FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Interviu » Gigi Mulţescu analizează tranşant perioada petrecută la Dinamo şi dezvăluie episoade neştiute: "A fost o nebunie!"

Articol de - Publicat luni, 06 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 06 ianuarie 2014 14:30

Gheorghe Mulţescu, numit vara trecută antrenor în "Ştefan cel Mare" pentru a crea New Dinamo, a rezistat doar 8 etape, fiind înlocuit cu Flavius Stoican.

"Fiecare merge pe drumul lui. Nu vreau să comentez mai multe acum", spunea în acel moment tehnicianul. Dar la început de 2014, Mulţescu a decis să facă lumină în privinţa perioadei petrecute la Dinamo.

"Ce-am trăit eu?! Eu sînt omul care a făcut cea mai grea muncă la Dinamo", mărturiseşte antrenorul de 62 de ani, nemulţumit că "s-au spus multe neadevăruri după plecarea mea".

Domnule Mulţescu, ce avantaj credeţi că a avut Stoican faţă de dumneavoastră?
- Eu şi Stoican n-am avut acelaşi lot. Păi, eu cu cine am început şi cu cine a ajuns el să joace? Între timp, au dispărut Asanovici, Vaştag, Hasanovici... Au apărut Grecu, Thicot, Elton. Şerban, care nu avea transferul făcut. Lazăr nu era deloc pregătit, nu jucase de 6 luni. El nu făcuse nici pregătirea de iarnă cu Sportul, că era în litigiu. E diferenţă de 5-6 jucători. Mai mult decît atît, ăştia care au venit erau nepregătiţi. Eu le-am făcut un program special.

Imediat după ce aţi plecat, domnul Negoiţă a declarat aşa: "Stoican va rezolva şi problema cu pregătirea fizică, să fim şi noi la nivelul celorlalte echipe".
- Da. Ştiu că asta a zis... Şi asta m-a deranjat. Jucătorii care au prins pregătirea cu mine n-au avut nici o problemă. Grigore, Luchin, Curtean, Rus au avut vreo problemă din punct de vedere fizic? Niciodată! Au avut probleme cei care au venit pe parcurs. În momentul în care am plecat eu, pregătirea fizică era făcută. Stoican a preluat echipa aflată într-o condiţie bună din punct de vedere fizic. Cum să mai aibă nevoie să facă ceva la acest capitol cînd la 3 zile avea meci de cupă, cu Sănătatea, iar după alte 3 zile a fost meciul de la Galaţi? Cînd mai putea să încarce un preparator fizic? Nu ai cum. Nici în decurs de o săptămînă nu poţi să încarci, pentru că se umplu muşchii de acid lactic şi trebuie să asiguri şi prospeţime".

A fost adus Nazareno preparator, la recomandarea lui Ioan Becali...
- Dacă echipa nu era bine pregătită, Dinamo mai putea să întoarcă meciul cu Oţelul? Dinamo a fost condusă la pauză, 0-1, şi a învins cu 2-1. Au fost răutăţi de-ale lui Giovanni, pentru că Giovanni e coleric, irascibil...  O altă problemă pe care a acuzat-o el a fost că nu l-am băgat pe Rotariu la Tg. Jiu. Păi, eu l-am băgat cel mai mult pe Rotariu. În 8 meciuri cu mine a dat 3 goluri, iar apoi în 11 meciuri cu Stoican a dat doar două. Cum e?

Dumneavoastră vi s-a reproşat că nu vă place să lucraţi cu jucătorii tineri, că faceţi asta doar pentru că vi s-a impus din partea conducerii.
- Cum? Cine a băgat tinerii? Cu cine a marcat cel mai mult Rotariu? Eu am jucat cu Balint, cu Pape, am fost nevoit să-l reprofilez pe Filip fundaş stînga... Ce am avut eu a fost o nebunie! Unii veneau, alţii plecau; alţii erau contestaţi... Giovanni m-a acuzat aiurea pe mine, pentru că eu pe Rotariu l-am băgat tot timpul. Mă uitam, îl studiam atent, discutam cu el. L-am chemat şi l-am întrebat: «Măi Roti, tu ai jucat cumva în spatele vîrfurilor?». După ce a dat golul cu Steaua, mi-am dat seama că se simte bine în zonă centrală.

Eu nu pot să stau toată ziua să le caut în freză şi să-i răsfăţ. Copiii se sărută în somn. Eu am discutat tot timpul cu ei, aveam dialog frumos, glumeam. Dar să stau toată ziua cu ei, să le zic: «Băi Roti, cum e?» Şi vrăjeală d-asta? Iar pe la spate să fac altceva...

