Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 22 decembrie 2022 10:20 / Actualizat joi, 22 decembrie 2022 11:52
Farul a solicitat TAS să ofere un verdict final în privința licenței pentru cupele europene până la finalul anului, fiindcă întregul plan de transferuri din iarnă depinde 100% de dreptul de participare în competițiile intercluburi.
Farul e campioană de iarnă, dar nu știe ce strategie să urmeze în pauză. Incertitudinea e întreținută de faptul că, în acest moment, gruparea constănțeană nu știe dacă va avea drept de participare în cupele europene. Sezonul trecut, licența europeană a fost suspendată de UEFA, după ce FRF o acordase, iar interdicția ar urma să se aplice și pentru actualul campionat, dar și pentru 2023-2024! Hagi, Gică Popescu și ceilalți oameni din club așteaptă un răspuns final și, în funcție de concluzia TAS, vor decide modul în care Farul va acționa pe piața transferurilor.
TAS îi face strategia lui Hagi din această iarnă
Clubul din Ovidiu a contestat verdictul UEFA, iar TAS a judecat procesul acum două săptămâni. Ședința a durat 7 ore, iar Farul a susținut că trebuie să aibă acces la cupele europene, dar a și solicitat ca verdictul să fie dat cel târziu până la finalul lui 2022.
Argumentul: dorința de a ști ce strategie să urmeze pentru mercato și cum să abordeze finalul campionatului. Fiindcă în cazul în care Europa va fi un obiectiv blocat, cel mai probabil nu se vor face achiziții, iar Hagi va miza mai mult pe cei din propria Academie și tinerii pe care deja i-a promovat.
UEFA a vrut un singur judecător, Farul a cerut complet de 3
Completul care a judecat procesul a fost format din 3 judecători, așa cum a solicitat clubul lui Hagi, în vreme ce forul de la Nyon dorise un singur judecător. Cei 3 au fost aleși: unul de Farul, unul de UEFA și unul de TAS. Alături de Farul, parte în judecată a fost și FRF, care în martie 2022 dăduse aviz favorabil dosarului de licențiere europeană, decizie care a fost ulterior întoarsă de UEFA.
Argumentul pentru care de la Nyon i s-a spus NU Farului a fost că fuziunea dintre cluburi a produs o promovare fără respectarea meritului sportiv. Farul, în schimb, se apără cu faptul că a fost doar o schimbare de denumire, nu și de societate pe care activează clubul, dar nici de Certificat de Identitate Sportivă, deși gruparea lui Hagi a preluat inclusiv palmaresul echipei din liga secundă.
Ce solicitare de avarie a avut Farul
În pledoaria de la TAS, cei de la Farul au avut și o cerință specială, în cazul în care concluzia le va fi defavorabilă. Și anume ca licența de cupă europeană să nu fie suspendată 3 ani, așa cum scrie în regulament pentru astfel de cazuri, ci să se diminueze sancțiunea la unul sau cel mult 2 ani. În campionatul trecut, lipsa dreptului de a merge în Europa n-a fost resimțită de clubul de pe Litoral. Motivul? A terminat pe locul 5, care n-a dus nici măcar la barajul european, iar din Cupa României a ieșit încă din faza 16-imilor de finală.
2019a fost ultimul an în care Farul, care se numea Viitorul atunci, a participat în cupele europene: eliminată din prima fază, turul 2 în Europa League, 3-6 și 2-1 cu Gent
Ce se va întâmpla dacă Farul nu va avea licență
Dacă TAS va respinge solicitarea clubului lui Hagi, Farul, indiferent pe ce loc se va clasa, chiar și dacă va câștiga titlul, nu va fi la startul cupelor europene în vara lui 2023. În acest caz, titlul i se va decerna, însă repartizarea echipelor în Europa se va face începând cu locul 2, care va ajunge în preliminariile Champions League și se va continua cu celelalte, pentru Conference League.
În 2017, Viitorul a câștigat la TAS
Precedenta speță majoră pe care clubul lui Hagi a avut-o la Lausanne a fost în vara lui 2017. Atunci, FCSB a contestat titlul câștigat de Hagi, cele două echipe terminând la egalitate de puncte, cu constănțenii avantajați de rezultatele directe din play-off. Becali a susținut însă că regulamentul nu prevede clar că e vorba despre confruntările din play-off, ci trebuie luate în considerare și cele din campionatul regular, unde era favorizată echipa bucureșteană. FCSB a deschis proces la TAS, care însă i-a dat câștig de cauză Viitorului.
6 duble eliminatoriia susținut clubul lui Hagi în cupele europene: a pierdut 5 (cu Gent - de două ori, APOEL Nicosia, Salzburg și Vitesse Arnhem) și a câștigat una singură (cu luxemburghezii de la Racing FC)