prima ligă vor fi de acord să folosească minimum șapte jucători formați la nivel național și să crească la 10 la sută cheltuielile cu centrele proprii de tineret, membrii Comitetului Executiv vor fi de acord cu eliminarea celui de-al doilea fotbalist sub 21 de ani din regulă
Răzvan Burleanu, președintele FRF
Naționala de tineret a profitat Beneficiile regulii pentru campionat sau pentru naționala de seniori nu sunt clare. A profitat, într-un mod evident, naționala de tineret, care s-a calificat la două Campionate Europene la rând și la Jocurile Olimpice programate în vara acestui an. La Euro nu mai fusese România din 1998. Numărul mare de jucători tineri folosiți obligatoriu în campionat le-a oferit selecționerilor, Isăilă, Rădoi, Mutu, un bazin de selecție cum nu existase în trecut și cum nu aveau adversarii din preliminarii.
Amenzi pentru cine folosește antrenori necalificați!
Celălalt subiect important din ședința de Comitet Executiv: antrenorii fără licențe Pro, adică necalificați pentru a lucra în prima ligă. Burleanu a propus să fie amendate de acum cluburile cu antrenori necalificați care dau indicații în timpul meciurilor. Oficialii din Comitet au insistat pentru amânarea aplicării acestei restricții până la startul sezonului următor.
Tehnicienii fără „Pro” nu vor mai avea dreptul să le dea indicații jucătorilor și nu vor putea să mai participe nici la interviurile rapide de după partide. Croitoru, Poenaru, Prepeliță se află în situația aceasta, dintre antrenorii din prima ligă. Nici „principalul” de la Rapid, Mihai Iosif, nu are diploma necesară.
VIDEO. Răzvan Burleanu: „Trebuie să vedem cu ce rămânem după EURO2020”
Citește și alte știri din fotbalul intern:
Cine au fost cei mai buni jucători din Ștefan cel Mare la prima victorie după 13 meciuri