Articol de Alexandru Barbu - Publicat miercuri, 06 octombrie 2021 18:35 / Actualizat miercuri, 06 octombrie 2021 20:40
Andrei Antoce (26 de ani), noul preparator fizic al lui Dinamo, povestește într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor cum a ajuns în Ștefan cel Mare, se autodescrie și dezvăluie modalitățile prin care gestionează relația cu jucătorii.
- Antoce a reprezentat prima mutare a lui Rednic la Dinamo. Cei doi au mai colaborat la Viitorul, actuala Farul, și Poli Iași.
- Andrei Antoce a activat ultima dată la Ceahlăul Piatra Neamț, grupare din Liga 3.
Andrei Antoce, noul preparator fizic al lui Dinamo: „Mircea Rednic e un antrenor modern”
- Te salut, Andrei! Cum ai primit oferta de la Dinamo?
- Eu aveam o înțelegere de la început cu Ceahlăul, fosta mea echipă. Fac parte din staff-ul lui Rednic și am știut că voi reveni alături de el în momentul în care va reintra în circuit. Am fost primit cu brațele deschise la Dinamo, iar asta mă ambiționează și mai mult să reușesc.
- Cum apreciezi nivelul fizic al echipei? Rednic s-a plâns de pregătirea actuală.
- Nu pot să spun mare lucru în acest moment, abia ce am ajuns. Am dat o testare fizică, însă e prea devreme să trag o concluzie. Rămâne să ne punem la punct. Tot ce pot să spun e că avem de lucrat.
- Cât de dificil este să lucrezi la ocupanta penultimului loc din Liga 1?
- Sunt încrezător că ne putem îndeplini obiectivul din primul sezon, salvarea de la retrogradare. Îmi doresc să ieșim din situația în care ne aflăm, să scoatem maximum de la fiecare meci. Avem șanse mari să ieșim din zona periculoasă a a clasamentului, mai ales după ce se vor înjumătăți punctele.
- E Rednic antrenorul care te-a marcat cel mai mult în carieră?
- Mircea Rednic este unul dintre cei mai experimentați antrenori români. A lăsat o impresie bună peste tot pe unde a lucrat. E un antrenor modern, nu așa cum se spune.
- La ce te referi?
- Mulți afirmă că e învechit și că nu e la curent cu metodele noi. Total fals! S-a adaptat mereu situațiilor grele în care a fost pus. Iar de cele mai ori a scos-o la capăt. Chiar dacă a avut de înfruntat situații nu tocmai roz, pentru că a preluat și echipe care nu erau în cel mai bun moment. Însă nu vreau să dezvolt mai mult, pentru că nu e treaba mea.
N-am avut niciodată vreo echipă favorită. Cel mai mult am ținut cu Ceahlăul, echipa locală. În rest, m-am bucurat de fotbal
Andrei Antoce, preparator fizic Dinamo
„Sunt prietenul și dușmanul jucătorilor”
- Preparator fizic la 26 de ani. Plusuri, minusuri?
- E un avantaj pentru mine că sunt tânăr. Generațiile sunt într-o continuă mișcare. Am fost și profesor de educație fizică, am lucrat și ca asistent universitar, deci am avut de-a face cu studenți, copii. A fost greu până când am înțeles acest fenomen. Am început de la copii și juniori, am fost la Liga 3 și am prins experiență în timp.
- Începutul?
- La Poli Iași, la centrul de copii și juniori, apoi m-a cooptat la echipa mare a lui Poli Cezar Honceriu, preparatorul fizic principal. Înainte de a ajunge la echipa mare însă am fost și la Știința Miroslava. Foarte utile aceste perioade pentru a căpăta experiență.
- Ce tip de preparator fizic ești? Încerci un autoportret?
- Pe scurt: sunt primul la stadion, plec ultimul! În glumă, colegii mai râd de mine din acest motiv. Ce-i drept, nu am familie, altfel mi-ar fi fost mai dificil să mă împart.
- Relația cu jucătorii cum o gestionezi?
