FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Decizie în procesul în care Ionuț Negoiță a fost acuzat de bancrută frauduloasă! Ce se întâmplă cu fostul șef de la Dinamo

Ionuț Negoiță / foto: Arhivă GSP
Ionuț Negoiță / foto: Arhivă GSP

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 aprilie 2022 14:42 / Actualizat miercuri, 20 aprilie 2022 16:50

Ionuț Negoiță, fostul patron al lui Dinamo, a aflat verdictul în dosarul în care era acuzat de complicitate la bancrută frauduloasă, proces care a analizat modul în care „câinii” au ieșit din insolvență.

După nenumărate amânări, astăzi a avut loc ultimul termen în procesul în care Ionuț Negoiță era învinuit de bancrută frauduloasă. Verdictul a fost unul favorabil pentru fostul șef din „Ștefan cel Mare”, acesta fiind achitat. Decizia poate fi contestată în termen de 10 zile!

În precedentele trei termene, pe 20 ianuarie, 16 februarie și 13 aprilie, magistrații amânaseră sentința.

Nicolae Badea a notificat Dinamo: „Prejudiciul e de 1 milion de euro!”
DINAMO
Nicolae Badea a notificat Dinamo: „Prejudiciul e de 1 milion de euro!”

Ce risca Dinamo? 

Recent, administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu explica la Radio Dinamo1948 care pot fi repercusiunile asupra clubului Dinamo, dacă Ionuț Negoiță ar fi fost găsit vinovat.

„Există o parte cunoscută și o parte necunoscută a lucrurilor. Știm cu câți bani s-a înscris Regia Parcurilor și cu cât s-au înscris cei de la Poli Timișoara, aceste entități fiind constituite în parte civilă în procesul penal. Sumele respective sunt înscrise la masa credală sub condiție suspensivă (n.r. - care oprește punerea în execuție a unei dispoziții, a unei prevederi), dacă va avea loc condamnarea, vor veni la masa credală. Vorbim de o sumă de 6 milioane de lei. Dacă nu va exista o condamnare, aceste sume vor fi șterse din tabelul de creditori.

Nu știu ce se poate întâmpla, văzând și făcând în funcție de rezultatul de acolo, vom vedea și vom reacționa și noi”, a spus în trecut administratorul judiciar al clubului.

Procurorii au anchetat ieșirea lui Dinamo din insolvență

Dosarul a analizat ieşirea din insolvenţă a clubului Dinamo (în 2015) a fost înaintat către justiţie la finalul anului 2017. 

Între mai 2014 şi septembrie 2015, Dinamo a trecut prin procesul de insolvenţă, ceea ce a redus datoriile clubului de la aproximativ 17.500.000 de euro la 4,48% din sumă. Statul avea de recuperat în jur de 5,5 milioane de euro, însă s-a ales cu doar 5,94% din sumă, chiar dacă a contestat decizia.

Negoiță, acuzat că a umflat datoriile

Datoriile lui Dinamo către Negoiţă şi companiile sale au reprezentat în momentul întocmirii masei credale 55% din totalul datoriei de 17,5 milioane €. Astfel, la masa credală au apărut, alături de Negoiţă companii controlate de părinţii săi şi de alţi apropiaţi, ca Ideal Rezidenţial SRL, Confort City, Rin Hotel Management, Rin Hospitality şi altele.

O parte din bani au fost introduşi în tabelul de creanţe în nume propriu. În afară de datoriile către Negoiţă şi către stat, Dinamo mai avea de achitat bani către alte societăţi şi salariaţi. Dar de ce a făcut Negoiţă acest artificiu?

Conform Legii insolvenţei, creditorul majoritar controlează Adunarea Generală a creditorilor, care aprobă planul de reorganizare şi automat hotărăşte ce sume se restituie. Cu alte cuvinte, Negoiţă ar fi „umflat” datoriile clubului către persoana sa pentru a putea avea control asupra deciziilor, ştiind că va şterge aceste datorii imediat ce intră în insolvenţă. Asta s-a şi întâmplat! 

Negoiţă, care avea de recuperat cei mai mulţi bani, 9,6 milioane €, a renunţat la datorie şi a hotărât ca statul să primească 5,94% din datorii.

Cronologia procesului de insolvență

  • Iunie 2012 - Ionuţ Negoiţă cumpără 30 la sută din acţiunile de la Dinamo
  • Martie 2013 - Ionuţ Negoiţă achiziţionează pachetul de acţiuni deţinute de Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu şi devine acţionar majoritar
  • 13 mai 2014 - Dinamo solicită intrarea în insolvenţă
  • 22 mai 2014 - Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, trecut între timp în neființă, susţinea că „am informaţii că, la scurt timp după trimiterea solicitării de intrare în insolvenţă, Ionuţ Negoiţă a trecut autocarul clubului şi baza de la Săftica pe două societăţi care îi aparţin dumnealui”
  • 11 iunie 2014 - Camera de Consiliu a Tribunalului Bucureşti aprobă intrarea în insolvenţă
  • 23 septembrie 2015 - Tribunalul Bucureşti confirmă ieşirea din insolvenţă a clubului de fotbal Dinamo

VIDEO Ionuț Negoiță, interviu exclusiv pentru GSP.RO: „Mă simt mult mai bine după plecarea de la Dinamo”

Citește și alte știri despre Dinamo:

Nicolae Badea a notificat Dinamo: „Prejudiciul e de 1 milion de euro!”

EXCLUSIV Dinamo nu mai sperie pe nimeni! Adversarii din Liga 1 râd de„câini”: „Să se salveze, să mai jucăm cu ei”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (26)
cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  21 Aprilie 2022, 11:15
Postat de ciprianbirtea pe 20 Aprilie 2022, 18:29

Poli Timișoara merită banii ăia. În link-ul către articol scrie "decizie definitivă" dar titlul și conținutul articolului spun altceva. Sper ca procurorii să conteste decizia și să fie condamnat nea ***. E clar ilegal ce s-a întâmplat cu datoria către Poli.

Care„Poli timișoara”?Pentru ca societatea comerciala care i l-a vândut pe Rotariu lu Dinamo, a fost in procedura de faliment și lichidata demult,iar potrivit Legii insolvenței odata cu inchiderea procedurii de faliment, este radiata din oficiu și din Registrul comerțului!Ca-i merita sau nu-(pentru ca de fapt i-a vândut un junior),nu se discuta- contractul fiind contract!Intrebarea care se pune e de ce lichidatorul judiciar din procedura de faliment a societații respective, nu a acționat atunci, in instanța pe Dinamo, pentru recuperarea sumei cuvenite?!Cât despre contestarea hotarârii de catre procurori,tu chiar nu ințelegi ca decizia este DEFINITIVA(și irevocabila)?

1472465589475328
Leo Sima  •  20 Aprilie 2022, 22:47

Nu e bai nici un Iosif, pro$talailor cu cascheta. La cotizat cu voi ca va pleaca angajatii de foame, insolventilor.

creeperno115
creeperno115  •  20 Aprilie 2022, 22:43

O decizie normala. Insolventa s-a desfasurat legal asa cum se desfasoara si cea din prezent

Vezi toate comentariile (26)
Comentează