Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 27 decembrie 2018 16:22
Standard Liege și Sevilla sunt cluburile despre care presa din România a scris că ar fi interesate de transferul lui Ianis Hagi. După 3 înfrângeri ale Viitorului în ultimele 3 meciuri din 2018, discuțiile din media s-au calmat, dar Gică Hagi spune că fiul său “își dorește un transfer în străinătate, la o echipă unde să joace”. Dar ce îi poate oferi Ianis Hagi viitorului cumpărător?
În decembrie 1999, Liga 1 exporta probabil cel mai valoros tânăr crescut în România după generația lui Hagi și Popescu. La doar 20 de ani, Adrian Mutu era vândut de Dinamo la Inter Milano la scurt timp după ce venise în București de la FC Argeș.
Într-o echipă antrenată de Cornel Dinu care folosea o linie cu trei atacanți, Mutu a dat 4 goluri în returul sezonului 1998-1999 și alte 14 în turul campionatului 1999-2000.
În total, 18 goluri în doar 8 luni, la care se adaugă cele 11 marcate la FC Argeș.
Tot dintr-o linie ofensivă formată din 3 oameni - dar în partea dreaptă - joacă și Ianis Hagi, fotbalistul de 20 de ani despre care tatăl său crede că va ajunge într-o zi să câștige Balonul de Aur. Răscumpărat din Italia la începutul lui 2018, fiul lui Gică Hagi a marcat 13 goluri în Liga 1 în ultimele 9 luni, la care se adaugă alte 4 înscrise în primele două sezoane de la Viitorul.
În total, 17 goluri.
Golurile marcate de Ianis Hagi în Liga 1. 10 dintre ele sunt marcate cu piciorul drept, 7 cu stângul. Infografie: Costin Ștucan
Cotat de site-ul Transfermarkt la 2,5 milioane de euro, Ianis Hagi e un jucător rafinat a cărui tehnică a fost apreciată de directorul tehnic al Fiorentinei, Valentino Angeloni, într-un raport intern descoperit de reporterii Gazetei în baza de date Football Leaks.
Pornind de la fișa internă de scouting realizată acum 3 ani de oficialii Fiorentinei, reporterii Gazetei au analizat jocul lui Ianis Hagi în meciul cu CFR Cluj (0-1) din 17 decembrie 2018 pentru a descoperi cât a progresat atacantul de la Viitorul. Reperul ales, CFR Cluj, este echipa momentului în Liga 1 și jocul împotriva ei ar trebui să fie un test pentru toți fotbaliștii care-și doresc să se transfere la o echipă serioasă din străinătate.
Pasele: rafinat, dar sigur
În raportul Fiorentinei, Ianis este descris ca un jucător “tehnic și elegant”, care “pasează mingea într-o varietate de unghiuri cu ambele picioare”.
Calitățile sunt evidente cu ochiul liber și sunt întărite de cifre. Cu CFR, căpitanul de la Viitorul a pasat de 58 de ori (26 înainte și 32 înapoi), iar distribuția sa e echilibrată: 29 de pase cu dreptul și 24 cu stângul. Procentajul real al paselor reușite este de 69 la sută (40 de pase bune și 18 greșite), cu 5 procente mai mic decât cel oferit clienților de firma rusească de monitorizare InStat (74 la sută).
Cifrele lui Ianis și fazele minut cu minut. Infografie: Costin Ștucan
55 metria măsurat cea mai lungă pasă a lui Ianis din meciul cu CFR, o schimbare de direcție. Majoritatea copleșitoare a paselor sale din partida cu CFR au avut o lungime cuprinsă între 5 și 10 metri
Deși e piciorul mai des folosit, dreptul nu a fost atât de sigur ca stângul (69 la sută e procentul paselor bune cu dreptul față de 79 la sută cu stângul), iar mai multe dintre pasele reușite cu dreptul sunt înapoi (14).
În meciul cu CFR, distribuția lui Ianis a suferit în prima repriză, doar 13 pase bune din 24 (54 la sută), dar în această perioadă a apărut cea mai importantă contribuție a sa din meci.
Din cele 4 pase spre poarta adversă date în ultimii 22-23 de metri (zona din fața porții adverse), două au fost bune, iar una dintre ele a născut cea mai mare ocazie a Viitorului: mingea pasată cu dreptul lui Voduț, în minutul 5, peste linia de fundași adverși.
7 pasea dat Ianis Hagi în prima repriză, în ultimii 22 de metri dinspre poarta adversă. 4 au fost înainte. În repriza a doua, Ianis a dat 11 pase în aceeași zonă, dintre care 6 înainte și 5 înapoi. Din cele 6 pase spre poarta adversă, doar una a reușit. Cele în spate au fost toate bune
În schimb, în prima parte a jocului, Ianis Hagi nu a jucat nicio minge în careul lui Arlauskis.
