Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 30 septembrie 2021 07:18 / Actualizat joi, 30 septembrie 2021 09:18
FCSB s-a prăbușit în clasamentul coeficienților cupelor europene și e acum la cea mai proastă clasare începând din 2004. FCSB riscă să iasă din top 70 până la finalul actualei ediții a cupelor europene. Când a preluat Becali clubul, în 2003, echipa se situa pe 118.
FCSB visează că va câștiga campionatul pentru a beneficia de un parcurs mai ușor în vederea accesării grupelor cupelor europene, exact cum s-a întâmplat în acest sezon cu CFR, care doar datorită calificărilor obținute în fața unor echipe precum Lincoln și Borac Banja Luka a ajuns să evolueze în Conference League.
Totuși, parcursul dezastruos pe care FCSB l-a avut pe continent în anii precedenți a prăbușit-o efectiv pe actuala vicecampioană în topul coeficienților. Echipa a picat atât de mult în ierarhia formațiilor de club încât se va afla la startul viitoarei ediții, în vara lui 2022, pe cel mai slab loc ocupat în ultimii 18 ani.
În prezent, FCSB e pe poziția a 78-a, însă nu mai poate acumula puncte fiindcă e deja pe dinafara competiției, eliminată încă din primul tur al Conference League de anonimii de la Șahtior Karagandî. Niciodată în perioada 2005-2020, FCSB nu s-a aflat atât de jos.
Atunci când Gigi Becali a preluat clubul, în 2003, echipa practic nu exista în configurația întrecerii intercluburi. Era pe 118 și începuse să se obișnuiască având statut de out-sider la tragerile la sorți. De fapt, în 2 dintre precedenții 3 ani, înainte ca Becali să devină acționar majoritar, gruparea roș-albastră nici nu participase în cupele europene.
FCSB se îndreaptă spre prăbușirea europeană!
Acum, FCSB se îndreaptă încet-încet spre acea prăbușire din urmă cu aproape două decenii. De urcat nu mai poate urca, dar până la finalul actualei stagiuni e în mare pericol să mai fie depășită și de alte formații care sunt în joc. Mai ales de cele din Europa și Conference League, unde nivelul nu e atât de ridicat și se pot acumula puncte.
În spatele FCSB-ului acum, dar care încă sunt în joc și au șanse de a sălta peste clubul lui Becali, sunt cluburi precum Genk, Betis, Ferencvaros, Zoria, Midtjylland, Rapid Viena, PAOK Salonic, Monaco, Antwerp, Fenerbahce, Legia Varșovia. Teoretic, FCSB e în pericol chiar să iasă și dintre primele 80 de echipe în ierarhia coeficienților.
Decăderea accentuată produce două efecte extrem de dure la adresa stabilității FCSB-ului:
1. Pierde statutul de cap de serie
FCSB are acum un coeficient de 17.500. Nu e foarte mic, însă e departe de ceea ce deținea în urmă cu 4-5 ani. Dacă ar câștiga titlul, FCSB ar fi sigur cap de serie în primul tur din UCL, însă începând din a doua dublă s-ar putea să meargă în urna out-siderilor, ceea ce i-ar complica mult din misiune. CFR, în această vară, a intrat în joc cu un nivel de 16.500, ceea ce i-a garantat să fie în urna favoritelor în primele două tururi din Ligă.
Că FCSB nu mai stă bine în Europa se vede și din faptul că anumite grupări care nu existau, comparativ cu clubul lui Becali, în anii trecuți, acum sunt peste echipa antrenată de Edi Iordănescu. Exemple: Qarabag, Astana, APOEL Nicosia, Molde, Plzen, Malmo.
2. Pierde milioane de euro
Faptul că de 4 ani n-a accesat grupele cupelor europene, i-a adus FCSB-ului o pierdere incredibil de mare și din perspectivă financiară.
