Articol de Alexandru Grigore - Publicat marti, 02 iunie 2020 13:05
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a susținut azi o conferință de presă și a vorbit despre reluare competițiilor sportive și despre condițiile pe care cluburile trebuie să le îndeplinească.
Oficialul a vorbit pe larg despre Liga 1, competiție care va începe pe 13 iunie, și a răspuns celor mai importante întrebări legate de sezonul în curs.
1. De ce nu au voie fanii la meciuri?
„Eu vreau ca sportul să aibă spectatori. Prin definiție, sportul e un spectacol. În propunerile inițiale, venite de la FRF și LPF, s-a propus reluarea campionatului fără spectatori. Vedeți în Europa, unde au pornit competițiile, meciurile sunt, în fază incipientă, fără spectatori. Această măsură este pentru protejarea oamenilor.
VIDEO. Ionuț Stroe explică de ce nu pot reveni fanii la meciuri
Comparând cu zona de cultură, cu spectacolele, noi, cei din zona sportului, am putea să simțim o frustare. Dar publicul este diferit. Cel din zona sportului e mai numeros, mai pătimaș și interacționează diferit față de participanții la un spectacol. În plus, ca organizator de meciuri, este foarte dificil să selectezi 4-500 de spectatori și să limitezi posibilitatea altora de a participa. La Craiova sunt 7.000 de abonați. Cum selectezi cine vine la meci?
- Sorin Cârțu, președintele lui CS Universitatea Craiova, ceruse public ca măcar 500 dintre abonați să poată fi lăsați pe stadion: „Dai drumul la spectacole cu 500 de oameni, care stau unul lângă altul, dar nu dai voie la spectatori in tribune. Cu ce drept le interzici accesul ăstora care au plătit abonament?”.
Organizatorii meciului ar fi direct responsabili de distanțarea dintre spectatori. Clubul ar fi responsabil de o eventuală infectare sau de apariția unor victime. Nu cred că e confortabil să îți asumi asemenea responsabilități. Să avem puțină răbdare acum”.
„Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă. Competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și se vor desfășura în această etapă fără spectatori”
Klaus Iohannis
2. Cum pot pleca jucătorii din cantonamente?
„Un subiect foarte solicitat a fost legat de antrenamentele în grup la fotbal. Recomandarea noastră fermă a fost ca ele să se facă în regim de cantonament, în regim de izolare, cu testare și un calendar bine descris. În ordinul dintre MTS și Ministerul Sănătății de acum am specificat foarte clar că echipele care decid să renunțe la regimul de cantonament o vor face sub semnătură, asumându-și răspunderea. Există o lege care reglementează acest lucru.
Cluburile trebuie să-și asume că sănătatea fotbaliștilor este protejată. Pot elabora, și am văzut că deja se face asta, un regulament intern legat de cum vor ieși, cum se vor comporta și cum se vor izola la domiciliu, astfel încât sănătatea să fie protejată. Dacă cineva dă drumul sportivilor acasă și ei revin în cantonament, crește riscul infectării”.
VIDEO. Stroe vorbește despre cantonamente și existența unui caz de COVID-19 la un club
3. Ce se întâmplă dacă există un caz de coronavirus la o echipă?
„Dacă un jucător e testat pozitiv se aplică toate legile și toate protocoalele existente în această țară, descrise în documente. Virusul nu face diferențe între cei infectați. Există proceduri medicale, există izolare, anchetă epidemiologică. Zona sportivă, legată de sancțiuni, reprogramări de meciuri sau decizii privind clasamentul, aparține de organizatorul de competiții, LPF sau FRF. Există regulamente interne. Toți trebuie să fie conștienți că respectarea condițiilor ar putea opri competiția. La fel și FRF și LPF. De aceea spun că măsurile astea securizează o competiție și sănătatea sportivilor.
V-ar conveni ca în momentul de față să anulez o lege care prevede ancheta epidemiologică sau izolarea unor contacți doar pentru că avem niște competiții sportive? Eu nu cred! Punem sănătatea înainte de toate, înainte de orice competiție sportivă”
FOTO. Cum se practică sportul în România, în timpul stării de alertă
Citește mai multe știri din Liga 1:
EXCLUSIV Ce trebuie să-și asume jucătorii din Liga 1, după ce se renunță la cantonamentele închise
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat