Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 24 septembrie 2019 09:07
Darius Olaru (21 de ani), „decarul” Mediașului, se „antrenează” deja pentru FCSB, spune că mama lui îi este cel mai bun mental coach și cea mai bună motivație personală. Puștiul se recomandă ca un tip credincios și a dezvăluit ce ar face dacă ar deveni milionar.
Darius Olaru este una dintre promisiunile fotbalului românesc. Deja la al doilea sezon de Liga 1, puștiul de 21 de ani va ajunge din 2020 la FCSB și trece la un nivel superior în cariera lui.
Momentan, „decarul” este la Gaz Metan Mediaș și acest detaliu nu l-a împiedicat chiar să marcheze în poarta viitoarei sale echipe. Roș-albaștrii l-au cumpărat încă de la finele lunii mai, Gigi Becali plătește 600.000 de euro pe el, aceasta după ce a fost monitorizat de mai multe persoane din club.
Darius a fost și pe lista rivalilor de la CFR Cluj și U Craiova. Așa cum este și pe teren, ardeleanul nu are absolut deloc complexe atunci când vorbește și nu se ascunde în spatele declarațiilor șablon sau răspunsurilor care să dea bine pentru toată lumea. Are personalitate și o arată.
- Darius, momentan, ești la Mediaș, dar echipa a luat 7 goluri în ultimele două etape, două înfrângeri, după ce ați fost pe locul 1 în clasament. Ce se întâmplă?
- Din păcate, nici cu Craiova nu ne-a ieșit jocul deloc. Prea multe de spus nu sunt, nu ne-am creat nici ocazii de gol. Sperăm ca de meciul viitor, cu CFR Cluj, să ne facem jocul și să reîncepem să luăm puncte. Am luat multe goluri, dar nici faza ofensivă nu a mers foarte bine.
- Vă este teamă că ați putea rata play-off-ul?
- Cred că pe viitor vom fi mai concentrați și Gaz Metan va fi în top 6 la finalul sezonului regulat.
„CFR Cluj e favorită la titlu”
- Tu zici că vreți să vă reveniți cu CFR Cluj, dar uiți că echipa lui Dan Petrescu a învins Lazio.
- Mda, din păcate o să jucăm în Gruia după un meci foarte greu în Cupa României la Suceava, o să mergem vreo șase ore cu autocarul, apoi e partida de campionat. E extraordinar cum își motivează Dan Petrescu jucătorii, însă noi trebuie să jucăm foarte bine și să luăm măcar un punct.
- Ce e mai greu, să mergi multe ore cu autocarul pentru un meci sau să joci o dată la trei zile?
- Avem timp puțin să ne refacem, de aceea jocul e mai slab. Mie nu-mi place să merg prea mult cu autocarul.
- Tu pe cine vezi acum favorită la titlu?
- CFR Cluj. A știut să-și împartă lotul foarte bine încât să ducă luptele pe toate fronturile. Numeric și calitativ, lotul ardelenilor este foarte bun.
„Steaua va fi în top 3 până când începe play-off-ul”
- Te gândești deja la aventura pe care o vei începe din ianuarie la FCSB?
- Sincer, mă gândesc doar la Gaz Metan și vreau să contribui ca echipa să se califice în play-off. Eu vreau foarte mult să las formația în top 6. Acesta este visul meu pe care vreau să-l îndeplinesc.
- Ce părere îți face viitoarea ta echipă? A fost și pe ultimul loc în clasament.
- Da, așa e, dar ușor, ușor își revine și va urca. Va ajunge fără probleme în play-off. De fapt, cred că va fi în primele trei din Liga 1 până la finalul sezonului regulat.
- Cum vezi tu derulându-se viața de București pentru tine? Să nu te fure mirajul Capitalei!
- (zâmbește) Nu cred că vor fi probleme fiindcă, sper eu, ca și mama să se mute cu mine acolo. Nu cred că voi avea probleme, mai ales că sunt un copil cuminte. Sunt un tip modest, cu gândul doar la fotbal. Și vreau să ajung mult mai sus în carieră, nu doar la Steaua, îmi doresc să ajung în străinătate.
„Toată lumea mă întreaba dacă voi rezista la critici”
- Reziști la tăvăleală, în sensul dacă vei rezista la presiunea patronului și renumelui clubului?
- Toată lumea mă întreabă chestia asta, ce voi face când și dacă voi fi criticat. Dar eu nu mă gândesc la asta, nu plec de la premisa că voi intra în gura patronului. Sper să joc cât mai bine, iar dacă va fi așa, nu vor exista critici. Oricum, când îți asumi să fii fotbalist, trebuie să fii rezistent la critici și la presiune. Acolo se vrea titlul în fiecare an, e normal să fie presiune. Eu cred că pe viitor putem câștiga campionatul cu FCSB.
