Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat miercuri, 03 aprilie 2019 08:15
ANALIZĂ. În cazul în care va câștiga campionatul, FCSB are șanse mici să ajungă în grupele Ligii, fiindcă a coborât mult în topul coeficienților europeni și nu va fi cap de serie nici în turul 3, dar nici în play-off.
România, în general, dar și FCSB, în special, ar cam trebui să-și ia adio de la prezența în grupele Champions League, măcar în perioada următoare.
În primul rând, din cauza schimbării modului în care se face accesul în UCL, oricine va ieși campioană în Liga 1, CFR, FCSB sau Craiova, va avea de disputat nu mai puțin de 4 tururi preliminare. Adică 8 meciuri!
Veștile proaste nu se opresc aici. Nu doar România s-a prăbușit în clasamentul coeficienților europeni, dar inclusiv FCSB va avea de suferit, în cazul în care ar reuși să câștige campionatul.
Era echipa, cam singura în ultimii ani, care a beneficiat de un statut de cap de serie. Această postură a ajutat-o să evite echipe inabordabile, așa cum s-a întâmplat cu Dinamo și Craiova, care au dat peste nume grele ca AC Milan, Bilbao și Lepzig.
Din cauza faptului că în vara trecută a ratat accesul în grupele Europa League, pentru a doua oară în ultimii 4 ani, coeficientul FCSB-ului a scăzut mult, iar cel care va fi luat în calcul la vară, când se vor trage la sorți meciurile din preliminarile Ligii, nu-i va mai permite grupării roș-albastre să fie cap de serie nici măcar în turul 3 preliminar, cu atât mai puțin în play-off.
FCSB are acum un coeficient de 23,000 și e abia pe locul 65 în topul de pe continent
Punctajul roș-albaștrilor e destul de mic pentru zona de Champions League, dar îi va garanta totuși clubului lui Gigi Becali că va fi în urna capilor de serie în primul tur preliminar.
Posibile adversare Turul 1 preliminar
- Torshavn (Insulele Feroe)
- Knattspyrnufelag (Islanda)
- Riga (Letonia)
- Dundalk (Irlanda)
- Suduva (Lituania)
- Valletta (Malta)
- Nomme Kalju (Estonia)
- Ararat Erevan (Armenia)
- Saburtalo Tbilisi (Georgia)
- Sutjeska (Muntenegru)
- Ferencvaros (Ungaria)
Apoi, încep emoțiile. Chiar și pentru turul 2 preliminar, FCSB este la limită în urna capilor de serie. Cele 20 de echipe ar fi împărțite în două, iar primele 10 ar fi favoritele. FCSB e chiar pe locul 10, ca punctaj, deci ar fi ultimul cap de serie. Ar putea evita astfel formații tari precum PAOK, Celtic, Copenhaga, Ludogoreț, Dinamo Zagreb.
Cele 10 posibile adversare în turul 2
- Steaua Roșie (Serbia)
- Qarabag (Azerbaidjan)
- Maribor (Slovenia)
- Maccabi Tel Aviv (Israel)
- Șeriff Tiraspol (Moldova)
- Rosenborg (Norvegia)
- HJK Helsinki (Finlanda)
- Dundalk (Irlanda)
- Dudelange (Luxemburg)
- Slovan Bratislava (Slovacia)
De aici încolo, FCSB ar pierde ce a avut în anii trecuți. Ar ajunge out-sider și în turul 3, dar și în play-off. Miza pentru aceste tururi e una imensă. De exemplu, echipa care va reuși să treacă de turul 3 în Champions League va avea garantată prezența în grupele Europa League.
Cele 6 posibile adversare în turul 3
- PSV (Olanda)
- Celtic (Scoția)
- Copenhaga (Danemarca)
- Dinamo Zagreb (Croația)
- BATE Borisov (Belarus)
- Astana (Kazahstan)
Cele 4 posibile adversare în play-off
- PSV (Olanda)
- Salzburg (Austria)
- Celtic (Scoția)
- Copenhaga (Danemarca)
Cum s-a calificat FCSB până acum în grupele UCL
SEZONUL CE ECHIPE A ELIMINAT
2006-2007: ND Gorica, Standard Liege
2007-2008: Zaglebie Lubin, BATE Borisov
2008-2009: Galatasaray
2013-2014: Vardar Skopje, Dinamo Tbilisi, Legia Varșovia
Gigi a preluat echipa de la coada Europei
În momentul în care Gigi Becali a devenit acționar majoritar al clubului, echipa era prăbușită ca statut european. La startul sezonului 2003-2004, FCSB era pe locul 163 în topul coeficienților. Venea după 5 ani îngrozitori pe continent: în două sezoane nici măcar nu a luat startul în cupele europene. În vara lui 2003, FCSB, cu Pițurcă antrenor, a mers în Cupa UEFA, unde le-a eliminat pe Neman Grodno și Southampton, apoi a pierdut foarte greu cu Liverpool: 1-1 în Ghencea și 0-1 pe Anfield Road. z
E cel mai jos din ultimii 6 ani
Anul Loc coeficient european
2014 56
2015 54
2016 57
2017 60
2018 54
2019 65
29a fost locul ocupat de FCSB în 2008, cea mai bună poziție în clasamentul coeficienților europeni în ultimii 15 ani
Cum a punctat FCSB în ultimii 5 ani
SEZONUL PUNCTAJ ANTRENOR
2014-2015 5,00 Gâlcă
2015-2016 1,50 Rădoi
2016-2017 5,00 Reghecampf
2017-2018 9,00 Dică
2018-2019 2,50 Dică
Doar FCSB e în primele 100 de echipe
4 echipedin Spania sunt în primele 7 clasate în topul coeficienților europeni, ordinea e: Real, Barcelona, Bayern, Atletico, Juventus, City, Sevilla
10 țări,primele în topul coeficienților, trimit echipă sau echipe direct în grupele UCL: Spania (4), Anglia (4), Italia (4), Germania (4), Franța (2), Rusia (2), Portugalia (1), Ucraina (1), Belgia (1) și Turcia (1)
Clasament incredibil în 1990!
