FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Cine rupe vedetele: FCSB sau Hagi? Dilema care bântuie blestemul din vestiarul vicecampioanei

Floriel Coman, accidentat în meciul FCSB - Sepsi
Floriel Coman, accidentat în meciul FCSB - Sepsi

Articol de , , - Publicat luni, 30 august 2021 12:26 / Actualizat luni, 30 august 2021 17:11

Peste 80% dintre jucătorii pe care Becali i-a cumpărat de la Viitorul în anii trecuți, Gabi Iancu, Tănase, Benzar, Coman și Nedelcu, au suferit accidentări grave și foarte grave, care înseamnă cumulat aproape 3 ani de absență.

Responsabilitatea acestor dese probleme medicale o poartă actualul club, unde există an de an o listă interminabilă cu jucători rupți, sau fostul club, unde Gică Hagi e adeptul modelului spaniol, în care tinerii jucători nu prea sunt lăsați să intre în sala de forță?

Florinel Coman s-a accidentat. Din nou. Pentru a treia oară în decurs de mai puțin de un an. Și va fi nevoit să stea iarăși pe margine cel puțin 3 luni!

Până în toamna anului trecut, Coman era, alături de Vână, singurul fotbalist pe care Gigi Becali l-a transferat de la Viitorul care nu suportase o accidentare gravă. Vână nici nu mai face parte din lotul roș-albaștrilor. 

În rest, toți, dar absolut toți fotbaliștii pe care FCSB i-a cumpărat de la clubul lui Gică Hagi au avut probleme medicale extrem de serioase pe perioada cât au îmbrăcat tricoul roș-albastru. 

Iar accidentările au fost diferite: la genunchi, la gleznă, musculare sau chiar pubalgie, aceasta din urmă o afecțiune a mușchilor din zona inghinală care de cele mai multe ori necesită intervenție chirurgicală.

RMN-ul accidentărilor de la FCSB, suportate de jucătorii aduși de la Viitorul

GABI IANCU
- a venit la FCSB în decembrie 2012 
- fusese în curtea lui Hagi timp de 4 ani, încă de la 14 ani 
- s-a accidentat în toamna lui 2014, când a suferit o operație la genunchi 
- a absentat 4 luni și jumătate

FLORIN TĂNASE
- a venit la FCSB în august 2016 
- fusese la clubul lui Hagi timp de 6 ani 
- s-a accidentat la FCSB la scurt timp după ce a ajuns, când a suferit o ruptură de ligamente la genunchi 
- a absentat 4 luni și jumătate

DRAGOȘ NEDELCU
- a venit la FCSB în august 2017 
- fusese la clubul lui Hagi 8 ani 
- s-a accidentat prima dată în toamna lui 2019, când a suferit o entorsă la genunchi 
- a absentat atunci 3 luni 
- s-a accidentat apoi și mai grav în iunie anul trecut, tot la genunchi, când a suferit o ruptură de ligamente 
- a absentat, de această dată, 8 luni

ROMARIO BENZAR
- a venit la FCSB în august 2017 
- fusese la clubul lui Hagi 9 ani 
- a suferit o accidentare în toamna lui 2017: o ruptură musculară extrem de gravă 
- perioada de pauză a fost imensă pentru o leziune, 4 luni

FLORINEL COMAN
- a venit la FCSB în septembrie 2017 
- fusese la clubul lui Hagi 6 ani 
- s-a rupt prima dată în septembrie 2020, când a stat 3 luni pe bară 
- apoi, a suferit o altă accidentare musculară în martie 2021: alte 3 luni out 
- acum s-a rupt din nou și va suporta o operație: pauză iarăși 3 luni

33de luni e perioada de pauză care se adună în cazul tuturor acestor jucători, în urma accidentărilor suportate la FCSB

E doar o întâmplare că aproape toți jucătorii aduși de la Viitorul au avut parte de așa ceva pe perioada în care au evoluat la FCSB? 

E un mare semn de întrebare dacă vina pentru aceste probleme medicale o poartă actualul sau fostul lor club. Și există argumente care să suțină ambele variante.

DE CE AR FI VINOVATĂ FCSB...

