Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea - Publicat vineri, 14 iulie 2023 20:00 / Actualizat vineri, 14 iulie 2023 20:01
Vacanța s-a terminat, iar Rapidul s-a întors acasă pentru primul meci oficial al sezonului. Giuleștenii au pornit la drum cu un nou antrenor pe bancă, italianul Cristiano Bergodi, dar și cu veteranul Superligii pe teren, Cristian Săpunaru. Reporterii GSP prezenți la stadion vă prezintă cinci informații de la meciul Rapid - Sepsi.
- Rapid - Sepsi: Cele două echipe s-au mai întâlnit de șapte ori în Liga 1, de trei ori s-au impus bucureştenii, un joc a fost câştigat de covăsneni, iar alte trei partide s-au terminat la egalitate
- O revistă excepțională: „100 de motive să iubești Rapidul” » 156 de pagini PREMIUM într-un album istoric, care e de azi pe piață
1. Cristiano Bergodi s-a întors după 2.971 de zile
8 ani, o lună și 18 zile au trecut de la ultimul meci al lui Cristiano Bergodi la Rapid. Atunci, pe vechea arenă din Giulești, rapidiștii pierdeau, 0-3, în fața celor de la Pandurii.
Cristi Săpunaru era căpitan și atunci, iar actualul președinte, Daniel Niculae, începea și el meciul din primul minut. Cristiano a revenit pentru a treia oara în cariera pe banca tehnica a Rapidului.
A mai antrenat între iulie și octombrie 2007, reușind sa câștige atunci Supercupa României. Al doilea mandat al a fost între aprilie și iunie 2015. Astăzi, contra lui Sepsi a bifat meciul 225 din carieră în Liga 1.
2. Peste 350.000 de fani pe noul stadion
Inaugurat pe 26 martie 2022, pe noul stadion din Giulești s-au jucat 40 de meciuri, cu tot cu cel din această seară cu Sepsi. Pe arena de 37 de milioane de euro s-au desfășurat partide din Liga 1, Cupa României, Nations League, Youth League, Liga Elitelor, dar și de la Campionatul European Under 21.
În total, în tribunele arenei au fost prezenți până în această seară 358.187 de spectatori. Recordul de spectatori a fost înregistrat pe 23 aprilie 2023 la meciul cu FCSB, 12.600 de fanii fiind pe stadion.
175.802 de spectatoriau fost prezenți pe Ghencea, stadion unde au avut loc 41 de meciuri de la inaugurare
3. Cristi Săpunaru, veteranul Superligii
Cristian Săpunaru, căpitanul, idolul și simbolul Rapidului este cel mai vârstnic jucător din această ediție a Superligii. Fundașul are astăzi, în ziua meciului cu Sepsi, 39 ani, 3 luni, 10 zile.
Acesta a debutat în prima ligă în urmă cu 21 de ani, pe 1 decembrie 2002 în meciul dintre FC Național și Gloria Bistrița 0-0. În Liga 1 a jucat în 238 de meciuri și a reușit să înscrie de 30 de ori.
„Bătrânii” din vestiar după Săpunaru sunt Junior Morais (36 ani, 11 luni, 23 zile) și Dragoș Grigore (36 ani, 10 luni, 8 zile).
Am rămas cel mai bătrân din Superligă? Fac 40 de ani la anul. Dacă mă simţeam ca la 20 era altceva... dar mă simt bine, trag de mine şi îmi doresc ca anul acesta să îl închei sănătos. După aia, dacă pot şi nu îmi face feste corpul, de ce să nu continui şi în sezonul următor? Mi-e greu să mă las de fotbal, nu ştiu...
Cristian Săpunaru, fundaș Rapid
4. Colțescu va bate recordul all-time
Pe lângă jucătorii și antrenorii echipelor din prima ligă, Superliga e și despre arbitri. Meciul din Giulești dintre Rapid și Sepsi a fost arbitrat de Sebastian Colțescu, născut în Craiova, dar mutat în București.
Olteanul de 46 de ani a ajuns la 369 de meciuri și conduce topul „centralilor” în activitate. Acesta este urmat de Istvan Kovacs (328 de meciuri) și Ovidiu Hațegan (295).
Cum mai are nevoie de 13 meciuri pentru a ajuns la 382 de prezențe mai mult ca sigur că Sebastian Colțescu va ajunge număru 1 în arbitrajul românesc. Clasamentul all-time este condus de Alexandru Tudor (381 de meciuri) și Cristi Balaj (341), ambii fiind retrași din activitate.
5. Protocol cu Corona, ciocolată Milka și mere bio
Vestiarele celor două echipe, dar și cabina arbitrilor erau gata cu mai bine de trei ore înainte de meci. Pe lângă seturile de echipament, jucătorii și arbitrii au avut parte și de tot felul de gustări la dispoziție.
Rapidiștii au găsit în vestiare biscuiți, napolitane și ciocolată. Dar și tot felul de vitamine și energizante, pe lângă câteva fructe. În schimb, cei de la Sepsi au avut apă și energizante.
Vestiarul arbitrilor era cel mai bine gestionat. Mere bio și banane, fursecuri, alune și covrigei, ciocolată Milka și bomboane Raffaello. Apă plată, minerale, cu vitamine, sucuri și energizante, dar și bere, Corona Extra!