Articol de Andra Mocanu - Publicat sambata, 26 august 2023 16:39 / Actualizat sambata, 26 august 2023 17:10
Ultrașii din peluzele românești continuă să protesteze la adresa Jandarmeriei, dar și la adresa celor de la LPF, după vestea că în culise se lucrează la o înăsprire a Legii 4/2008, cea care are menirea de a-i pedepsi pe agitatorii de pe stadioane.
Vineri seara, suporterii din facțiunea ultranaționalistă „Uniți sub Tricolor”, gruparea radicală care, pe durata ultimilor 10 ani, a provocat multiple probleme la meciurile echipei naționale, a afișat un banner în fața sediului LPF. Ținta principală a mesajului a fost Gino Iorgulescu, mai exact o trimitere către accidentul mortal provocat în 2019 de Mario, fiul său.
„Omori oameni șofând drogat, banii rezolvă orice problemă / Dar ajungi la închisoare trei ani pentru o inofensivă fumigenă!", a fost mesajul afișat de cei de la „Uniți Sub Tricolor” vineri seara, în fața sediului Ligii Profesioniste de Fotbal.
„Materialele pirotehnice n-au ucis niciodată pe cineva”
Peluzele românești au început să protesteze în ultimele zile, la auzul veștii că Jandarmeria propune modificarea Legii 4/2008, astfel încât cei care aprind materiale pirotehnice pe stadioane să primească până la 3 ani de închisoare cu executare. Cei din „Uniți sub Tricolor” au emis un amplu comunicat:
„Am afișat astăzi acest mesaj de protest în fața sediului Ligii Profesioniste de Fotbal, instituția care alături de Jandarmeria Română, susține înăsprirea până la paroxism a legilor represive împotriva suporterilor și implicit a cluburilor, cei în interesul cărora LPF de fapt ar trebui să lupte.
Paradoxal , inițiativele jandarmilor sunt susținute de LPF, instituție fotbalistică al cărei președinte este Gino Iorgulescu, nimeni altul decât tatăl unui individ care, beat și drogat la volanul unui bolid de peste 300.000 de euro, cu acul de vitezometru oprit la 240km/h la impact, a ucis într-un accident rutier un tânăr, tatăl a doi copii.
(...) Vorbim de materialele care sunt folosite și apreciate pretutindeni în lume, în toată Europa inclusiv cea Occidentală, fiind sarea și piperul tribunelor, ingredientul care animă marile derby-uri europene. Vorbim de acele materiale pirotehnice care niciodată n-au ucis pe cineva, nici măcar n-au prea rănit pe nimeni, ci doar au fost folosite în mare măsură pentru spectacol și pentru a da culoare unor stadioane cenușii.
Totodată, sunt oameni care omoară alți semeni, care fac trafic de droguri sau carne vie, care violează copii, care fac acte teroriste sau care sunt prinși cu arme de foc (care spre deosebire de o fumigenă inofensivă, dacă sunt folosite, duc mai mereu la pierderea vieții) și nu sunt sancționați așa de sever, iar un suporter, pentru o fumigenă aprinsă, poate primi o pedeapsă mai usturătoare decât aceștia, fie ei criminali, traficanți sau alte categorii foarte periculoase. România, trezește-te!
- Comunicat Uniți sub Tricolor
O dezbatere necesară: e nevoie de o lege mai aspră pentru a-i tempera pe ultrași?
„Lege mult prea dură, prost inspirată din cea britanică”
Legea 4 a luat naștere la iniţiativa lui Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF.
Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive a fost aspru criticată de ultrași încă de la acel moment, care au acuzat că e o lege mult prea dură şi prost inspirată din cea britanică. Ulterior, politicieni din Camera Deputaților au încercat să aducă unele completări și mai aspre.