Cumulat, doar pentru tururile preliminare din perioada 2019-2021, a strâns 2,9 milioane de euro. În schimb, în ultimul an în care a disputat primăvară de Europa League și a ajuns măcar în play-off-ul aceleiași competiții, echipa a atras 5,2 milioane de euro. În plus, în 2017, când s-a reușit calificarea în grupe și s-au disputat meciuri în toamna Europa League, încasările de la Nyon au atins aproape 12 milioane de euro.
Bonusurile UEFA în ultimii ani:
ANUL | Suma (€) | Situația în cupele europene |
2017 | 12.000.000 | play-off UCL + 10 puncte în grupele Europa League |
2018 | 5.200.000 | 16-imi UEL + play-off UEL |
2019 | 1.250.000 | play-off UEL |
2020 | 950.000 | turul 3 UEL |
2021 | 700.000 | turul 1 Conference League |
2e numărul echipelor pe care FCSB le-a eliminat în ultimii 3 ani în Europa: Șirak și Backa Topola
96 de echipese află în grupele Champions, Europa și Conference League, iar FCSB nu se regăsește printre ele
În 4 ani, CFR a detronat-o pe FCSB
Pentru prima dată după mulți ani, clubul lui Becali a fost detronat din perspectiva celui mai mare coeficient al unei grupări din România. CFR are 19.000 și va mai disputa cel puțin 5 meciuri în actuala ediție.
În 2017, diferența dintre cele două era una incredibilă, FCSB avea un punctaj de peste 25 de ori mai mare! Cum a oscilat duelul coeficientului european
PERFORMANȚELE reușite de FCSB în cupele europene
- a jucat în toți cei 19 ani în Europa
- a punctat în toate cele 19 sezoane
- a evoluat de 13 ori în grupe (de 4 ori în Champions League, de 2 ori în Cupa UEFA și de 7 ori în Europa League)
- s-a calificat de 11 ori consecutiv (2004-2014), în grupe - a reușit să se califice de 6 ori în primăvară
- de 3 ori a reușit să treacă cel puțin încă un tur în primăvară (de două ori a bifat "optimi" și o dată semifinale)
- a eliminat 5 echipe în primăvara cupelor europene: Valencia, Heerenveen, Betis, Rapid, Ajax
- în 2005-2006 a reușit să fie echipa care a făcut al 4-lea cel mai mare punctaj dintre toate participantele în acea ediție a cupelor europene, singurele care au fost deasupra ei fiind Barcelona, Arsenal și Sevilla
Top 3 cele mai valoroase calificări
- Thriller-ul cu Rapid - În "sferturile" Cupei UEFA, în 2005-2006, FCSB a eliminat-o pe Rapid, după două remize, 1-1 în Giulești, 0-0 la retur, grație golului marcat în deplasare.
- A răpus marele Ajax - O calificare istorică! După 0-2 în Olanda, 2-0 pe Arena Națională și triumf la penalty-uri. S-a jucat pentru accesul în "optimile" Europa League.
- Valencia, deținătoarea trofeului, eliminată în Ghencea - Alt succes entuziasmant. FCSB reușea să scoată din competiție echipa care în anul precedent câștigase Cupa UEFA, 2-0 în finală cu Marseille
101 formațiiau făcut mai multe puncte ca FCSB în actuala ediție a cupelor europene, printre acestea nume ca Klaksvik (Feroe), KuPS Kuopion (Finlanda), NK Tirana (Albania), Dundalk (Irlanda), Ararat-Armenia (Armenia), Sarajevo (Bosnia)
5formații de club, altele decât cele din primele 7 țări ca forță în cupele europene, se află în Top 30 clasament al coeficienților: Șahtior Donețk (17), Salzburg (22), Basel (28), Slavia Praga (29), Dinamo Kiev (30)
VIDEO Tot ce trebuie să știi înainte de Chindia - FCSB
Citește și alte știri despre FCSB:
FCSB, mai departe de titlu cu Iordănescu antrenor! Ce s-a întâmplat după schimbarea lui Todoran