FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV / VIDEO Marian Iancu, totul despre condamnarea sa: „Nu am fost vreun sfânt, nu puteam să intru în frac într-o asemenea junglă! S-au făcut abuzuri de către judecător”

Articol de - Publicat duminica, 19 februarie 2023 13:31 / Actualizat duminica, 19 februarie 2023 13:31

Marian Iancu (57 de ani), fostul patron al Politehnicii Timișoara, a fost eliberat în vara anului trecut, după ce fusese condamnat la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală care n-are nicio legătură cu fotbalul ♦ A petrecut după gratii doar 8 ani și a acceptat ca prima sa apariție televizată după perioada de detenție să fie în platoul GSP ♦ Acesta susține că nu a fost judecat corect, precizând că cea care l-a condamnat a fost exclusă ulterior din magistratură

- Domnule Iancu, ați fost eliberat cu șase ani mai devreme.
- Condamnarea mea n-are nicio legătură cu fotbalul. E pentru evaziune fiscală și alte fapte penale. Spălarea de bani și grup organizat sunt alte fapte colaterale evaziunii. Am suportat pedeapsa în contradictoriu cu expertizele judiciare. Judecătorii au stabilit că a fost o evaziune fiscală și mi-am ispășit condamnarea. Dacă era o condamnare pentru fotbal, cred că aș fi fost mai rezervat ca să mai ies public cu acest sport. Nu aș mai fi avut căderea morală.

- Am citit că au fost două condamnări.
- Pedeapsa cumulată a fost de 12 ani, din care am efectuat opt și-am mai avut un an câștig. După nouă ani am avut dreptul să mă liberez. Am stat șapte ani la Rahova și mai puțin de-un an la Jilava. Am stat șapte ani în regim închis, ultimul an a fost în regim semideschis. Timp de 8 ani de zile nu am ieșit nicio zi din penitenciar și nici n-am lucrat. Am refuzat. M-am ocupat mai mult de sănătate.

- După 8 ani vă considerați vinovat, nevinovat?
- Modul cum am fost condamnat i-a atras judecătoarei scoaterea din magistratură! Aș putea spune că n-am fost judecat corect. Este aceeași judecătoare care l-a judecat și pe Dan Voiculescu. Se numește Camelia Bogdan.

- De ce n-ați fost judecat corect?
- Bun. Evaziune fiscală. Vorbim de o infracțiune care nu intră în domeniul de activitate al unui judecător. Evaziunea fiscală e o infracțiune economică, analizată de experți judiciari, de finanțiști. Ei trebuie să ajute judecătorul printr-un raport de expertiză. Trei expertize s-au făcut și s-a constatat că nu există evaziunea fiscală! Doar că judecătorul spune că nu-și însușește părerea experților judiciari și hotărăște peste capul lor condamnarea.

- Adică vă considerați nevinovat!
- Nu am fost vreun sfânt! Am lucrat într-o economie de junglă, o economie dură. Avem două Războaie Mondiale care au pornit de la resurse, de la energie și mai avem unul pe lângă noi în care, la bază, tot de resurse este vorba. Nu puteam să intru în frac într-o asemenea junglă! M-am bătut cu bune, cu rele, ca în fotbal. Dar, din nefericire, finalul a fost că am executat 8 ani de închisoare! Nu pot să spun că am fost Maica Tereza.

- Trebuie să vă întreb: cum a fost în spatele gratiilor?
- Și greu, și ușor. Depinde de calitatea omului și de respectul pe care-l acordă celorlalți. Când dai respect, primești respect. Eu spun, demn, că mi-am executat pedeapsa și acum vreau să las în spate. Mai am unele probleme pentru că am unele sechestre pe care sper să le ridic că nu au nicio legătură cu faptele mele. Acum ne uităm în față și ne continuăm viața.

- Am citit că statul român v-a confiscat 150 de milioane de dolari, 18 milioane de euro, 7 case, 3 mașini. De unde atâția bani?
- Nici eu n-am știut că am atâția bani, așa cum a calculat judecătoarea. Astea sunt faptele pentru care a fost scoasă din magistratură această doamnă Camelia Bogdan. S-a sărit calul și așa s-a ajuns la o confiscare care n-are nicio legătură cu fapta penală și cu evaziunea, care era de 30 și ceva de milioane de dolari. S-au făcut abuzuri de către acest judecător și a fost scos din magistratură. Nu am fost doar eu abuzat, au mai fost și alții. Vreau să uit și să mă uit doar în față. Știu ce am de făcut, mai ales că am trecut cu bine. Am fost puternic și nu m-a doborât nimic!

Cazul condamnării lui Marian Iancu

  • A fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că Marian Iancu şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale.
  • Pe 14 octombrie 2014, la Curtea de Apel București, Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în dosarul RAFO, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Apoi, pe 8 iunie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 14 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani. Pedepsele s-au contopit, iar fostul patron al Timișoarei trebuia să petreacă după gratii 12 ani, însă a fost eliberat condiționat după 8.
  • Iancu a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro. În spatele gratiilor au ajuns şi fratele său, Octavian Iancu, dar şi fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte 10 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI:

Ioanițoaia nu l-a menajat pe Iancu: „La Timișoara s-au făcut blaturi?”. Răspunsul a șocat: „Țin minte un meci cu Piatra Neamț...”
PRIETENII LUI OVIDIU
Ioanițoaia nu l-a menajat pe Iancu: „La Timișoara s-au făcut blaturi?”. Răspunsul a șocat: „Țin minte un meci cu Piatra Neamț...”
Cum arată Marian Iancu după 8 ani de închisoare: „Aveam 140 de kilograme și am ieșit cu 104! N-am plâns niciodată”
PRIETENII LUI OVIDIU
Cum arată Marian Iancu după 8 ani de închisoare: „Aveam 140 de kilograme și am ieșit cu 104! N-am plâns niciodată”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (17)
monika.
monika.  •  15 Martie 2024, 16:14

Defilarea condamnatilor penal la gsp, bravo!

viola_sempre
viola_sempre  •  23 Februarie 2023, 10:32

Acest individ a distrus-o pe Poli, in Banat e persona non grata. *** se ocupa de reabilitarea acestor puscariasi, toti infractori dovediti. De la cioban pana la acest individ la fel de sinistru, fituica ii vopseste pe toti in alb. Unde o fi Tolontan deontologul?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Sergiu_1978
Sergiu_1978  •  19 Februarie 2023, 22:12

Publicitate pentru pușcăriași. De ce să ne mirăm? Doar presa "de sport" i-a inventat și pe frații Becali

Vezi toate comentariile (17)
Comentează