Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 20 aprilie 2023 18:31 / Actualizat joi, 20 aprilie 2023 18:32
Astăzi, 20 aprilie, trebuia să fie cea mai importantă zi din istoria europeană a Universității Craiova. În urmă cu 40 de ani, pe 20 aprilie 1983 s-a jucat manșa secundă a semifinalelor Cupei UEFA, între Știința și Benfica Lisabona, 1-1, după 0-0 în Portugalia.
- Revista "Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre" poate fi CUMPĂRATĂ ONLINE > Comandă AICI!
Toată suflarea din Oltenia, toată România, visa la prima finală continentală pentru o echipă din România. Din România socialistă, cum era atunci. Craiova făcuse istorie oricum în acea ediție: le răpusese pe Fiorentina, Shamrock, Bordeaux și Kaiserslautern și-și câștigase dreptul de a fi denumită Maxima, prima echipă din România care a bifat o semifinală continentală.
Răpuși și de propriile buturi
Trebuia să fie cea mai fericită zi, a fost cea mai mare deziluzie! Ilie Balaci a înscris în minutul 14, Rodion Cămătaru a scăpat singur spre poarta lui Manuel Bento, dar a fost prins de un adversar și blocat chiar când să șuteze pentru 2-0, iar în minutul 53 Zoran Filipovici a restabilit egalitatea.
Pentru a întregi o zi de coșmar, cu 12 minute înainte de final, Zoli Crișan a izbit mingea cu tărie, dar balonul s-a dus în transversală. După meci, s-a descoperit că poarta era cu 4 centimetri mai scundă, așa cum aveau să dezvăluie Ilie Balaci și Sorin Cârțu ulterior! Pur și simplu, fără ca oltenii să-și dea seama în prealabil, pământul Băniei absorbise buturile...
Au rămas amintirile și poveștile, acestea au rămas în patrimoniul Craiovei Maxima. Gazeta Sporturilor a oferit microbiștilor în această primăvară un album, o revistă masterpiece - așa a fost denumită de suporterii Științei ce și-au procurat și savurat cele 148 de pagini de colecție - în care fotbaliștii de atunci ai alb-albaștrilor au povestit episoadele unui puzzle ce-a reprezentat stagiunea de glorie a Universității.
In corpore, jucătorii de atunci, domnii venerabili de acum, au concluzionat că ghinionul, programul supraîncărcat și încrederea prea mare au dus la negrul eșec.
1-2 este scoruleșecului din dubla manșă a finalei înregistrat de Benfica în favoarea celor de la Anderlecht
Marea victorie a naționalei - ghinion pentru juveți
Cu patru zile înainte de returul cu Benfica, prima reprezentativă a României a jucat cu Italia, pe care a învins-o cu 1-0, Squadra Azzurra fiind campioana mondială en titre. Boloni a înscris golul victoriei în minutul 24, dar Balaci a fost genial.
Din echipa Științei au mai evoluat Ștefănescu, Ungureanu, Geolgău, Cârțu și Cămătaru, iar Negrilă și Crișan au stat pe bancă. Prima victorie a României în fața Italiei, primul succes în fața unei campioane mondiale în exercițiu!
Apoi, lanțul ghinioanelor. Autocarul ce ducea jucătorii Craiovei spre Bănie s-a defectat pe drum, au trecut câteva ore până să fie reparat, vorbim totuși de 1983!
„Şi staff-ul nostru a greşit, deoarece se vorbise să mai rămânem la Bucureşti o zi după meciul cu Italia. Puteam să facem noi un antrenament de refacere, dar antrenorul nostru, nea Tică Oţet, a fost influenţat în ultimul moment şi a trimis un autobuz după noi în Capitală. În drum spre Craiova, acel autobuz s-a stricat. Eu nu am mai rezistat şi am plecat la Craiova cu o maşină care venise după mine", a declarat, ani mai târziu, Ilie Balaci.
„S-au descătușat negativ"
A doua zi, după meciul cu Benfica, jucătorii au ieșit la antrenament în dorul lelii. "Am ieșit și trăgea fiecare la poartă, iar cineva a avut ideea să măsoare chiar poarta unde Zoli lovise bara. Am aflat că poarta era mai mică cu 4 centimetri", și-a amintit "Prințul din Bănie".
Rememorând acea campanie, Sorin Cârțu a mărturisit: "Dacă aș avea puteri supranaturale, mi-ar plăcea să retrăim meciul cu Benfica, să tratăm altfel acel duel. Partida a venit la patru zile distanță de la acel meci extrem de mediatizat cu Italia, acel 1-0 celebru.
Trebuia gândită altcumva partida cu Benfica, începând din minutul 90 sau 92 al partidei cu Italia. Fiindcă eram mulți de la Universitatea Craiova la formația națională. Dacă a fost și lipsă de concentrare la returul cu Benfica? Da, poți spune.
A fost încărcătură mare la meciul cu Italia, am fost ținuți într-un stres competițional, iar victoria aia a descătușat toate sinapsele... Le-a descătușat negativ pentru ceea ce avea să urmeze pentru noi, cu Benfica, la retur".
Eu n-am vrut niciodată să plec de la Craiova. Am avut cu duiumul oferte, de la Steaua, de la Dinamo. Dar pentru mine, raiul pe pământ a fost la Pielești. Nu erau bani mulți la Craiova, dar erau de ajuns. Mai ales că jucam în cupele europene. Plus ce mai luam de la echipa națională
- Ion Geolgău
A fost o superechipă, alta ca aia nu cred că va mai fi prea curând la Craiova. Plus că acum e foarte greu să mai joci pentru o finală europeană după doar cinci "duble". În viață este o balanță între noroc și ghinion. Probabil, la returul cu Benfica s-au adunat toate relele
- Nicolae Ungureanu