FOTBAL  »  Superliga  »  SISTEM

ANALIZĂ GSP Insolvență, faliment, colaps! » Cu mai mulți bani, Dinamo și alte 11 echipe din Liga 1 s-au scufundat în datorii

Articol de - Publicat miercuri, 09 februarie 2022 18:19 / Actualizat miercuri, 09 februarie 2022 19:01

Deși cluburile desfigurate de problemele financiare n-au încetat să activeze în Liga 1 nici după micșorarea numărului de echipe, de la 18 la 14, planul revenirii la 18 formații circulă frecvent în România. Cu bani mai mulți din drepturile TV, 12 cluburi au flirtat cu falimentul din 2015 încoace.

Într-o perioadă în care fotbalul românesc se gândește dacă să revină sau nu la un sistem cu 18 echipe, campionatul e sufocat de probleme financiare. E afectată inclusiv CFR Cluj, câștigătoarea ultimelor 4 titluri.

CFR Cluj, sufocată de datorii! Salarii, prime și bonusuri restante » Mai mulţi jucători s-au trezit cu conturile blocate!
CFR CLUJ
CFR Cluj, sufocată de datorii! Salarii, prime și bonusuri restante » Mai mulţi jucători s-au trezit cu conturile blocate!

A fost rău și cu 14, dar Liga 1 plănuiește să revină la 18 echipe

Iată ce declara Orlando Nicoară, directorul eAD, firma care deține drepturile TV în Liga 1, într-un interviu acordat Gazetei

„Decizia e la FRF, dar până acolo, cele 16 cluburi din Liga 1 trebuie să voteze acceptarea sistemului cu 18. Ce înseamnă asta? Ca în decurs de 3 ani, Liga 1 să treacă de la 14 la 18 echipe în același exercițiu financiar al drepturilor TV. Ar fi o cotă mult mai mică, pentru fiecare club, dacă s-ar trece la 18, din acest motiv nu cred că vor accepta echipele așa ceva”. 

Practic, cluburile vor fi puse în postura în care să decidă dacă vor să primească mai puțini bani pe viitor, în situația în care multe dintre ele abia supraviețuiesc cu sumele virate în prezent din drepturile TV.

CONTEXT:

  • Banii din drepturile TV au rămas la fel în ultimii ani, 27-28 de milioane de euro pe sezon. În 2015, când s-a făcut trecerea la sistemul cu play-off și play-out și s-a micșorat numărul de echipe, de la 18 la 14, fiecare club încasa mai mult chiar și cu 30% față de sezonul 2014/15.
  • Astfel, LPF a reușit să mențină nivelul banilor încasați din cedarea drepturilor de retransmitere TV a partidelor din Liga 1. Și cu 18 echipe se încasau aproximativ aceleași sume, doar că diminuarea numărului de echipe a însemnat automat o cotă mai mare pentru cele 14 echipe, ulterior pentru cele 16 echipe. Chiar dacă suma nu se împarte în mod egal.
  • Spre exemplu, o nou promovată încasa într-un sezon, în perioada 2010-2015, în jur de 900.000 - 1.000.000 de euro, în vreme ce în perioada 2015 - 2020 se alegeau cu aproximativ 1,3 milioane. Din 2020, când s-a trecut la 16 echipe, drepturile TV au rămas la același nivel, 28 de milioane de euro pe an, însă au apărut două echipe în plus, astfel că, în medie, ocupanta fiecărui loc din clasament a avut atribuită o sumă mai mică cu aproximativ 160.000 - 170.000 de euro.

Cum argumenta Gino Iorgulescu, președintele LPF aflat și acum în funcție, trecerea de la 18 la 14 echipe în urmă cu 7 ani: „Ar fi bine ca la un moment dat să se treacă la un sistem cu mai puţine echipe din mai multe considerente, printre care se numără faptul că valorile s-ar concentra, sponsorii se vor îndrepta către cluburi, iar spectacolul va fi sporit”. 

Cu sponsori sau nu, echipele s-au destrămat într-un ritm alert și după 2015, când, teoretic, ar fi trebuit să scadă și numărul cluburilor-fantomă.

Iar GSP a selectat 12 formații care în intervalul 2015-2022 s-au îngropat în datorii, au cochetat cu insolvența ori chiar cu falimentul și n-au făcut decât să dilueze nivelul din Liga 1, despre care unele voci din fotbal susțin că va crește odată cu mărirea numărului de echipe.

Revenirea la un campionat de 18 echipe ar fi cea mai bună soluţie. Eu sper ca în următoarele sezoane vom reuşi să facem tranziţia de la actuala formulă la cea cu 18 echipe 
Justin Ștefan, secretar general LPF (2021)

Dezbaterea zilei, 14 aprilie » Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 14 aprilie » Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?

12 cluburi în colaps | Serial între 2015 și 2022

PETROLUL

  • Liderul din Liga 2 a intrat în insolvență la începutul anului 2015. Andi Crîngu, directorul general al clubului la acea vreme, explica: „Am depus cererea de intrare în insolvenţă pentru că era singura soluţie ca să evităm falimentul”.
  • Petrolul retrograda din Liga 1 în 2016, apoi, în același an, pe 23 iunie, Tribunalul Prahova a decis falimentul clubului.
  • 8.100.000 € reprezentatu datoriile Petrolului către 75 de creditori înscriși la masa credală la începutul procedurii de insolvență, în aprilie 2015: aproape 500.000 euro erau restanțe față de ANAF.

ACS POLI TIMIȘOARA

  • În sezonul 2016/2017, ACS Poli Timișoara evolua în Liga 1, juca finala Cupei Ligii și atingea faza semifinalelor în Cupa României. Din acel moment a urmat un regres constant. Un an mai târziu, echipa retrograda în liga secundă, apoi ajungea în Liga 3.
  • Punctul minim a fost atins în 2021, când, din cauza problemelor financiare, ACS nu s-a putut prezenta la două partide din L3 și a fost exclusă din competiție.
  • În octombrie 2021, bănățenii intrau în procedura de faliment. Clubul acumulase peste 10 milioane de euro datorii.

ASA TÂRGU MUREȘ

  • Vicecampioană în 2015, ASA Târgu Mureș a intrat în faliment în 2018, când s-a retras din Liga 2 în plin sezon.
  • 4.500.000 € era suma aproximativă a datoriilor clubului din Mureș, din cauza cărora a intrat în insolvență în 2016.

PANDURII

  • Pandurii a intrat oficial în procedura de insolvență în 2016, când încă activa în Liga 1. Problemele financiare au apărut din momentul în care gorjenii au rămas fără sprijinul principalului susținător, Complexul Energetic Oltenia.
  • Acum în Liga 3, clubul este în pericol să intre în faliment. Administratorul sindic va stabili în martie dacă fosta vicecampioană a României din 2013, aflată din 2017 în reorganizare, va ieși sau nu din insolvență.
Dezvăluire-bombă: „Gabriel Oprea mi-a ordonat să-l pun antrenor pe Edi Iordănescu” + Detalii incredibile despre episodul de acum 7 ani: salarii uriașe, manevre și faliment
DEZVĂLUIRI
Dezvăluire-bombă: „Gabriel Oprea mi-a ordonat să-l pun antrenor pe Edi Iordănescu” + Detalii incredibile despre episodul de acum 7 ani: salarii uriașe, manevre și faliment

DACO-GETICA

  • A rezistat doar un sezon în Liga 1, fiind „lanterna roșie” a campionatului 2017/18, când juca sub numele de Juventus București.
  • În 2019, Daco Getica lua decizia să se retragă din Liga 2. Tot atunci, patronul Ilie Ciuclea a reziliat contractele tuturor jucătorilor.
  • Acum există „Școala de fotbal Daco-Getica București”, în Colentina.

DUNĂREA CĂLĂRAȘI

  • Pe locul 18 din 20 în sezonul actual de Liga 2, Dunărea a cunoscut și ea gustul primului eșalon, în ediția 2018/19, dar a retrogradat imediat.
  • Banii veniți din drepturile TV pentru participarea în L1 nu i-au salvat pe călărășeni de colaps, care aveau pe parcursul sezonului trecut restanțe și de 4 luni la angajați.
  • Dunărea Călărași a solicitat intrarea în insolvență pe 30 iunie 2021.
  • În ciuda problemelor cu banii, Dunărea juca anul trecut baraj pentru promovarea în Liga 1. A pierdut dubla manșă cu FC Voluntari, 1-6 la general.

POLI IAȘI

HERMANNSTADT

  • În Liga 1 vreme de 3 sezoane, sibienii au solicitat și ei intrarea în insolvență în septembrie 2021, după ce au acumulat datorii în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.
  • Aflată la un moment dat și sub sfera de influență a agentului Anamaria Prodan, Hermannstadt pare stabilă acum sub conducerea președintelui Dani Coman.
  • Sibiul e pe 2 în eșalonul secund și se gândește la revenirea în prima ligă.

ASTRA

ACADEMICA CLINCENI

DINAMO

  • Dinamo a cerut în 2021 la Tribunalul București deschiderea procedurii de insolvență. Este pentru a doua oară în ultimii șapte ani când „câinii” sunt plini de datorii și apelează la această soluție pentru a supraviețui.
  • Cuantumul datoriilor era de 6 milioane de euro la finalul lui 2020, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.
  • Abandonată de Ionuț Negoiță și predată unui pseudopatron în persoana lui Pablo Cortacero, spaniolul care a îngropat-o în datorii pe formația din Ștefan cel Mare, Dinamo e acum pe marginea prăpastiei: locul 15 în Liga 1, direct retrogradabil, la 11 puncte de primul loc de baraj și la 14 lungimi de poziția a 12-a, care asigură rămânerea în L1.

GAZ METAN

Clubul din Liga 1 ar putea fi depunctat din cauza datoriilor!
DECIZIE
Clubul din Liga 1 ar putea fi depunctat din cauza datoriilor!