-Pentru că n-a avut stabilitate absolut deloc nici la nivelul antrenorului principal, nici la cel al preparatorului fizic. Până în 2014 a fost neamțul Neubert, după care a fost instalat un spaniol adus de Gâlcă, după care, Rădoi a apelat la un român, Ciprian Prună. 

S-a întors Reghe, a revenit și Neubert, dar neamțul a plecat iarăși și, din nou, s-a decis instalarea unui român, Valentin Lupu, care a fost îndepărtat de Becali în toamna lui 2019. În prezent, preparator e Neubert.

-Pentru modul neprofesionist în care clubul s-a comportat în privința folosirii jucătorilor care se aflau în recuperare după o accidentare. Implicarea lui Gigi Becali a făcut, de multe ori, ca un jucător care nu era refăcut 100% să fie forțat, doar fiindcă patronul își dorea să-l vadă în teren, lucru care îl expunea enorm pe respectivul jucător

-Fiindcă există și alte extrem de multe exemple de jucători care au suportat accidentări serioase și foarte grave în tricoul FCSB-ului. Aproape că nu a existat sezon fără 5-6 nume care să fi suportat probleme medicale din cauza cărora să fi stat pe bară cel puțin 2-3-4 luni. 

Chiar și acum, în afara lui Coman, FCSB are astfel de exemple: Miron, Panțâru și Șut nu mai joacă de 4 luni!

DE CE AR FI VINOVAT GICĂ HAGI

Pentru că tot mai multă lume din fotbal atrage atenția că în clubul și academia pe care fostul mare internațional le conduce jucătorii tineri și foarte tineri nu lucrează îndeajuns pentru a acumula forță. 

„Hagi e adeptul modelului spaniol și susține că e mai important antrenamentul cu mingea decât cel din sala de forță, unde jucătorii tineri nu prea intră fiindcă aceasta e filosofia acolo" e părerea unuia dintre cei care au trecut pe la Viitorul. 

Lipsa de acumulări, din punctul de vedere al forței, mai ales în anii junioratului, ar putea fi o explicație pentru rigiditatea foarte ridicată de care au dat dovadă acești fotbaliști după ce au ajuns la FCSB și au fost nevoiți să facă față unui ritm de meciuri mult mai susținut și mai aglomerat. 

Totuși, Viitorul n-a vândut în acești ani doar la FCSB, ci și la alte echipe din țară, dar mai ales la cluburi din străinătate. Exemple: de la Răzvan Marin la Ianis Hagi și Mitriță, de la Cristi Manea la Cicâldău și Mățan. 

Toți sunt jucători care au petrecut mulți ani, de la vârste foarte mici, în curtea lui Hagi, după care au ajuns la cluburi precum St. Liege, Ajax, Cagliari, Genk, Rangers, Craiova. Ei n-au suportat nicio accidentare serioasă, așa cum s-a întâmplat cu cei ajunși la FCSB.

Ca antrenor, m-am bazat întotdeauna pe acel tip de joc pe care l-am învăţat la Barcelona: multă minge, atac, să domini. Filosofia lor de pregătire mi-a plăcut mereu și încerc și eu să o urmez
-Gheorghe Hagi, antrenor Farul Constanța

Coman va suporta o operație la Londra, apoi începe recuperarea în țară. Va lipsi între două luni și jumătate și trei luni. Este pariul meu că va fi peste cel de dinainte de accidentare. Noul Florinel Coman va fi cel pe care-l dorim cu toții
-Mihai Stoica, manager FCSB

Au costat peste 9 milioane de euro

Pentru cei 5, FCSB a făcut un efort financiar imens. Cel mai ieftin a fost Gabi Iancu, adus la scurt timp după ce Viitorul promovase pe prima scenă și încă nu vindea pe sume consistente. 

Cel mai scump a fost Coman, pe care Becali a plătit 3 milioane de euro, cu tot cu procentele Viitorului răscumpărate.