Cînd aţi simţit că încep problemele cu adevărat?
- După meciul cu U Cluj, cînd am bătut cu 6-0 şi mergea fantastic echipa, a urmat o pauză competiţională care mie nu prea mi-a prins bine. Venea meciul cu Pandurii. Pregătisem echipa să joc cu un vîrf «otrăvit», cu Dănciulescu. El jucase cu U Cluj extraordinar în poziţia asta. Ieşea de acolo, intra, trăgea momeală, era mobil. Am făcut ca la Manchester United. Eu stăteam toată ziua şi noaptea să mă uit la meciuri, să analizez calităţile jucătorilor.

Nu credeţi că aţi greşit schimbînd foarte des sistemul de joc şi formula de echipă?
- Dacă mi-au lipsit jucătorii? Luchin s-a accidentat în prima etapă, Asanovici a greşit şi a trebuit să schimb stoperii. Să-l bag pe Grigore, care era pe listă că trebuie vîndut şi nu-l băgasem în pregătire deloc. Nu aveam ce să fac! Dom'le, mai pleacă, nu mai pleacă? Am schimbat linia de fund complet. Am vrut să-l bag pe Fai. Dar stai, că n-are viză. A venit cu o zi înainte de meci.

Dar pe Grigore de ce vi s-a spus să nu-l folosiţi?
- Aşa a fost atunci. În vară mi-au dat listă cu jucătorii care vor pleca. O groază. Ăla pleacă, ăla pleacă, ăla pleacă... Şi au mai plecat şi dintre cei care nu erau pe listă. De exemplu, Nica. Şi am mai rămas şi descoperit pe dreapta, dar noroc că făcusem trialul şi l-am descoperit pe Fai.

Dinamo era pe locul 12 cînd aţi plecat. Cum puteţi explica asta?
- Eu am găsit toate echipele, adversarele, pregătite maxim. Eu am jucat cu cele mai grele echipe. Cu Steaua, cu Petrolul, cu Pandurii. Cele mai bune echipe, în perioadele lor cele mai bune, aflate în cupele europene şi în formă maximă. Nu ca Stoican, care a întîlnit echipe fleşcăite, sau care şi-au schimbat antrenorul. El a cîştigat cu Săgeata, în perioada cînd era în cădere, cu Botoşani, la fel echipă aflată în cădere. La fel cu Braşov. Stoican a avut doar două meciuri grele. Cu Astra şi cu CFR Cluj. Şi le-a pierdut pe amîndouă. O altă problemă: unii n-au confirmat în pregătiri şi le-am spus să le dea drumul. Hasanovici, Asanovici, Vaştag şi «Maştag». Plus că nu mi-au adus atacanţii pe care i-am vrut eu.

Apropo de atacanţi, ce s-a întîmplat de fapt cu Savici şi Cardozo, pe care îi doreaţi? Domnul Anghelache a spus că aceştia aveau probleme medicale.
- Da, şi văd că joacă în altă parte. Ce să mai spun? Au zis că au ceva şi că nu vor să rişte cu ei. Jucătorii au cerut aşa: «Dom'le, jucăm gratis. Dacă ne accidentăm nu ne dai nici un ban. Semnăm pînă în iarnă». Dar n-au vrut să-i ia. «Nu vrem să riscăm», aşa mi-au spus. Eu dacă aveam măcar un vîrf ca lumea cîştigam toate meciurile la 7 goluri diferenţă. Păi, dacă luăm ocaziile pe care ni le făceam noi în fiecare meci? Dar n-am avut un vîrf care să dea gol. Dar a trebuit să joc cu cei pe care îi aveam acolo. Copii ca Pape şi Balint sau cu Joel Thomas.

Joel Thomas a mai primit o şansă de la Stoican şi va merge în pregătiri. Dumneavoastră ce impresie v-a făcut?
- Joel Thomas a arătat ceva în Anglia, dar un meci amical nu seamănă cu unul oficial. El s-a schimbat după ce-am revenit în România. Se credea «Salvatore della patria». Venea înapoi, lua toate mingile, încerca să dribleze cîte trei-patru, pierdea mingea. Cînd ajungea în careu, rata... Trebuia să facem cum zicea Mircea Lucescu: «În fiecare clipă selecţie. N-a confirmat, dă-l afară şi ia altul». Cine a avut răbdare cu mine ca să fac treaba asta? Nu mai spun că mie mi-au zis că mergem cu ce avem pînă în iarnă, iar în iarnă dăm afară şi aducem alţii, la revedere cu ei. Dar e corect ce-au făcut cu mine?

