Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 13 februarie 2019 12:10
SITUAȚIE. Jucătorii și oficialii vicecampioanei joacă etapa viitoare cu Chiajna, singura echipă din L1 care evoluează pe un teren sintetic învechit
Terenul artificial care a costat 150.000 euro a devenit un real pericol pentru integritatea jucătorilor! Dacă în trecut sinteticul de la Chiajna le-a produs infecții grave lui Vasile Maftei, chiar de la Concordia!, și "astralului" Constantin Budescu din cauză că în firele de iarbă sintetică se afla o bacterie rezistentă la antibiotice, de această dată steliștii sunt cei care se tem pentru jucători înaintea meciului din etapa viitoare.
Ioan Hora a fost primul care a ridicat semne de întebare: "Nu e foarte OK acel sintetic, dar până la urmă avem nevoie de victorie şi vom merge să luăm cele trei puncte cu Chiajna. Sper să nu fie probleme, mai ales că eu am stat jumătate de sezon. Chiar dacă n-am cum să uit fotbalul, un astfel de teren îți poate pune probleme".
Cu probleme medicale serioase în lot, cu Marko Momcilovici și Ovidiu Popescu accidentați, cu Mihai Pintilii nerefăcut sută la sută, directorul sportiv al FCSB se roagă ca jucătorii să termine, măcar, meciul cu Chiajna. "Mă gândesc cu groază că urmează să jucăm pe sinteticul de la Chiajna. Pe un sintetic de veche generație".
Chiar dacă va rămâne Concordia în L1, oaspeții vor scăpa de emoții din vară. În luna decembrie a anului trecut, Comitetul Executiv al FRF a interzis gazonul sintetic, din sezonul următor. Chiajna a decis, în vara lui 2014, să-şi monteze gazon artificial, deoarece s-a considerat că este o soluţie mai ieftină, dar şi mai uşor de întreţinut. Până la acel moment se înregistraseră mari probleme cu gazonul, iar oficialii clubului au apelat astfel la o suprafaţă de joc sintetică. Însă, de-a lungul timpului, adversarii s-au arătat în mai multe rânduri deranjaţi de noua suprafaţă de joc.
1,55 este cotacaselor de pariuri ca FCSB să câștige pe terenul Concordiei, echipă care a învins vicecampioana în turul campionatului, 1-0, partida jucându-se la Voluntari
CULISE » Președintele și-a "lucrat" patronul
Președintele Cristi Tănase a încercat să forțeze rezolvarea problemei gazonului sintetic de la Chiajna. Oficialul a propus în Comitetul Executiv al FRF introducerea unei reguli noi, conform căreia toate echipele din primul eșalon să fie obligate să joace pe iarbă naturală sau pe gazon hibrid, adică mixt.
Surse din Federație povestesc că Tănase ar fi avut inițiativa în Comitet fiindcă nu reușea să-l convingă pe primarul Minea de avantajele schimbării terenului. Regula s-a aprobat, iar primarul "a luat foc": "Nu ne dă Burleanu bani nouă, deci nu e normal să ne constrângă el să cheltuim ca să schimbăm iarba artificială! Chiajna are cel mai bun teren din tot campionatul! UEFA și FIFA sunt de acord să se joace pe astfel de suprafețe artificiale, cum poate FRF să le interzică?".
PROBLEME » Maftei și Budescu infectați cu bacterii
Gazonul artificial de la Chiajna a produs și victime. Terenul a devenit un pericol real pentru integritatea jucătorilor: o bacterie rezistentă la antibiotice se afla în firele de iarbă sintetică și le producea infecţii grave celor a căror piele intra în contact direct cu gazonul.
Vasile Maftei (foto) a fost primul care a ajuns de urgență la spital. Genunchiul i s-a umflat foarte tare, niciun fel de tratament nu dădea roade, singura modalitate prin care îi era scos puroiul şi lichidul erau injecţiile sau drenajul. "Am tras o sperietură groaznică, m-am gândit chiar că ar putea fi finalul carierei", spunea Vasile atunci.
A doua victimă, Constantin Budescu, în octombrie 2015. Atacantul şi-a julit genunchiul, i-a dat sângele, iar bacteriile au infectat rana. A avut nevoie de o săptămână de pauză.
REACȚIE » "Eu am informații direct de pe scenă!"
Cristi Tănase, președintele Concordiei, a făcut precizări pentru GSP. "Eu vin cu informații direct de pe scenă, nu din culise. Nu eu am fost cel care a propus să nu se mai joace pe gazon sintetic în Liga 1. Domnul Burleanu m-a întrebat dacă putem schimba gazonul pentru sezonul viitor. I-am spus că vom vedea. Acum să vedem de unde luăm banii. Eu nu l-am lucrat pe domnul Minea, adică pe domnul primar Minea. Noi lucrăm în armonie, ne înțelegem excelent. Și asta cu bacteriile, cu infecțiile... Sunt doar speculații", a comentat Tănase.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”