JUCĂTORSUMA
Fl. Coman 3.000.000
Nedelcu 2.100.000
Fl. Tănase2.000.000
R. Benzar1.500.000
G. Iancu500.000
 TOTAL9.100.000

Citește alte știri din Liga 1:

Gigi Becali, prima reacție după umilința cu CFR Cluj: „Îi transmit ceva lui Edi prin voi!” + a găsit cauzele înfrângerii

Bătaia de la CFR e joacă de copii. Doi patroni din Liga 1 s-au bătut sălbatic în sediul Ligii: „Curgea sângele din el ca dintr-un porc tăiat!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cele mai tari glume, după ce România - Kosovo a fost abandonat » Ianis Hagi și Denis Alibec au devenit „eroi”
Nationala
Cele mai tari glume, după ce România - Kosovo a fost abandonat » Ianis Hagi și Denis Alibec au devenit „eroi”
Președintele TAS din Kosovo e amicul lui Răzvan Burleanu: „România va câștiga cu 3-0, dar faceți-vă ordine în tribună!” » Motivele pentru care-l acuză pe arbitrul danez
Nationala
Președintele TAS din Kosovo e amicul lui Răzvan Burleanu: „România va câștiga cu 3-0, dar faceți-vă ordine în tribună!” » Motivele pentru care-l acuză pe arbitrul danez
Olanda - Ungaria 4-0 » „Portocala mecanică” a câștigat la Amsterdam și s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor
Campionate
Olanda - Ungaria 4-0 » „Portocala mecanică” a câștigat la Amsterdam și s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (53)
leu.mr
leu.mr  •  31 August 2021, 08:07

"Ei n-au suportat INCA nicio accidentare serioasă, așa cum s-a întâmplat cu cei ajunși la FCSB"

polistul68
polistul68  •  30 August 2021, 22:28
Postat de Lucian Nicolau pe 30 August 2021, 17:38

Subiectul este unul comandat sau chiar intereseaza pe cineva? Raspunsul il gasiti in conceptul tehnic din cartea lui Hagi , ``Campionii creeaza Campioni``, la ciclul saptamanal veti vedea ca u17 si u19 au acelasi program ca si seniorii, de exemplu dupa o zi cu doua antrenamente urmeaza un joc amical, de pregatire sau de campionat, incarcatura fizica nu tine cont de fiziologia efortului si refacere dupa. Daca dupa in singur antrenament de intensitate inalta un jucator are nevoie de minim 48 de ore pentru refacere cam cat iar trebui dupa doua antrenamente????? Asta nu inseamna ca, conceptul lui Hagi nu este unul de top , chiar este, dar se merge pe supraincarcare care te duce in timp indelungat la suprauzura, dar tinerii jucatori trebuie vanduti. Nu este singura Academie din Europa care face asta si cei de la PSV au avut probleme pana a venit Verheijen cu conceptul lui ( calitate nu cantitate) si a rezolvat problema. FCSB sunt doar cei care suporta consecintele . Thomas Neubert este cel mai bun preparator fizic din Romania, cel care a schimbat multe in domeniu, restul sunt copy - paste si oricum pregatirea fizica nu este cea mai importanta in jocul de fotbal este doar o parte a procesului si este subordonata astazi periodizarii tactice! P.S. In trecut OSK avea cei mai buni parametrii fizici, l -au ``batut`` pe Neubert cu toate ca si Botosani , Clinceni erau peste FCSB!!! Dupa 5 meciuri fara victorie, trei infrangeri si doua egaluri ( ``OSK``) e liniste totala.

Ai scris frumos, interesant...bravo..deci aici mai sunt oameni, alaturi de care sa se discute subiecte interesante..totusi te contrazic...in fotbalul actual, factorul fizic e primordial....factorii tehnic si tactic, au ca suport factorul fizic..degeaba poti sa dribrlezi, daca ai viteza si forta de a trece de adversar..degeaba poti sa dai o pasa geniala, daca nu esti primul la minge si nu te poti desprinde de adversar...factul fizic este determinant. Da, sunt genii gen messi, care prin inteligenta si intuitie, se pozitioneaza extrem de bine, si asta i permite sa isi etaleze celalalte calitati...de la noi Lupescu a fost singurul fara viteza si forta, care a reusit sa jaoce la nivel mare..dar aceste cazuri sunt exceptii. In ziua de azi, fara forta si viteza, nu prea mai faci nimic.

234644950357331
Virgil Dumitrescu  •  30 August 2021, 21:29

În general îmi plac articolele voastre. Fără să fiu un admirator al antrenorului Hagi, mi se pare o tâmpenie să pui fragilitatea jucătorilor de al Steaua în cârca lui. În concluzie, un articol ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează