Articol de Marius Mărgărit, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat marti, 24 mai 2022 15:25 / Actualizat marti, 24 mai 2022 16:03
Gino Iorgulescu (66 de ani) a primit astăzi în unanimitate al treilea său mandat în fruntea LPF. La conferința de după alegerile cu deznodământ dinainte știut, șefii Ligii au abordat și subiectul cluburilor din Liga 1 care ajung adesea să epuizeze fondurile și să intre în insolvență sau, mai rău, în faliment.
Două astfel de cazuri s-au întâmplat în sezonul tocmai încheiat, pe care Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni l-au terminat cu zeci de puncte „topite” la comisii din cauza datoriilor.
Ce plan spune echipa lui Gino Iorgulescu că are pentru a asigura sănătatea financiară a cluburilor? Adoptarea unei metode utilizate în Spania, de a răspunde rapid, în urma analizei unei comisii, la orice plângere înaintată de jucători.
Gino Iorgulescu: „Lucrăm cu FRF și AFAN la o metodă preluată din Spania”
„Avem această preocupare, totul pleacă de la directorii tehnici sau conducerea cluburilor, care nu se încadrează în bugetele propuse și fac contracte mai mari decât ar trebui, sau au alte cheltuieli deși veniturile nu sunt prea mari.
Împreună cu FRF și cu AFAN ne gândim la o soluție preluată din Spania. Să vedem cum putem să facem în așa fel încât să nu mai fie neplătiți jucătorii și cei din staff-urile tehnice”, a declarat Iorgulescu.
Întrebat despre posibilitatea ca problemele să reapară în sezonul viitor, în care din Liga 1 vor face parte și nou-promovatele Petrolul și Hermannstadt, ambele fragile la nivel financiar, Iorgulescu a răspuns:
„Dumneavoastră îmi spuneți că stau prost financiar, dar noi ne facem datoria. Marea sumă din bugetele lor vine de la Ligă, din drepturile TV. Îi vom chema la discuții, avem specialiști aici - pe domnul Viorel Duru -, să se uite pe bugetele lor și să vadă în ce condiții pot duce la final campionatul care va începe”.
Cum funcționează metoda la care s-au gândit șefii LPF?
Explică Justin Ștefan, secretarul general al LPF: „Avem deja o colaborare cu AFAN în privința modelului spaniol, probabil că îl vom supune la vot la următoarea Adunare Generală, dintre sezoane.
Vom introduce o procedură de mediere: jucătorii vor putea notifica AFAN în situația în care au întârzieri la plata salariilor, iar AFAN vine către noi. Împreună vom avea o situație mixtă și vom verifica afirmațiile jucătorilor, vom vedea dacă există riscul apariției unei probleme încă de la momentul 0 și în felul acesta vom încerca să intervenim în raport cu cluburile care au acest gen de probleme”.
Trebuie, totuși, spus că spre deosebire de Liga 2, atunci când promovezi în Liga 1 ai minimum un milion de euro asigurați din contractul din drepturi TV. Se schimbă lucrurile și în privința parteneriatelor comerciale, ai o altă vizibilitate.
Din câte am înțeles, la Hermannstadt deja s-au parafat acte legate de un nou sponsor.
- Justin Ștefan, secretar general LPF
Mai multe știri din Liga 1:
Se anunță „vijelie” la Craiova - FC Botoșani, barajul de Conference League