Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 05 septembrie 2023 22:06 / Actualizat marti, 05 septembrie 2023 22:59
Gigi Becali l-ar putea instala în curând ca antrenor pe omul său de încredere, Ionuț Luțu (48 de ani), astfel că n-ar mai avea nevoie de un tehnician-paravan, așa cum e Charalambous. Luțu a mers la Chișinău pentru examenul de admitere, după ce la București fusese respins.
Ionuț Luțu e șoferul lui Becali de câțiva ani, dar nu se lasă până nu devine antrenor! HagiLuțu a fost un supertalent al fotbalului românesc înainte să devină un argat al lui Gigi, omul bun la toate: șofer, secretar, asistent, partener în călătoriile la Muntele Athos.
Olteanul pe care suporterii și specialiștii îl etichetaseră ca "noul Hagi" în anii '90 grație talentului formidabil pe care-l etala s-a descurcat cu mult mai bine să joace fotbal și să câștige pe urmă încrederea lui Gigi decât se descurcă în parcursul lui ca student.
Ionuț Luțu s-a înscris la cursurile pentru licența Pro
Luțu a mers recent în Republica Moldova, unde a susținut examenul de admitere la cursurile pentru licența Pro, calificarea maximă din antrenorat. Cu "Pro", Ionuț ar avea dreptul de a fi antrenor principal în prima ligă, deci ar fi capabil să ocupe rolul acesta inclusiv la FCSB.
Când a avut nevoie de un licențiat Pro pentru respectarea regulamentului, Becali a apelat ba la Strizu, ba la Charalambous. Dacă moldovenii îl vor accepta pe Luțu la cursuri, Gigi va putea să-l instaleze, peste doi ani, pe șoferul său în funcția de "principal".
Luțu a fost respins la București: „Am venit, da' n-am învățat nimic”
Rolul acesta este, oricum, unul mai degrabă decorativ la FCSB, din moment ce patronul alcătuiește lotul, formula de start și tot el alege schimbările din timpul partidelor. Becali a recunoscut de multe ori că nu-și lasă tehnicienii să hotărască.
După etapa din weekendul trecut, el a glumit atunci când a fost întrebat despre situația în care se găsește Reghecampf la Craiova:
„De ce să fie Rotaru supărat pe Reghe, dacă el îi face echipa? Păi, ce, eu pot să fiu supărat vreodată pe antrenorii mei?”. Și a urmat o criză de râs cauzată de statutul de marionete pe care îl au Pintilii și Charalambous.
Cursurile pentru obținerea licenței Pro durează doi ani și costă 6.000 de euro. La școala din Moldova au mers mulți români, cei mai mulți dintre ei fiind atrași de faptul că la Chișinău se puteau înscrie fără să aibă nevoie de diploma de Bacalaureat, o condiție pe care o impunea Federația Română de Fotbal. Zicu, Marius Croitoru, Mihai Iosif au susținut și ei examenul de admitere în același timp cu Luțu.
Luțu nu s-a dus la Chișinău fiindcă nu ar avea Bacul, el a mers acolo după ce a ratat admiterea la București. A fost respins după ce a apărut la examen și le-a spus persoanelor prezente "n-am învățat mai nimic, că n-am avut timp". În Moldova a mai primit o șansă pentru a putea căpăta postul de antrenor principal în cel mai popular club din România.
Luțu e student de 28 de ani!
Luțu este, probabil, cel mai vechi cursant din toată țara și unul dintre cei mai vechi din lume! El a început cursurile pentru a deveni antrenor în urmă cu 28 de ani! Luțu povestea într-un interviu pe care i-l acorda Gazetei în 2009:
„Tu dă-ţi seama de un lucru: sunt cel mai vechi student al Facultăţii de Sport, de prin '95 sunt înscris şi nici acum n-am terminat! După atâţia ani de facultate, ce zici, ajung antrenor bun? Plus că am lucrat cu toţii antrenorii, frate. Zi-mi numele unuia şi eu îţi spun c-am lucrat cu el! Piţurcă, Halagian, Hizo, toţi, mă! Şi pe Mircea Rădulescu l-am avut antrenor.
Când oi da examen la Şcoala de Antrenori, îi zic să ţină şi el cont, să mă ajute. Îi spun: «Nea Mircea, nu mă-ntreba din tot, ia-mă mai pe sărite!»”.
De atunci, FRF a mai schimbat doi șefi ai Școlii de Antrenori. Rădulescu a fost înlocuit cu Apolzan, căruia i-a urmat în funcție Lucian Burchel.