Dar cum vi s-a transmis că vor să întrerupă colaborarea, să aducă alt antrenor?
- Au simţit că nu sînt rezultate şi că nu e atmosferă la echipă, aşa cum vor ei. Mă rog, nu ştiu ce voiau ei să fac, cum să fac atmosferă. Pe mine mă dai afară cînd joacă cel mai bine echipa? 6-0 la U Cluj, cu Pandurii jucasem foarte bine. Am făcut atunci un sistem 4-3-3, ca să-l blochez pe Eric. L-am pus pe Thicot la Eric, 60 de minute Eric nici n-a contat.

Am jucat cu 3 vîrfuri, le-am spus aşa: «Facem mişcare browniană, vă mişcaţi să nu vă prindă în marcaj, să scăpaţi de marcaj. Vă duceţi chiar 3 vîrfuri, în centru, pe stoperii lor». Matei, Curtean şi Ţucudean au jucat extraordinar, numai că am avut 1-0 şi pînă la pauză am ratat 3-4 mari ocazii, puteam să facem măcar 2-0 şi închideam meciul. Am luat golurile pe greşeli personale. E de vină pregătirea fizică atunci cînd iei gol cu capul la corner, sau cînd Thicot îl pierde din marcaj pe Momcilovici?

S-a spus că aţi avut o problemă cu Matei. Că el s-ar fi plîns că îl certaţi mereu.
- Să vă spun şi cum a fost cu Matei. În Anglia, în pregătiri, nu ştiam ce să-i mai fac. Am încercat să-l fac playmaker. A jucat bine un meci, dar în al doilea n-a mai jucat nimic. Mă gîndeam că risc cu el în poziţia asta, că a jucat atîta timp în lateral. Voiam să-i găsesc o poziţie în care să se simtă bine. Mai mult, i-am mărit salariul. A venit la mine: «Vreau şi eu un salariu mai mare, am cel mai mic salariu din lot». Am vorbit cu conducerea, i-am convins să-i mărească salariul. Apoi, l-am pus căpitan de echipă. Că eu am decis asta, nu conducerea.

La meciul cu Steaua de la el aşteptam cel mai mult. La pauză l-am întrebat: «Ce faci, mă? Poţi sau nu poţi? Eşti în regulă, ce e cu tine?» Dar ce era să fac dacă juca slab, să-i zic «Lasă, mă, că nu e nimic»? Şi era şi meciul cu Steaua, care pe mine mă transpune, e unul special. Păi, Ferguson i-a dat cu gheata în cap lui Beckham şi l-au dat afară pe Beckham, nu pe Ferguson. Noi am reuşit un joc foarte bun şi cu Petrolul, dar domnu' Matei m-a lăsat şi la meciul ăsta.

A rămas celebră scena cu Rotariu care s-a bucurat după golul cu Steaua şi s-a spus că l-aţi certat că s-a bucurat exagerat.
- El a dat gol şi s-a dus direct la tribună. Eu le-am strigat «Haide, mă, lăsaţi pupăturile şi felicitările, că nu mai avem timp să egalăm!» Dacă era 2-1 pentru noi, atunci putea să se ducă să se pupe cu tot stadionul, să piardă timpul. Dar cum e posibil să se interpreteze că eu l-am certat că a dat gol? E posibil aşa ceva? Nu se poate ca apoi să mi se reproşeze că n-am procedat corect cu Rotariu. Dar recunoştinţa e floare rară.

Cu domnul Anghelache aţi avut cîteva contre. E adevărat că la un moment dat nu vă mai vorbeaţi?
- Nu, nu. Vorbeam, dar mai rece. El nu voia să aducă jucători, ce aveam eu nevoie. Dacă aduceam vîrfurile pe care le-am dorit, aveam rezultate bune. Noi ne cream cîte 10 ocazii la fiecare meci... Dar trebuia să joc cu ăia pe care dînsul i-a adus, cu Joel Thomas şi ceilalţi, deşi le-am spus tot timpul că nu sînt suficient de valoroşi, nu confirmă. Dar domnul Anghelache mi-a zis că la Dinamo se lucrează cu materialul clientului.

Supărat pe Augustin şi pe LPF
Mulţescu a povestit un episod cu Dorin Rotariu la naţionala de juniori U19:
"Era perioadă de întrerupere a campionatului, urma meciul de la Tg. Jiu. Aveam doi convocaţi la naţionala de juniori şi aveau 3 meciuri, joi, sîmbătă şi marţi. Noi aveam programat vineri meciul cu Pandurii. Şi eu i-am spus antrenorului de la juniori, care mi-a mai fost şi coleg de echipă, Augustin (n.r. Ionel Augustin): «Te rog frumos, nu-i mai băga pe Rotariu şi Şerban la meciul de marţi, bagă-i pe ceilalţi care n-au meciuri vineri». Vi se pare deplasat că i-am cerut asta? Şi el mi-a zis: «N-am cum să nu-i iau, dar n-o să-i bag la meciul de vineri». Ce credeţi că s-a întîmplat?

