Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 11 aprilie 2021 09:10 / Actualizat duminica, 11 aprilie 2021 10:42
Portughezul Geraldo Alves (40 de ani), fost stoper FCSB, Astra Giurgiu și Petrolul, e nedumerit în ceea ce privește investițiile pe care guvernul maghiar le derulează în sportul românesc.
Invitat sâmbătă seara în studioul Gazetei pentru analiza meciului Sepsi - FCSB, lusitanul stabilit de ani buni în România a comentat investițiile pe care guvernul Ungariei le face la Sepsi, club care a prins play-off-ul pentru a doua oară în istorie și care se pregătește să-și inaugureze un stadion construit prin intermediul finanțării venite de la Budapesta.
Geraldo Alves: „De ce românii nu fac la fel?”
„Foarte ciudat. Dacă o țară care e vecină cu România vine și investește aici și vede că există potențial uman și de infrastructură, de ce românii nu fac la fel? E un semn de întrebare și e păcat pentru România.
Eu sunt o persoană patriotă cu Portugalia, acum cu România, chiar mă deranjează. Nu am nimic cu Ungaria, dar, fiind în România, aș fi vrut să se investească în fotbalul românesc. Românii ar trebui să susțină nu doar fotbalul, ci și gimnastica, atletismul. Eu am auzit de România prin fotbal, prin gimnastică”, a spus Geraldo Alves, la emisiunea GSP Live.
Sepsi, progres remarcabil
Modelul Sepsi Sf. Gheorghe a fost unul care a dat randament într-un timp record. Clubul a fost înființat în 2011, după care a ars repede etapele: în 2012 a promovat în Liga a 4-a, în 2014 a ajuns în Liga a 3-a, în 2016 era deja în liga secundă, de unde a promovat imediat pe prima scenă. Are o finală de Cupă disputată, iar în acest sezon va evolua pentru a doua oară în play-off.
În plus, tot cu finanțare de la Budapesta, Sepsi e aproape de a inaugura un stadion nou, cu o capacitate de 8.000 de locuri și care a presupus un efort financiar al forului condus de Viktor Orban de 15 milioane de euro!
Sponsorii lui Sepsi sunt maghiari
Panourile din jurul terenului pe care Sepsi dispută meciurile din campionat conţin aproape în exclusivitate numele unor companii maghiare. Printre acestea: MOL (benzinărie), OTP (bancă), Gyermelyi (paste făinoase), Belfry (construcții), Dioszegi (fabrică de pâine), ultima fiind afacerea patronului de la Sepsi, Laszlo Dioszegi.
15 aniare Viktor Orban în fruntea guvernului de la Budapesta, primul mandat a fost între 1998 și 2002, iar al doilea a început în 2010
Performanțele fotbalului maghiar în ultimii ani
- naționala mare s-a calificat la Euro 2016, dar va fi prezentă și la Euro din vară
- Ferencvaros a ajuns în grupele Champions League
- Ungaria a găzduit CE U21, faza grupelor, iar la final de mai, început de iunie va organiza și fazele eliminatorii ale acestui turneu final
- un tânăr fotbalist maghiar, Szoboszlai, 20 de ani, a făcut obiectul unui megatransfer: Leipzig l-a cumpărat de la Salzburg pentru 20 de milioane de euro