Sunt probleme foarte mari la noi cu banii. Mai sunt oameni în staff care strâng de prin oraș să mergem cu ceva pe la familii, e o situație grea. Suntem finanțați de Romgaz și n-avem căldură, apă caldă. Sunt probleme imense! Văd că nimeni nu vorbește despre noi. Avem familii acasă... 

Ce să facem, depunem memorii și stăm 3 luni pe bară?! Vom sta aici până la vară, iar la vară Dumnezeu știe ce va întâmpla. Și să plecăm acum, ar însemna să nenorocim clubul... Chiar dacă acum clubul ne nenorocește pe noi! Joci fotbal să strângi bani. Degeaba spui că ai 300 de meciuri în Liga 1 dacă n-ai ce să mănânci acasă. E o situație dramatică. Nu e nicio lege pentru noi, jucătorii, nimeni nu ne ajută. Am luat ultimii bani recent, pentru luna august sau septembrie 2021 

Răzvan Grădinaru, mijlocaș Gaz Metan

28,5 milioane de euro pe sezone suma pe care cluburile din Liga 1 o încasează în prezent din drepturile TV

3 păreri care au cerut 18 echipe în Liga 1:

Eu îmi asum, vreau 18 echipe. Când s-a cucerit Cupa Campionilor, nu erau 18 echipe? Când mergeam la turneele finale nu erau 18 echipe? 
Gică Hagi, manager Farul (2018) 

Mie îmi place un campionat de 18 echipe, am mai spus de mulți ani că România e o țară perfectă pentru 18 echipe, important e să ai 18 echipe care chiar pot să facă performanță, aici e marele semn de întrebare 
Ionuț Lupescu, director tehnic al federației din Arabia Saudită (2021) 

Mie mi-ar plăcea să revenim la sistemul cu 18 echipe. Vor apărea formații noi. Nu cred că s-ar dilua valoarea campionatului. U Cluj, Petrolul vin din orașe importante, cu suporteri, și ar avea mai multe șanse să promoveze în prima divizie 
Florin Bratu, selecționer România U21 (2021)

3 păreri care se opun:

O ligă aglomerată într-un fotbal sărac cred că ar însemna un mediu ofertant pentru mai multe jocuri de culise sau, pur și simplu, pentru mai multe partide slabe. Mai bine ne-am concentra pe creșterea valorii celor 16, pe o licențiere mai corectă, pe o organizare mai bună a cluburilor, nu pe aglomerarea Ligii 1 cu alte echipe șubrede 
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP (2021) 

Noi nu avem fotbal nici pentru 14 echipe. În mod normal, am avea fotbal pentru 12 echipe, tur-retur, și încă un tur pe terenul echipei mai bine clasate. 33 de etape în total, ar fi excelent, valorile ar fi concentrate, și bani mai mulți pentru fiecare echipă 
Mihai Stoica, manager FCSB (2021)

Dacă noi facem campionat de 18 echipe, suntem buni de dus într-un loc de unde se iese greu. Avem nevoie de bani. Drepturile TV ar trebui împărțite la mai puține echipe, pentru că bugetele echipelor sunt cum sunt. Avem o subfinanțare groaznică în fotbalul românesc. Dacă facem 18 echipe, mai vin doi faliți la cei 16 care suntem deja. Nu știu dacă sunt patru cluburi în Liga 1 care să aibă bugete echilibrate
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

Dezbatere GSP » Trebuie mărit numărul de echipe din Liga 1 pentru a o salva pe Dinamo?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (90)
tororosso
tororosso  •  10 Februarie 2022, 13:47

Liga 1 plănuiește să revină la 18 echipe iar jucătorii vor juca pe bonuri de masă ,echipament sh și plimbări seara prin parcuri în loc de cină . La foametea din fotbalul nostru mioritic vor fi abonați și alți flămânzi de parcă nu sunt destui actual cu 16 echipe . Oare sa dat ordin pe unitate ?

sile007
sile007  •  10 Februarie 2022, 12:42

Stai un pic ca nu e chiar asa. Domnule Barbu, dumneavoastra ce faceti acum se numeste manipulare. De ce oare CFR se afla in situatia aceasta....sugerati ca prin prisma faptului ca sunt doar 16 participante in liga 1 si ar fi nevoie de 18??? Esta aberant ce spuneti. Clujenii sau ce-or fi sunt in situatia aceasta pentru ca la ei este o moda inventata de Paskani si Muresan, delapidarea conturilor clubului( sau ati uitat de procesul care dureaza deja de cca 8 ani), s-au incasat foarte multi bani dar care din conturile clubului s-au strecurat in buzunarele lui Varga N. si a complicilor sai. Cei de la fcdb cum au ajuns aici? Prin aceleasi manevre! Iasi la fel, Astra la fel, Pandurii la fel. Pai si ce daca dispar aceste cluburi. Ce daca dispare dinamo??? Ar fi vreo tragedie nationala?Stati linistiti, viata merge inainte, decat cu acest capuse mai bin 12 echipe in liga 1.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  10 Februarie 2022, 11:44

10 echipe in prima Liga. Patru tururi. =36 de meciuri.

Vezi toate comentariile (90)
Comentează