Articol de GSP - Publicat joi, 28 decembrie 2017 16:26
Nicolae Dică a împlinit deja șase luni de când se află pe banca FCSB-ului, însă perioada petrecută la roș-albaștri e de departe cea mai grea din cariera sa de antrenor, "Nick" fiind subjugat permanent de deciziile dictatoriale ale patronului.
GSP.ro prezintă 10 decizii cu care Becali a distrus orice urmă de autoritate a lui Dică:
1. I-a dat banderola lui Alibec, apărut de curând în echipă: "Dică poate să pună și el căpitani peste șase luni. Trebuie să mai capete experiență!". Tot Becali a decis retrogradarea lui Denis, presat de randamentul excelent al lui Gnohere. Apoi l-a impus pe Alibec titular în anumite partide, în general în Europa, "ca să-l vadă cluburile interesate să-l cumpere".
2. A trasat din start granița puterii: "Eu sunt patron, MM și Dică sunt slujitori! Nu e o rușine să te numești slujitor, e o calitate pe care Dumnezeu ți-o dă la naștere, e un har! A spus-o Hristos! Dică poate să decidă la el acasă, nu la mine!".
3. Gigi a gândit că Niță nu poate fi vândut, din moment ce a ajuns deja la 30 de ani, și l-a impus ca titular de câteva ori pe Andrei Vlad, un goalkeeper de doar 18 ani. Dică n-a știut cum să-i explice situația lui Niță, un portar care tocmai debutase în echipa națională, și Florin și-a înștiințat agentul să-i caute o echipă pentru un transfer urgent.
4. FCSB nu a aliniat niciodată două formații identice în două meciuri consecutive, un stil de management criticat de glorii ale clubului. Ilie Dumitrescu a fost cel mai concret: "Cu atâtea schimbări nu se pot crea relații de joc!". "Nu, nu se poate face altfel la Steaua!", a clarificat Gigi, interesat să-i expună pe toți jucătorii din lot, inclusiv pe cei care nu meritau să fie titulari, dar trebuiau vânduți undeva, așa cum au fost Golofca și De Amorim.
5. A surprins cu reprofilarea lui Junior Morais, un jucător de 31 de ani care evoluase la Astra doar ca fundaș stânga. Gigi i-a cerut lui Dică să-l folosească în linia de mijloc.
6. După achiziționarea lui Nedelcu de la Viitorul, tânărul fotbalist a fost reprofilat din start, a intrat ca fundaș central, nu ca mijlocaș, cum jucase în Dobrogea. "Va fi ca Pique!" era fantezia patronului. După câteva meciuri s-a răzgândit: "Vreau să-l văd mijlocaș, nu e fundaș!".
7. Antrenorul a avut "o scăpare" în meciul de la Iași, nu l-a menajat pe Nedelcu, așa cum îi ceruse patronul. Înfrângerea cu 0-1 i-a topit lui Dică toată independența: "El trebuie să mă asculte pe mine, fiindcă am mai multă experiență! El are experiență doar ca fotbalist!".
8. Felul cum Becali a jonglat cu jucătorii de-a lungul sezonului, schimbările dese din echipă și utilizarea unora pe posturi pe care nu erau specializați, i-a enervat și pe jucători. Budescu a avut o reacție rară: a cerut să se pună capăt experimentelor. Gigi s-a simțit vizat, știa că Budescu nu pe Dică îl critica, întrucât nu antrenorului îi aparțineau ideile: "A ajuns să mă certe Budescu! Ce experimente facem? Că îl folosim pe el titular și bate cornerele direct pe poartă, la mișto!".
9. Vlad Achim și Robert Grecu, doi fotbaliști pe care Dică insistase să-i aibă în lot, au dispărut din echipă după primele partide. Gigi a dat un ordin clar: "Să nu-i mai văd nici rezerve, că dacă se află pe bancă mi-e că-i trece prin cap lui Dică să-i trimită pe teren!".
10. Dică își făcuse un plan când a fost numit "principal": "Îmi place sistemul 3-4-1-2 sau 3-4-3, mă gândesc să jucăm și așa, nu doar 4-2-3-1". Bineînțeles, el a rămas doar cu planul, echipa a continuat să joace cu tactica pe care Gigi o știe cel mai bine, 4-2-3-1, un sistem pe care l-au folosit și antrenorii dinaintea lui Nicolae.