Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat luni, 13 martie 2023 18:18 / Actualizat luni, 13 martie 2023 20:24
În acestă săptămână, Capitala României găzduiește aproape întreaga comisie de arbitri UEFA. E prezent însuși președintele acestui for, italianul Roberto Rosetti și vor avea loc mai multe întruniri în cadrul cărora vor lua parte toți instructorii de arbitri, dar și cei care condus comisiile de arbitri din țările europene.
UPDATE, ora 20:20: FRF a reacționat după articolul din Gazetă
Abia după articolul din GSP, FRF a publicat pe site-ul oficial un comunicat despre „un important simpozion UEFA pe probleme de arbitraj”.
În perioada 14-17 martie, la București, se va desfășura un simpozion UEFA dedicat instructorilor fitness pentru arbitri, instructorilor tehnici pentru arbitri și președinților comisiilor de arbitri din țările afiliate UEFA.
Sunt așteptați să participe 55 de instructori pentru arbitri și 46 de instructori de fitness, din partea federațiilor afiliate UEFA. De asemenea, vor fi prezenți și 50 de conducători ai arbitrajului din Europa. Vor fi abordate teme specifice privind instruirea arbitrilor și pregătirea fizică. Cursul anual se va desfășura la București și are ca principal obiectiv prezentarea ultimelor informații privind aplicarea și interpretarea Legilor Jocului, a metodelor de predare și familiarizarea cu cele mai recente materiale ce pot fi folosite în pregătirea arbitrilor.
La eveniment vor participa membrii Comisiei de Arbitraj de la UEFA: președintele Roberto Rosetti (Italia) și membrii: Dagmar Damková (Cehia), Björn Kuipers (Țările de Jos), Vladimir Sajn (Slovenia) și Carlos Velasco Carballo (Spania). Printre numele importante care se vor mai afla la București se mai numără: Howard Webb (Anglia), Gianluca Rocchi (Italia), Luis Medina Cantalejo (Spania), Alberto Undiano Mallenco (Spania), Victor Kassai (Ungaria – șeful arbitrilor în Bulgaria), Milorad Mazic (Croația – șeful arbitrilor în Cipru) și Herbert Fandel (Germania – șeful arbitrilor în Belgia).
Din partea României vor participa Kyros Vassaras, președintele CCA, Marcel Savaniu, vicepreședinte CCA, și Dan Monea (instructor fitness).
Acesta va fi al doilea eveniment internațional dedicat arbitrajului găzduit de țara noastră după ce, în august 2018, în România a fost organizat și cursul UEFA pentru arbitri de futsal.
- Comunicat FRF
Știrea inițială: Ce ascunde FRF? Summit secret la București: „Să nu se afle nimic în mass-media”
Printre ei, evident și Kyros Vassaras, cel care e șeful CCA din România de aproape un deceniu. Alături de Rosetti, la București au sosit și alte nume mari, care conduc tot ce înseamnă arbitraj la nivel european. Printre acestea: Bjorn Kuipers, Vladimir Sajn și Carlos Velasco Carballo.
Seminariile au loc la un hotel luxos din centrul Bucureștiului, unde întreaga conducerea a Comisiei forului de la Nyon a ajuns încă din cursul zilei de duminică. În ciuda faptului că acest adevărat summit e unul extrem de important, Federația Română de Fotbal a făcut tot posibilul pentru a-l ține ultra-secret.
Nu doar că nu a făcut niciun fel de informare publică despre acest eveniment, dar atât în interiorul FRF, cât și în cel al Comisiei Centrale a Arbitrilor, au fost date mesaje prin care toți erau informați să fie cât mai discreți posibil în privința acestei vizite a UEFA și, pe cât se poate, să nu se afle nimic în mass-media.
„E o conferință de lucru, inclusiv cu participarea lui Rosetti, președintele Comisiei de arbitri UEFA”, a fost singura confirmare pe care GSP a luat-o din partea unui oficial de la Casa Fotbalului.
