Articol de GSP - Publicat marti, 28 august 2007 00:00
"Exista cel putin un caz aproape identic cu cel al lui Ganea. S-a intamplat la meciul Jiul - Rapid, cand Badoi l-a strans de gat pe Helesteanu. Se vede in fotografii cum Badoi il strange de gat la fel ca si Ganea, nu e nicio diferenta. Ba din contra, la Petrosani, colegii lui Badoi nu au incercat sa-l desparta de arbitru, ci l-au lovit si ei, daca nu ma insel Grigore... Gestul lui Ganea este reprobabil, noi nu cerem clementa, vrem doar o judecata egala. Vrem aceeasi sanctiune ca in cazul lui Badoi, pentru ca Ganea merita", a spus Iancu in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele clubului Poli Timisoara, Marian Iancu, a declarat, marti, ca vrea pentru Ionel Ganea din partea Comisiei de Disciplina aceeasi sanctiune primita de fostul rapidist Valentin Badoi care l-a strans de gat pe arbitrul Anton Helesteanu in sezonul 2005-2006.
Intrebat daca stie ce sanctiune a primit Badoi pentru acel gest, oficialul clubului timisorean a raspuns: "Nu stiu, daca acolo s-au dat 100 de etape de suspendare si noi vrem tot 100 pentru Ganea, daca s-a dat una, una vrem si noi. Atat cerem, nimic mai mult sau mai putin. Este imposibil ca Ganea sa primeasca sanctiunea maxima. In orice justitie cand exista un precedent acesta se aplica. Cati ani s-au dat la o crima, atatia trebuie dati si la urmatoarea care s-a comis in aceeasi parametri".
Partida la care face referire Marian Iancu, Jiul - Rapid din cadrul ultimei etape a editiei 2005 - 2006 a Ligii I, a fost intrerupta in minutul 76, la scoruld e 1-0, dupa ce au fost eliminati cinci rapidisti. Dupa una dintre deciziile lui Helesteanu, rapidistii l-au inconjurat pe arbitru, iar Badoi l-a strans de gat. Atunci, Badoi nu a primit nicio sanctiune, deoarece Helesteanu nu a vazut cine l-a agresat.
Fostul consultant juridic al FRF, Iustin stefan, in prezent avocatul clubului Poli Timisoara, a explicat in cadrul aceleiasi conferinte ca incindentul provocat de atacantul Ionel Ganea poate fi incadrat in trei articole diferite ale Regulamentului Disciplinar aflat in vigoare. Mai exact, articolul 56 intitulat "Constrangerea", mentioneaza o suspendare de 9-12 jocuri pentru oricine foloseste violenta sau amenintari pentru a impiedica un oficial de meci sa actioneze liber. De asemenea, articolul 57, intitulat "Incaierare", prevede o suspendare de 6-8 jocuri pentru comiterea de brutalitati, loviri si alte violente in care sunt implicate doua sau mai multe persoane. Conform lui Iustin stefan, articolul 65 prevede si el despre doua sanctiuni care se aplica acelor persoane care agreseaza oficialii meciurilor, si anume 9-12 jocuri de suspendare pentru bruscare si 16-24 jocuri pentru lovire.
Avocatul sustine ca regulamentul actual al FRF este o copie imperfecta a Regulamentului Disciplinar al FIFA. Acesta din urma, la articolul 57, mentioneaza in cazul unor agresiuni asupra oficialilor jocului o suspendare care poate fi intre minimul si maximul general si o penalitate sportiva de 3.000 de franci elvetieni. De asemenea, regulamentul UEFA specifica o suspendare de 10 jocuri.
In minutul 70 al partidei Poli Timisoara - Rapid, scor 1-1, din etapa a V-a a Ligii I, Ionel Ganea (Poli Timisoara) a fost eliminat de pe teren pentru cumul de cartonase galbene. Faza a fost urmata de un incident, Ganea agresandu-l pe tusierul Dorin Mudura, cel care i-a semnalizat centralului stefan Erdei infractiunea pentru care atacantul a primit al doilea avertisment si, implicit, pe cel rosu. Ganea l-a strans de fata pe Mudura, l-a lovit cu genunchiul peste picioare si cu pumnul in spate, incercand sa-l tranteasca la pamant, l-a tras de tricou, dupa care a fost oprit de mai multi coechipieri si in cele din urma a parasit suprafata de joc. La cinci minute dupa producerea incidentului, Ganea a incercat sa intre din nou pe gazon, insa a fost oprit de coechipierul sau Peter Omoduemuke si de oamenii de ordine.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”