Articol de Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea - Publicat luni, 12 decembrie 2022 08:07 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 08:07
„Sibiul are fotbal” și un stadion nou. Hermannstadt a revenit pe teren propriu după doi ani și două luni. Și-n ce stil! A zdrobit liderul Farul, 4-0. O seară magică pentru sibieni, care au renăscut și își arată colții în lupta pentru play-off.
De la cizmarul Hermann ce dă numele vechi al Sibiului. De la Inter Sibiu la AFC Hermannstadt azi. Orașul din sudul Transilvaniei, o bijuterie arhitecturală și nu numai, s-a remarcat din multe puncte de vedere în toți acești ani. Cultural, turistic, economic.
Mai puțin în plan sportiv, punctual fotbalistic, unde precedentele experiențe în elita Ligii 1, reprezentate de Voința și apoi fostul Hermannstadt, au fost mai degrabă meteorice. Seara de 10 decembrie 2022 va rămâne, probabil, ca un restart, o urmă de speranță într-un lanț de dezamăgiri.
S-a aprins Sibiul
Tradiția fotbalistică a Sibiului e departe de cea a unor orașe precum Craiova sau Pitești. Incomparabilă cu a Bucureștiului. Însă noul stadion a arătat că Sibiul știe să trăiască meciurile, să respire și trăiască pentru fotbal. A fost sold-out cu Farul. Cele 13.000 de locuri au părut puține pentru un prim meci, de decembrie, pe un stadion modern, cochet și animat așa cum se cuvine unui asemenea oraș.
Un cadou primit devreme, înainte de Crăciun, de către sibieni, care au așteptat să se bucure acasă de un gol fix doi ani, două luni și două minute. Un restart în fotbal pentru un oraș și o echipă ce-au fost în umbră ani în șir.
Pasărea Phoenix și Balaure
Momentele când Sibiul aducea în oraș Cupa Balcanică sunt departe. Depășite de vreo 30 de ani. Poate mai mult. Însă Sibiul de azi, AFC Hermannstadt mai exact, a vibrat și a trăit meciul cu liderul Farul ca pe vremuri. Noua arenă, de 13.013 locuri a fost luminată mai întâi de un joc de lumini, lasere ce-au făcut deliciul celor mai mici suporteri. Încântați și de fanfara Academiei Forțelor Terestre Sibiu.
VIDEO. Torțe și lumini. Cum a arătat ceremonia de inaugurare a stadionului din Sibiu
Apoi, stadionul de lângă parcul Sub Arini a luat culoarea roșu și s-a umplut de fum și torțe. Suporterii au pregătit o scenografie cu plăcuțe de un roșu aprins. Iar ultrașii au dat drumul unei proiecții 3D, a unei Păsări Phoenix. „Reaprindem flacăra fotbalului sibian" și „Sibiul are fotbal!" au fost laitmotivele serii în centrul Sibiului.
Pe teren, trupa lui Marius Măldărășanu a readus aminte de minunea din startul de sezon. Gol rapid, în fix 90 de secunde. Oroian primul pasator, Balaure prim și secund marcator pe noul Municipal. Asta pentru că tot el a punctat și după pauză. Pasă a golgheterului Paraschiv. Până la final s-a mai punctat de două ori și s-a semnat cel mai clar succes al lui Hermannstadt în acest sezon, 4-0. Și cu cine! Liderul și cea mai bună apărare.
Hagi, aplaudat de tot stadionul
N-au fost uitați nici primii adversari. Gheorghe Hagi a fost premiat pentru întreaga activitate, a primit un tricou și un fular, apoi a fost aplaudat zeci de secunde de către gazde. Semn că la Sibiu fair-play-ul nu e doar un slogan tipărit pe bannere și mai puțin pus în practică.
Iar fanii au trăit din plin bucuria întoarcerii echipei din exilul de la Mediaș, după mai bine de doi ani. Au strigat, au făcut valul mexican și și-au încurajat favoriții pe toată durata partidei. Ba chiar unul dintre ei, mai norocos, s-a ales și cu un abonament pentru tot sezonul datorită unui concurs organizat în pauză. Dar toți au plecat fericiți acasă. Doar au văzut un meci cu de toate: goluri, ratări, eliminări. Și o victorie istorică.
43 de milioane de euroa costat noua arenă a Sibiului
16 căi de accesare arena din centrul orașului transilvănean
Facilități pentru noul stadion din Sibiu
- 13.013 locuri
- Vestiare pentru sportivi, antrenori și copii de mingi, săli de masaj, cabinete medicale, saune, o sală de antrenament și o sală de forță
- Pistă pentru atletism în lungime de 400 metri, cu 4 culoare de 1,22 m lățime fiecare
- Sală de atletism, cu vestiare și grupuri sanitare proprii
- Sală de box, cu vestiare și grupuri sanitare proprii
- Două tabele de marcaj, full color, fiecare cu dimensiunea 8,96x4,80 m, cu leduri cu EMC (compatibilitate electromagnetică). Sunt speciale pentru exterior, asigurând vizibilitate chiar și în lumina soarelui
- Nocturnă asigurată de proiectoare echipate cu lămpi cu LED, fără poluare luminoasă, consum redus
- Spații pentru mass-media de 3.500 mp
- Sală de conferințe
- 3 studiouri TV
- Stadion optimizat pentru persoanele cu dizabilități. Acestea au în primul rând căi de acces dedicate. Pe stadion au fost create 20 de locuri speciale pentru spectatorii în scaun cu rotile și alte 20 pentru aparținătorii acestora. De asemenea, 6 locuri de parcare sunt rezervate în acest scop
- 90 de grupuri sanitare
- 21 de spații pentru alimentație publică.
VAR-ul l-a salvat pe „central"
Partida Hermannstadt - Farul a avut parte de toate elementele. Și a fost nevoie inclusiv de intervenția VAR. Nu doar o dată, ci în 4 rânduri!!! Prima a fost la golul 2 marcat de Balaure, când Bogdan Dumitrache doar a fost confirmat pentru validarea golului.
Apoi, „centralul" acordase inițial doar „galben" pentru Mihai Popescu la intervenția dură asupra lui Daniel Paraschiv (65). A mers însă să verifice și, după vizualizarea reluărilor, l-a eliminat pe stoperul constănțenilor.
În minutul 69, Dumitrache a mers din nou la marginea terenului pentru a acorda penalty pentru Farul după intervenția lui Grameni asupra lui Bejan, lucru care s-a întâmplat din nou în minutul 74. Când Issah a fost eliminat după faultul la Benzar. Inițial, „centralul" arătase din nou doar „galben". În 9 minute, Dumitrache a avut nevoie de 3 ori de intervenția VAR pentru a corecta greșelile inițiale.
Citește și:
Scene penibile cu antrenorul FCSB: cum a apărut Pintilii în timpul meciului cu Chindia
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”