De ce există atâta secretomanie pentru acest eveniment, care ar putea chiar să fie valorificat ca o lovitură de imagine pentru FRF? „Fiindcă întotdeauna arbitrajul e un domeniu care are nevoie de mai multă discreție, e un subiect mai delicat, unde trebuie reținere și nu expunere”, a fost argumentul aceluiași oficial, care a vorbit sub protecția anonimatului.
„Total inexplicabil că nu au anunțat evenimentul!”
Chiar și membri ai CCA, dar și arbitri de top din Liga 1, cu care GSP a discutat, au fost șocați de faptul că acest eveniment major, extrem de important, nu a fost mediatizat de FRF.
„E ca și cum, păstrând proporțiile, la București are loc un summit NATO, iar statul român face orice îi stă în putere să nu se afle acest lucru. E total inexplicabil”, a spus pentru GSP un arbitru.
În vreme ce unul dintre angajații CCA a rămas stupefiat: "Eu chiar nu cred așa ceva și anume că nu s-a anunțat acest atelier de lucru al comisiei de arbitri UEFA. Nu am cum să am vreo explicație logică și plauzibilă".
Întrunirea de la București vine într-un moment extrem de tensionat în care se regăsește arbitrajul românesc. Deși a implementat arbitrajul video în vara trecută, actualul sezon a fost viciat din plin de erorile grave comise de centrali și asistenți.
50 de greșeli decisiveau influențat rezultatele jocurilor, greșeli care au rămas neîndreptate nici măcar cu ajutorul reluărilor TV
Un argument în plus pentru sarabanda de greșeli e și faptul că Vassaras, în ciuda unui lot restrâns numeric, a apelat la suspendări masive pentru nume precum Lucian Rusandu, Marian Barbu, Radu Petrescu, Szabolt Kovacs, Iulian Călin, Mladinovici, pentru erorile comise în teren, dar și la rețineri de la delegări pentru unii care n-au trecut proba cântarului, exemple: Andrei Antonie și Cătălin Popa.
În plus, exact în această perioadă, arbitrajul românesc stă pe un butoi cu pulbere, din perspectiva integrității. GSP a dezvăluit în premieră, săptămâna trecută, că în jur de 20 de arbitri, de la nivelul Ligii a 2-a și a 3-a, sunt anchetați de FRF fiindcă ar fi încălcat în mod flagrant regulamentul și ar fi jucat la pariuri.
Ancheta e în plină desfășurare, iar FRF a refuzat orice comentariu public pe acest subiect.
Cum arată structura Comisiei de Arbitri UEFA
PREȘEDINTE
- Roberto Rosetti (ITALIA)
VICEPREȘEDINTE
- Hugh Dallas (SCOȚIA)
MEMBRII ÎN STRUCTURA DE CONDUCERE
- Dagmar Damkova (CEHIA)
- Bjorn Kuipers (OLANDA)
- Vladimir Sajn (SLOVENIA)
- Carlos Velasco Carballo (SPANIA)
MEMBRII CU ROL ÎN DEZVOLTAREA ARBITRILOR
- Frank De Bleeckere (BELGIA)
- David Elleray (ANGLIA)
- Herbert Fandel (GERMANIA)
- Jose Fontelas Gomes (PORTUGALIA)
- Lutz-Michael Frohlich (GERMANIA)
- Pascal Garibian (FRANȚA)
- Bo Karlsson (SUEDIA)
- Nikolai Levnikov (RUSIA)
- Jenny Palmqvist (SUEDIA)
- Michael Riley (ANGLIA)
- Gianluca Rocchi (ITALIA)
- Jaap Uilenberg (OLANDA)
- Kyros Vassaras (GRECIA)
* Mandatul acestei comisii a început în 2019 și va expira în vara lui 2023
CITEȘTE ȘI:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”