Articol de GSP - Publicat sambata, 19 mai 2018 09:30
Vasile Șiman, patronul de la Sportul Studențesc care l-a debutat în antrenorat pe Dan Petrescu, dezvăluie atuurile acestuia ca tehnician şi îi explică ieşirile necontrolate din ultima perioadă.
- În partida cu Viitorul, de duminică, liveTEXT de la 21:45, în care poate câştiga al doilea titlu de campion ca "principal", de data aceasta cu CFR Cluj, Dan Petrescu bifează o cifră formidabilă pentru cariera lui de antrenor: jocul 500!
În vara lui 2003, Petrescu avea 35 de ani şi jumătate. Încheiase un campionat cu FC Naţional, unde jucase sub comanda lui Zenga, căruia i-a fost și secund. Apoi a primit propunerea de a deveni principal. În Liga a 2-a, la Sportul.
Omul care i-a oferit atunci această provocare s-a numit Vasile Şiman, patron al clubului din Regie. La 15 ani de la acel moment, Şiman rememorează perioada în care a colaborat cu Petrescu, dar îi caracterizează şi cariera ulterioară.
- Domnule Şiman, cum l-aţi ales, în 2003, pe Dan Petrescu?
- Nu l-am luat întâmplător. Mă întâlneam des cu el pe vremea când juca la FC Naţional, la Le Club, în Bucureşti, unde venea şi el. Aveam discuţii multe cu el, i-am descoperit filosofia despre fotbal plus că şi el avea interesul să se afirme ca antrenor.
- A fost greu de negociat cu el?
- Nu, eu îl ofertasem în timp ce era la FC Naţional şi mi-a zis atunci că după ce i se va termina contractul va prelua Sportul indiferent de situaţie. Şi şi-a respectat cuvântul. A venit, chiar dacă eram în Divizia B.
- A fost scump?
- Prima dată a stat puţin, apoi a plecat la Rapid, apoi, în al doilea mandat, chiar dacă am semnat pe 4 ani, negociam la fiecare start de sezon. A ajuns într-un an și jumătate, cât a stat, să câştige de 3 ori mai mult decât atunci când venit!
- A greşit că a plecat la Rapid?
- Da! Și a înţeles repede acest lucru. M-a sunat imediat după ce a renunţat la Rapid şi mi-a zis dacă poate să revină la Sportul. N-am ezitat, Balint era "principal" temporar fiindcă mă anunţase că va pleca la Galatasaray, unde urma să fie secundul lui Hagi.
- Cum era ca antrenor atunci?
- Foarte exigent în relaţia cu jucătorii. Mi-aduc aminte ce antrenamente dure făcea, în ziua de azi eu nu ştiu câţi jucători din prima ligă ar rezista unor asemenea antrenamente! Dar multora de atunci le-a prins bine şi s-a văzut în cariera lor ulterioară. Apoi, a gestionat diverse tipuri de situaţii şi n-a avut nici cea mai mică problemă să se impună în vestiar. Ştie să facă asta, deşi nu e adeptul amenzilor, ci a subordonării totale. Toţi jucătorii trebuie să se supună cerinţelor lui, fără niciun fel de rabat.
- Cum i-aţi văzut cariera ulterioară?
- A adus plusvaloare peste tot pe unde a fost. A obținut rezultate bune pentru toate formațiile la care a lucrat, dar nu neapărat rezultate mari pentru el. Adică le-a ridicat nivelul tuturor. Pe Kuban a promovat-o, pe Dinamo Moscova a luat-o de la retrogradare şi a dus-o în prima jumătate, la Jiangsu, în China, a luat Cupa. A dus fiecare echipă mai sus, problema lui a fost că n-a nimerit mereu în conjuncturi favorabile.
- Mai păstraţi legătura cu el?
- Da, vorbim mereu, chiar foarte des.
- Cum vă explicaţi ieşirile lui, care par necontrolate şi unele chiar revoltătoare?
- Vârsta! Sunt persoane care se închid în ele şi răbufnesc după ani şi ani. Dan e şi un tip care nu poate să se exprime până la capăt atunci când vrea să spună ceva, în sensul că nu despică firul în 4, iar prin comportamentul lui îşi developează o frustrare, o nemulţumire. E un tip închis în el, nu e volubil, nu e comercial, l-aţi văzut mereu în trening, nu se simte bine în costum sau în ipostaze de genul ăsta, la 4 ace. E un om reactiv, care munceşte corect, care ţine la un lucru: jucătorii să-l înţeleagă perfect. Toate aceste lucruri duc la o lipsă de autocontrol din partea lui. Repet, vârsta e de vină! Vă dau un exemplu: un jucător de la Sportul mi-a spus după 7-8 ani o nemulţumire pe care o avea şi l-am întrebat: «Păi, acum îmi zici?!».
- Ce trebuie să ştie jucătorii care lucrează cu Petrescu?
- Că nu e genul de antrenor care să stea să-i explice multă vreme unui jucător ce vrea de la el, acesta trebuie să priceapă repede ce doreşte, altfel nu va juca!
- Bănuiesc că sunteţi suporterul CFR-ului în ultima etapă.
- Eu ţin cu persoane, nu cu o echipă anume. Fiind Dan implicat, evident că m-aş bucura pentru el! Apoi, n-am cum să uit că Petrescu e antrenorul pe care Sportul şi Vasile Şiman l-au promovat. De fapt, în acea perioadă eu am fost cel care i-a revigorat şi pe Mulţescu, şi Andone ca antrenori şi am propus şi alte nume interesante, gen Isăilă şi Falub.
- Spuneţi-mi o concluzie a carierei lui Dan Petrescu, ca fotbalist şi ca antrenor!
- Ca fotbalist a avut o carieră fantastică, multe rezultate mari, dar a câştigat puţini bani. Ca antrenor, chiar dacă a ridicat nivelul tuturor echipelor pe la care a trecut, a avut succese puţine, însă a câştigat bani mulţi.
"Dan Petrescu înseamnă atitudine, implicare, organizare, exactitate, punctualitate şi disciplină. Sută la sută din toate acestea!" Vasile Șiman
"Două alegeri greşite a făcut Dan ca antrenor: când a mers la Rapid şi când a revenit la Kuban Krasnodar" Vasile Șiman