Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 02 mai 2023 12:00 / Actualizat luni, 08 mai 2023 10:43
Gazeta a stat de vorbă la finalul anului trecut cu Foppe de Haan (79 de ani), cunoscutul antrenor olandez care l-a titularizat pe tânărul Ruud Van Nistelrooy spre nemulțumirea românului Mugur Gușatu. Într-un interviu exclusiv, fostul antrenor de la Heerenveen și-a explicat decizia - devenită ulterior motiv de ironii în România - și ce nu i-a plăcut la jucătorul român.
Una dintre cele mai amuzante povești din istoria fotbalului românesc este cea a lui Mugur Gușatu, atacantul român nemulțumit de faptul că era rezerva unui fotbalist tânăr pe care el îl considera inferior ca valoare. Numele rivalului? Ruud Van Nistelrooy!
Rivalitatea dintre Gușatu și Van Nistelrooy a început în vara lui 1997. Clubul olandez Heerenveen avea nevoie de un atacant care să înscrie multe goluri și de aceea l-a transferat mai întâi pe Ruud Van Nistelrooy, un mijlocaș ofensiv creativ de 21 de ani de la divizionara secundă Den Bosch.
„Îl bagă pe unul... Van Nistelrooy, care nu e cine știe ce” 😅 Povestea antologică a lui Gușatu, explicată la GSP Live
Van Nistelrooy urma să fie pasatorul decisiv, dar mai era nevoie de atacant. Într-un interviu exclusiv pentru Gazetă pe care-l puteți citi integral mâine dimineață, Foppe De Haan - antrenorul lui Heerenveen la acel moment și omul care a dus micuțul club olandez din liga a doua până în Champions League - a explicat deciziile luate în acea vară:
Îl aveam pe van Nistelrooy, dar pe atunci Van Nistelrooy nu juca atacant, ci mijlocaș. Eu l-am făcut atacant din mijlocaș. Cu o săptămână înainte de a veni în România știam că Van Nistelrooy va semna cu noi (n.r. - Van Nistelrooy a semnat de la Den Bosch pentru 360.000 de dolari). Mai aveam nevoie de un atacant și clubul a aranjat cu Gușatu. Am văzut niște imagini video cu el, dăduse niște goluri frumoase, dar nu aveam nicio idee concretă despre calitățile sale.
Ajuns la Heerenveen de la Poli Timișoara, unde marcase 17 goluri în 29 de meciuri în sezonul retrogradării, Gușatu nu a confirmat. În primul sezon, a jucat în 26 de meciuri și a înscris doar cinci goluri. În paralel, însă, De Haan a sesizat potențialul ofensiv al lui Van Nistelrooy pe care l-a convins cu greu să joace atacant (povestea savuroasă a modului în care l-a convins pe viitorul golgeter al Europei să fie atacant poate fi citită vineri dimineață, la ora 10:00, pe www.gsp.ro).
Van Nistelrooy a început să fie titular în atac, spre nemulțumirea lui Gușatu care avea să dea o declarație antologică în presa din România: „Antrenorul ăsta (n.r. - De Haan) e prea naționalist. Îl tot bagă pe unul... Van Nistelrooy, care nu e cine știe ce”.
La 25 de ani distanță, la GSP Live, „antrenorul naționalist” a vorbit despre declarația antologică a fotbalistului român:
Știu că nu i-a plăcut. Când ești antrenor știi deja că va exista mereu o problemă când un jucător vrea să joace - și trebuie să-și dorească să joace - , dar nu e titular pentru că există un altul mai bun decât el. Dar așa stau lucrurile, trebuie să le acceptăm. Asta i-am spus și lui. Trebuie să accepte. Era cumva în caracterul lui. Nu îți spunea direct în față, ci mai mult pe la colțuri, pe holuri. Vorbea despre una, despre alta. Nu mi-a plăcut asta.
Sunt o persoană directă, onestă. Eu sunt antrenorul, eu sunt șeful, iar van Nistelrooy juca bine. Era tânăr, ne-a adus o grămadă de bani, l-am vândut pentru 15 milioane. A fost păcat de Gușatu, dar asta e. Pur și simplu nu era suficient de bun.
Van Nistelrooy a plecat un an mai târziu la PSV Eindhoven, apoi a jucat pentru Manchester United și Real Madrid, câștigând 5 titluri de campion cu cele trei cluburi. Gușatu a mai rămas un sezon la Heerenveen, în care a marcat o singură dată în 17 meciuri, apoi s-a întors în România la Extensiv Craiova. În 2002, se retrăgea la 33 de ani de la FC Bihor Oradea din liga a doua.