După pauză, probabil după o discuție cu tatăl său, Ianis a jucat mingea mai mult, mai sigur și mai ofensiv decât în prima repriză. Procentajul paselor bune a crescut de la 54 la sută la 79 la sută, iar numărul de pase din ultimii 22 de metri a urcat de la 7 la 11. Tot atunci, Ianis a început să atingă și mingi în careul advers (3), iar două din pasele sale înapoi au născut două șuturi la poartă ale coechipierilor.
Jocul lui Ianis Hagi din prima repriză a meciului cu CFR
Dincolo de rațiunile tactice, un alt motiv al apariției sale mai dese în fața porții este tendința lui Ianis Hagi de a rămâne tot mai aproape de careul advers odată cu trecerea timpului, rezultat probabil al scăderii energiei.
Totuși, în ciuda impresiei generale de progres în repriza a doua, luciditatea sa ofensivă în fața porții a scăzut după pauză: doar una dintre cele 6 pase înainte încercate în zona finală a fost reușită.
Jocul său a rămas sigur la mijlocul terenului.
Jocul între linii, siguranță și pripire
“Atent și inteligent în demarcările între linii”. Așa îl descria directorul tehnic de la Fiorentina pe Ianis în 2015.
În meciul cu CFR, Ianis Hagi a apărut deseori între linii, primind cu spatele la poartă. Multe dintre pasele sale scurte trimise înapoi (în total 32) sunt generate de jocul său simplu și sigur dintre linii.
Totuși, în minutul 13, Ianis Hagi a apărut la 25 de metri de poarta CFR-ului, cerând o minge cu spatele la poartă într-o zonă liberă depistată între fundașii și mijlocașii adverși. Aici, vârsta jucătorului și, probabil, încurajările tatălui său și-au spus cuvântul. Ianis Hagi a preferat să tragă din prima, din întoarcere, expediind mingea slab pe lângă poartă.
Momentul în care Ianis trage la poartă din întoarcere fără să se uite, deși Drăguș era într-o poziție favorabilă în banda stângă, iar Voduț putea ataca o eventuală centrare
Hagi avea o variantă A care putea naște o fază mult mai periculoasă. O privire scurtă i-ar fi arătat un coechipier demarcat în stânga, în spatele fundașului dreapta Cristi Manea, iar această continuare putea aduce mingea în careu.
Ianis a ales varianta B, egoistă.
Fazele lui Ianis Hagi din repriza a doua a meciului cu CFR
Forță în creștere, dar încă insuficientă
“Are capacitatea de a scoate om din joc în duelurile unu la unu, dar îi trebuie forță pentru a rezista în contrele cu adversarii”, se scria în raportul Fiorentinei. De atunci au trecut 3 ani, iar Ianis Hagi a pus masă musculară, în special în anii petrecuți în Italia.
Totuși, în meciul cu CFR, tânărul a avut probleme mari în a-și elimina adversarii direcți în duelurile unu contra unu. Chiar dacă driblingul i-a reușit de 3 ori din 6 încercări, Ianis Hagi nu a putut continua niciodată faza, fiind faultat tactic în zone (mijlocul terenului sau banda dreaptă) care nu generau un pericol imediat pentru poarta lui Arlauskis.
Ianis Hagi nu a încercat niciun dribling în zona din fața porții, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Viitorul nu a obținut nicio lovitură liberă periculoasă.
Lipsa unei faze fixe din această zonă l-a privat pe atacant de șansa de a-și folosi una dintre armele sale deja cunoscute în Liga 1, execuțiile de lovituri libere directe.
Contribuția totală a lui Ianis Hagi în meciul cu CFR
Concluzia raportului Fiorentinei din 2015 era că “Ianis Hagi trebuie să muncească și să crească în forță și, în general, să devină mai puternic pentru a fi mai competitiv la un anumit nivel”.
În ciuda îmbunătățirii fizice evidente, fiul lui Gică Hagi continuă să aibă probleme în duelurile directe, fiind departe de “corpul robust și dur al tatălui său”, așa cum remarca Valentino Angeloni. Marcat mai atent de adversari decât la începutul carierei, Ianis înscrie în ultima vreme mai mult din faze fixe.
Din cele 7 goluri reușite în acest sezon regulat, 4 sunt din penalty, iar unul din lovitură liberă. Altul, cu CFR Cluj în tur, este marcat din fața porții după ce portarul i-a parat lovitura de la 11 metri inițială.
În plus, spre deosebire de Mutu în perioada Dinamo, Ianis Hagi nu are constanță în evoluții. În ultimele 3 partide din 2018, nu a avut capacitatea de a trage Viitorul după el, jucând în parametrii echipei. În conferința de presă de după înfrângerea cu Hermannstadt, Gică Hagi spunea: “În fotbal, ce ai făcut ieri nu mai e valabil astăzi. Jucătorul bun e ăla care face azi bine ce a făcut și ieri”.
Folosind limbajul din jocul Football Manager, Ianis Hagi e în continuare un “hot prospect”, un jucător de viitor, dar nu s-a transformat încă într-un “wonderkid”, un copil minune al fotbalului.
Ianis Hagi prins de jucătorii CFR-ului într-o zonă capcană: Camora, Deac, Culio și Bordeianu nu-i permit decât pasa înapoi