- Din punctul meu de vedere, ca preparator fizic e foarte greu să fii pe placul jucătorilor. Însă consider că am reușit. Am rămas în relații bune cu aproape toți fotbaliștii cu care am lucrat, am fost tot timpul respectat, nu am avut probleme. Nu am întâmpinat probleme de autoritate. Am lucrat și cu jucători de peste 35 de ani, sunt călit. Chiar glumeam cu un fotbalist la un moment dat, îmi spunea că are mai multe cantonamente decât am eu ani de viață.
- Trebuie să te impui totuși.
- Într-adevăr, sunt prietenul lor, dar și dușmanul lor în același timp (n.r. - râde). Le explic că fără efort, fără partea dificilă a fotbalului, nu avem cum să reușim! Antrenamentele nu le fac pentru mine, ci pentru obiectivul comun al echipei, să evite accidentările... În fotbalul modern, e nevoie de rezistență, forță, e un fotbal combinat, nu mai sunt de ajuns doar tehnica sau tactica.
Majoritatea jucătorilor pe care i-am pregătit în carieră m-au impresionat, fac multe sacrificii, părțile astea nu se văd, nu sunt mediatizate atât de mult. Sunt plecați mereu, lasă acasă familii, copii. Plouă, ninge, tu trebuie să fii pe teren, să te antrenezi. Nu e ușor. Ține foarte mult de psihic. Ești puternic, ai o șansă să reușești!
Andrei Antoce, preparator fizic Dinamo
- Costel Ilie, antrenorul pe care l-ai avut la Ceahlăul, ne-a spus că se consulta cu tine inclusiv la antrenamentele tactice.
- Preparatorul fizic trebuie să fie informat și să vorbească și despre ce urmează după partea fizică. Se îmbină mult ce pregătesc eu cu domeniul tehnico-tactic, e important să știu tot ce se lucrează. Dar evit să intru peste treaba antrenorilor, peste antrenorii secunzi, antrenorii de portari. Importantă e comunicarea.
„Am ales BAC-ul în detrimentul carierei de jucător”
- Ai jucat și fotbal, la juniorii Ceahlăului. De ce nu ai continuat?
- Nu am ajuns la un nivel profesionist. Am terminat un liceu cu program sportiv, iar la 18 ani aveam de ales: să merg în cantonament cu echipa a doua a Ceahlăului, care era la vremea aceea în Liga 3, sau să mă pregătesc pentru BAC. Voiau să vadă dacă merit să fac parte din echipă, pentru că eram la finalul junioratului.
- Și ce ai hotărât?
- Am ales să învăț, să dau BAC-ul, l-am luat și m-am dus apoi la facultate, la Iași - Educație Fizică și Sport. Am făcut un liceu cu program sportiv, din 35 de elevi doar eu am absolvit Bacalaureatul. Aveam numai fotbaliști în clasă, între care Cătălin Ștefănescu și Doru Popadiuc. Sunt foarte mulțumit de hotărârile pe care le-am luat până acum, consider că au dat și roade. Sunt mulțumit de ceea ce fac, ajut jucătorii să ajungă la un nivel mai mare.
Spre deosebire de fotbalul din afară, la noi trebuie mereu să te adaptezi unor condiții care nu sunt de fiecare dată normale. Putem număra pe degetele de la o mână terenurile foarte bune din România. Jocul e diferit când terenul e impracticabil. Vine iarna, o să vedem iar terenuri cu gheață... În străinătate, poți juca mereu așa cum ți-ai propus, cu mingea pe jos, de exemplu. La noi nu se poate, trebuie să te adaptezi mereu
Andrei Antoce, preparator fizic Dinamo
Dacă mă întrebi pe mine, cred că o diferență este și cum percepem noi rezultatul. La noi, doar scorul final contează! Cred că afară pe primul plan sunt fotbalul și spectacolul, mai ales la nivel juvenil. Aici, antrenorii și staff-ul depind tot timpul de rezultatele imediate. Timpul e limitat, iar asta comportă o presiune enormă
Andrei Antoce, preparator fizic Dinamo
Citește mai multe știri despre Dinamo:
Noua țintă a lui Rednic » Vrea la Dinamo un mijlocaș ofensiv din campionatul lui favorit