- Când îți permite programul de la Mediaș, te uiți la meciurile FCSB-ului ca să-ți cunoști viitorii coechipieri?
- Nu doar la meciurile celor de la FCSB, ci la toate din campionat. Bine, totul e să nu fim noi la antrenament. Mă uit la fotbal în timpul liber, fiindcă mi-am ales această meserie și vreau s-o fac bine.
- Ești un tip credincios?
- Da. Merg când am vreme la biserică, atunci când nu sunt în cantonament. Credința mă ajută să fiu mai bun ca fotbalist și ca om.
„Pentru mama muncesc cel mai mult”
- Acum e la modă să-ți iei mental coach.
- Da, am citit și eu. Cred că ajută foarte mult la psihic. O să văd, dacă simt pe viitor că voi avea nevoie, voi apela și eu la unul. Oricum, eu am ceva asemănător.
- Cine?
- Mama mea. Mă motivează tot timpul. Pentru ea muncesc cel mai mult!
- Ce-i vei cumpăra din primii bani pe care-i vei câștiga la FCSB?
- Chiar nu m-am gândit la chestia asta. Nu cred că are nevoie de ceva anume, ea vrea doar să mă vadă fericit, jucând bine fotbal, crescând frumos.
„Casă, investiții, donații”
- Tu cum te simți după Euro 2019? Te întreb fiindcă mulți componenți ai lotului nu au avut vacanță și s-a resimțit acest detaliu.
- E un pic mai greu, însă nu cred că face diferența o mică vacanță. Așa a fost să fie, bine că am ajuns în fazele importante ale competiției. O să ne revenim și o să fim în formă. Să muncim mai mult ca să putem face cât mai mulți pasul la prima reprezentativă.
- Ce-ai face dacă ai avea în acest moment un milion de dolari?
- Pfff. (râde) Mi-aș cumpăra un apartament mult mai bun. E cel mai important să ai un acoperiș cum trebuie deasupra capului. Să ai o casă e foarte important. Cu restul de bani... Pe unii i-aș investi, pe alții i-aș dona.
„Nu m-am gândit ce număr o să port la FCSB. Momentan, sunt la Gaz Metan și îmi fac treaba aici”
„Visul meu cel mare ar fi să ajung în La Liga. Mi-am fixat să ajung cât de departe pot. Că n-o fi Spania, c-o fi un alt campionat tare, o să fiu mulţumit. Şi n-o să mă las până nu voi ajunge cineva în fotbal”
„Am încercat să iau multe lucruri bune de la părinţi, de la familie, de la primul meu antrenor, domnul Pănăzan, şi datorită dânsului am ajuns acum unde sunt. Mi-a fost alături mereu”
1,1 milioane de euroeste cota lui Olaru, potrivit Transfermarkt
1 golcel cu FCSB (4-0), a înscris Darius în actuala ediție, mai având două assist-uri în 10 etape
4 goluri și 6 pasedecisive a bifat Darius în campionatul trecut în 34 de partide în toate competițiile
52 la sutădintre cei 12.000 de microbiști ce au votat într-un sondaj de opinie pe GSP.RO cred că Olaru se va impune la FCSB
Portretul lui Darius Olaru
- A început fotbalul la 8 ani la CSȘ Mediaș, cu profesorul Ioan Pănăzan.
- Mama lui, Elena, l-a însoțit la meciuri, dar apoi, la 14 ani, puștiul a rămas în grija bunicilor. Părinții au divorțat, tatăl a plecat în Franța, mama în nordul Norvegiei. „De nevoie am fost propriul meu profesor în viață. În realitate, am 30 de ani la cum gândesc lucrurile”, a povestit fotbalistul anul trecut într-un interviu acordat GSP.
- Darius style: „M-a întărit să cresc departe de părinți, aveam două posibilități: s-o iau pe un drum rău sau să fac ceva bun cu viața mea. Am ales a doua variantă, m-am ținut de fotbal. Eu vorbesc şi cu tata, şi cu mama, fiecare mă încurajează. Am ţinut mult la bunica mea, a murit în 2017, m-a durut, după acel moment m-am refugiat în fotbal”.
- Ardeleanul a rămas fidel ideilor sale. Iată ce spunea fix în urmă cu un an: „Planul cel mare e să-mi cumpăr o casă, asta e cel mai important. Sunt bani munciți cu trudă, nu vreau să-i dau pe ce se duce repede. Și dacă aș ajunge să câștig 100.000 de euro pe an, nu aș investi mai mult de 10-15.000 de euro într-o mașină”.