Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 27 iulie 2016 00:00
Fostul administrator special dezvăluie că Rapidul putea fi salvat de Moraru cu doar 130.000 de euro
Azi la prânz, la sediul LPF, Comisia de Disciplină a FRF se reuneşte pentru a da un verdict la întrebarea dacă Rapid întruneşte condiţiile pentru a juca în Liga 1. Ca şi luni, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a anunţat că "nu mă voi prezenta la Comisie, fiindcă nu am de ce. Eu mă prezint doar în instanţă. Nu am dat nicio împuternicire clubului să se înscrie în Liga 1".
Brihac a anunţat şi că "pe 28 iulie voi rezilia şi contractele ultimilor trei jucători care mai sunt în lot, Nicolae Vasile, Raul Costin şi Saifeddine Alami. Nu ştiu cu ce contracte a venit luni domnul Moraru, dar dacă nu aveau semnătura mea, nu erau valabile. Nici nu puteam să fac aşa ceva. Sentinţa Tribunalului, de intrare în faliment a SC FC Rapid SA, nu permite să se mai desfăşoare nicio activitate, inclusiv sportivă. Eu trebuie doar să lichidez societatea".
"Am tras semnalul de alarmă din martie"
Fost administrator special la Rapid în perioada decembrie 2015 - mai 2016, Radu Birlică susţine că falimentul Rapidului ar fi putut fi evitat cu numai 130.000 de euro. "Încă din martie, instanţa mi-a pus în vedere că trebuie să achităm datoriile către stat acumulate de la începutul mandatului meu. Era vorba despre 130.000 de euro la stat. I-am spus domnului Moraru, a zis că nu are bani, că să aşteptăm până în toamnă. Dacă plăteau acei bani atunci, Rapid n-ar mai fi intrat în faliment! Am depus două bilete la ordin, dar banca le-a respins pe motiv de lipsă totală de fonduri în contul clubului. Din cauza asta, că am vrut să plătesc datoriile la stat, Moraru a început să mă ameninţe, să mă şantajeze. Aşa m-a făcut să plec. Văd că acum procedează la fel cu lichidatorul judiciar", a spus Radu Birlică.
"Am văzut că domnul Moraru a anunţat că are un buget pentru sezonul ăsta, că va plăti şi trei milioane de lei din datoriile la stat. Pe hârtie e uşor să faci un buget frumos"
Aurel Brihac, lichidator judiciar"Lumea trebuie să înţeleagă că eu am fost desemnat de instanţă să execut falimentul, dizolvarea, nu să găsesc soluţii să salvez Rapidul. Totul din cauza datoriilor. Ar fi ilegal să fac altceva, nu pot să încalc sentinţa unui judecător"
Aurel Brihac, lichidator judiciar"Ei se bazează pe prima tranşă din drepturile TV, de 430.000 de euro, dar banii trebuie să fie daţi, într-o ordine strictă, creditorilor. Şi dacă nu s-ar da, cheltuielile curente, contracte, salarii, deplasări, furnizori, ar fi de vreo 300.000 de euro pe lună. Ar avea bani doar de o lună şi jumătate"
Aurel Brihac, lichidator judiciar"În mandatul meu, de 6 luni, în contul Rapidului nu a intrat niciun ban de la acţionarul majoritar. Singurii bani care au venit au fost pe transferul lui Mocke la Voluntari, 30.000 de euro. Moraru voia să-l dea liber. M-am opus, fiindcă aş fi adus prejudicii societăţii. Din banii ăia am mai plătit restanţe jucătorilor"
Radu Birlică, fost administrator special Rapid"Am descoperit că între Azuga Waters şi Rapid nu exista niciun contract de publicitate, deşi stadionul era plin de afişe imense la stradă, în interior, la meciuri, plus numele firmei pe tricouri. Specialiştii susţin că ar fi trebuit ca Azuga Waters să dea un milion de euro pe an pentru ce reclamă îşi făcea"
Radu Birlică, fost administrator special Rapid"În ultimele două partide din Liga 2, Moraru nu a mai vrut să achite nici cheltuielile de meci, baremurile. M-am împrumutat, apoi am dat banii din bilete şi din vânzările de la Fan Shop. Adică suporterii au plătit pentru ultimele meciuri ale Rapidului"
Radu Birlică, fost administrator special Rapid
India, cadou de la Şumi
A surprins pe toată lumea cum Rapid, în mare criză financiară, a plecat în turneul din India. Surse apropiate giuleştenilor au explicat: "De fapt, era o ofertă gratuită, venită pe adresa Astrei. Dar Marius Şumudică ştia în ce situaţie e Rapid, că jucătorii sunt în grevă, că nu mai vor să se antreneze, aşa că a renunţat şi a oferit această invitaţie echipei sale de suflet".