Steaua a avut în a doua jumătate a anilor '80 o prestație excepțională în cupele europene. A câștigat Cupa Campionilor, Supercupa, a mai disputat o altă finală în 1989 și o semifinală în 1988. Pentru toate aceste performanțe, echipa și-a creat un coeficient fantastic, iar modul în care a arătat clasamentul în 1990, luând în considerare precedentele 5 sezoane, pare ireal raportat la realitatea fotbalului de azi. Steaua era pe locul 6, peste nume grandioase precum Barcelona, Inter, Milan, Atletico, Ajax.
Clasament coeficienți în 1990
1. Bayern Munchen
2. Juventus
3. Real Madrid
4. Benfica
5. Anderlecht
6. Steaua București
7. Steaua Roșie Belgrad
8. Barcelona
N-am mai avut echipă în UCL de 6 ani
Anul Grupele Ligii
2013 FCSB
2012 CFR
2011 Oțelul
2010 CFR
2009 Urziceni
2008 CFR, FCSB
2007 FCSB
2006 FCSB
5 din cele 9 prezențeîn grupele UCL, din intervalul 2006-2013, au fost obținute prin intermediul preliminariilor, de 4 ori FCSB și o dată CFR, iar restul de 4 prezențe au fost prin acces direct datorită statutului de campioană: CFR (2), Urziceni și Oțelul
CFR ar avea o misiune imposibilă!
Trupa lui Dan Petrescu, în cazul în care ar lua din nou titlul, n-ar fi cap de serie nici măcar în primul tur preliminar al Ligii, având un coficient chiar și sub al unor echipe precum Suduva, Dundalk sau Shkendija
Situația e cu mult mai complicată în ceea ce o privește pe CFR Cluj. Dacă trupa din Gruia își va apăra titlul, parcursul care o așteaptă în Champions League e unul infernal.
În primul rând, CFR n-ar fi cap de serie nici măcar la debut, adică în primul tur preliminar. Coeficientul pe care îl deține e unul infim, 3,500, cu care se situează sub formații ce nu spun absolut nimic în fotbalul de pe continent: Suduva, Dundalk, Shkendija.
Neavând statut de cap de serie, CFR ar putea da din start peste adversari care au accesat grupele UCL în ultimii ani: Celtic, Ludogoreț, BATE, Steaua Roșie, Astana, APOEL, Legia, ultima dacă va reuși să câștige campionatul.
În schimb, una dintre echipele din lista de posibile adversare care par la îndemână e Dudelange, care e aproape de câștiga din nou titlul în Luxemburg. Dudelange e cea care a eliminat-o pe CFR în vara trecută, în play-off-ul de Europa League, și a produs una dintre cele mai mari rușini fotbalistice pe care România le-a suportat all-time!
În schimb, CFR ar putea profita de sistemul folosit de UEFA pentru tragerea la sorți. Pe 18 iunie se vor trage la sorți primele două tururi preliminare.
CFR va juca sigur cu un cap de serie în turul 1, dar dacă va trece mai departe, iar respectiva echipă va avea coeficient să fie cap de serie și în turul 2, atunci clujenii vor prelua automat acest statut și vor întâlni în turul 2 o echipă accesibilă.
Exemplu: CFR dă peste BATE Borisov în primul tur. Dacă o elimină, atunci în turul 2 ar avea un adversar de genul HJK Helsinki (Finlanda), Dundalk (Irlanda), Slovan Bratislava (Slovacia), Șeriff Tiraspol (Moldova).
În turul 3 și în play-off, lista din care s-ar alege oponentele CFR-ului ar fi aceeași ca și în cazul FCSB-ului.
Cum s-a calificat CFR până acum în grupele UCL
SEZONUL CE ECHIPE A ELIMINAT
2008-2009 direct în grupe
2010-2011 direct în grupe
2012-2013 Slovan Liberec, Basel
Am ajuns pe locul 32! Sub Liechtenstein!
Perspectiva nu doar că nu e plăcută pentru România în cupele europene, dar am căzut atât de mult încât pare de domeniul fantasticului să mai ajungem din nou pe un loc care să ne permită să trimitem direct în grupe echipa campioană.
Pentru campionatul viitor, accesul în cupele europene se va face la fel ca și în cel actual.
În vară, la startul din Europa, România va pleca de pe un șocant loc 32, chiar și în spatele Liechtensteinului, în ierarhia coeficienților pe baza cărora se va face accesul în sezonul 2021-2022 al competiției europene!
Ca să avem din nou echipă direct în grupe ar trebui să ajungem pe locul 10! Avem însă un exemplu.
Austria a făcut rezultate excelente în ultimii ani și a tot urcat, iar la startul viitorului sezon va pleca de pe locul 11, fiind peste țări ca Olanda, Grecia, Elveția și Cehia.
Pe Austria o mai despart mai puțin de 1,500 puncte față de Turcia. Dacă va recupera ecartul, atunci în 2021, Austria va avea o echipă direct în grupele Ligii Campionilor.