Amîndoi au jucat titulari. Le-am spus să rămînă după meci să se odihnească şi să vină a doua zi. Dar s-a plecat imediat după meci şi au ajuns pe la 3-4 dimineaţa acasă. Rotariu, a doua zi la antrenament îmi zicea «Parcă sînt beat, nu mai ştiu nimic de mine». Plus că Şerban mai avea şi o problemă la gleznă. Noi joi am făcut deplasarea şi Roti îmi spunea că e obosit. Cum să-l mai bag? Dar Giovanni mă certa după meci că nu bag tinerii... E o poveste şi cu programările astea la etapă. După fiecare întrerupere, noi jucam mereu vinerea, deşi aveam jucători la lot".

"Dănciulescu putea să mai joace"
Fostul antrenor al roş-albilor a comentat şi situaţia lui Dănciulescu. Atacantul lui Dinamo a fost numit team-manager şi forţat să se retragă: "Pe Dănciulescu au vrut să-l dea afară vara trecută. Normal că mai putea să joace. Dar s-a spus că mergem pe întinerire. M-au criticat mulţi şi că nu-l bag pe Dănciulescu. Dar el a jucat titular în prima etapă la Timişoara, Cu Vaslui şi cu Viitorul l-am introdus în repriza a doua. Apoi a jucat titular cu U Cluj... După ce am plecat eu, el n-a mai jucat deloc. Dar eu nu m-am îndoit, eu am ţinut cont doar de reconstrucţie, dar cu echilibru".

"Sînt de acord, Stoican a reuşit să gestioneze bine perioada pe care a avut-o. Bravo lui! Dar cînd a venit el era deja lotul cristalizat, toată lumea venise la acelaşi nivel cu pregătirea fizică. A venit preparatorul şi a menţinut situaţia asta? Foarte bine! Mă bucur".

3 înfrîngeri şi tot atîtea remize a obţinut Mulţescu în acest al treilea mandat la Dinamo, plus două victorii, doar 9 puncte în 8 etape

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Diferență infimă între ocupanții locurilor 2 și 3 după numărătoarea din timpul nopții
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Diferență infimă între ocupanții locurilor 2 și 3 după numărătoarea din timpul nopții

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (47)
adriann_
adriann_  •  07 Ianuarie 2014, 00:34
Postat de 14mai1948 pe 06 Ianuarie 2014, 20:48

Portari: Virgil Drăghia (23), Alexandru Mişa (22), Dragoş Balauru (23) Fundaşi: Alexandru Coman (21), Daniel Lung (26), Alexandru Iacob (24), Marian Stoica (23), Ştefan Mardare (25), Wallace (Brazilia, 23), Ionuţ Voicu (28), Nicolae Vasile (17), Cătălin Păun (25) Mijlocaşi: Valentin Negru (30), Mădălin Martin (21), Alexandru Ioniţă II (18), Tiberiu Bălan (32), Emil Dică (30), Dragoş Firţulescu (24), Alexandru Păcurar (31), Florian Matei (22) Atacanţi: Daniel Pancu (35), Andrei Ciolacu (20) aveti 5 jucatori peste 30 de ani tinerilor,e un lot cu jucatori maturi si toti cei trecuti de 30 de ani sint titularisi veniti de la echipe de liga 1 multi din ei

Iar dintre aia 5 jucatori doar 2 joaca in mod curent, cel putin pana acum. (Voicu si Vali Negru). Hai las-o... Important e unde sunt formati toti aia de 20-24 de ani pe care-i vezi in lot. Nu prea vezi pe-acolo "sperante" aduse din postura de liber de contract. De fapt, nu stiu pe ce te contrazici cu mine, nu poti nega ca Negoita a desfiintat prosteste Dinamo II si ca a adus tot felul de rataciti doar pe criteriul ca erau liberi sau foarte ieftini si cereau salarii mici.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  06 Ianuarie 2014, 22:14

Foarte competent comentariul lui andrei_30...numai rezultatele il tin pe antrenor ...

andrei_30
andrei_30  •  06 Ianuarie 2014, 21:41

Bun articolul, in sfarsit o tema sportiva nu can-can. In rest Multescu e om batran ar trebui sa stie ca pe un antrenor il tin rezultatele si nimic altceva. Ce spune e corect ca el a luat echipa vraiste si a avut si ceva meciuri grele, insa sa nu uitam ca a jucat totusi acasa si cu Steaua si cu Petrolul iar in deplasare s-au pierdut puncte usoare la alde Corona, Viitorul si Poli. Multescu e usor invidios ca Stoican si-a facut treaba cu echipele de la care se scot puncte iar unde a pierdut a fost la limita si in deplasare.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează