FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Șucu îl interzice pe Marian Iancu la Rapid: „A cumpărat Timișoara cu bani din escrocherii și inginerii financiare”

După ce Marian Iancu l-a acuzat în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” că are un mod „corporatist” de a conduce clubul Rapid, Dan Șucu replică dur și amintește de trecutul controversat al fostului patron de la Politehnica Timișoara. +18   FOTO
După ce Marian Iancu l-a acuzat în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” că are un mod „corporatist” de a conduce clubul Rapid, Dan Șucu replică dur și amintește de trecutul controversat al fostului patron de la Politehnica Timișoara.

Articol de - Publicat luni, 20 februarie 2023 14:20 / Actualizat luni, 20 februarie 2023 14:50

După ce Marian Iancu l-a acuzat în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” că are un mod „corporatist” de a conduce clubul Rapid, Dan Șucu replică dur și amintește de trecutul controversat al fostului patron de la Politehnica Timișoara.

Sub pretextul unui mesaj adresat fanilor rapidiști, Șucu a elaborat un răspuns amplu pentru Iancu, despre care afirmă că este „exponentul unei perioade în care fotbalul devenise sinonim cu: aranjamente, blaturi, evaziune fiscală și valize cu bani plimbate dintr-o localitate în alta”.

Craiova contestă prezența în teren a marcatorului FCSB: „Purtător ilegal de tricou”
FCSB - CSU Craiova 1-1
Craiova contestă prezența în teren a marcatorului FCSB: „Purtător ilegal de tricou”

Dan Șucu: „Marian Iancu a cumpărat Politehnica Timișoara cu bani proveniți din escrocherii și inginerii financiare ilegale”

„Am vazut atacuri tot mai dese și mai agresive. Ultimul dintre ele din partea unui anume domn Marian Iancu, care ne explica plin de aplomb cum trebuie condus clubul, cum trebuie făcute investițiile si, de ce nu, cât de slabi sunt jucătorii noștri. 

Da, este același domn Iancu care, la începutul anilor 2000, și-a cumpărat ca jucărie personală un club de fotbal, Politehnica Timișoara, din bani proveniți din escrocherii și inginerii financiare, normal, ilegale. În decursul următorilor ani, a finanțat clubul respectiv din banii contribuabililor onești, furați de la statul român. Cu aceste sume importante, clubul a crescut ca un balon de săpun. Fără logică economică, fără fundație, fără viitor. 

Când balonul de săpun, logic, s-a spart, clubul a intrat în faliment, iar de atunci până acum, Timișoara a rămas fără echipă în Liga 1. Această persoană este exponentul unei perioade în care fotbalul devenise sinonim cu: aranjamente, blaturi, evaziune fiscală și valize cu bani plimbate dintr-o localitate în alta. Exact ceea ce speram cu toții să nu se mai întâmple vreodată în fotbal sau în oricare alt sport”, e o parte din comunicatul semnat de Șucu și postat de pagina oficială de Facebook a Rapidului.

Dan Șucu îl interzice pe Marian Iancu la Rapid

De asemenea, cofinanțatorul Rapidului le dă asigurări fanilor că Marian Iancu nu va veni niciodată la conducerea clubului: 

„Va scriu dumneavostră (n.r. - fanilor) acum despre această persoană, nu pentru că aș avea dorința de a intra într-un schimb de contre, ci pentru că acest om a început chiar să se autopropună acționar și investitor la Rapid. Vreau să vă asigur pe dumneavoastră, fanii, susținătorii clubului, că niciodată persoane cu asemenea antecedente penale și cu un asemenea comportament nu se vor apropia de acționariatul clubului Rapid. 

Iar jucătorii noștri vor intra întotdeanuna în teren cu gândul de a învinge și de a-și apăra corect șansele pâna la ultima picătură de energie”.

Dan Șucu, finanțator Rapid: „Ne așteaptă o primăvară plină de suspans și adrenalină”

În aceeași reacție, Șucu a felicitat echipa pentru calificarea matematică în play-off:

  • „Stimați Rapidiști, îmi face plăcere să mă alătur dumneavoastră în a felicita echipa pentru îndeplinirea obiectivului, calificarea în play-off. Sincer să fiu, dacă la începutul campionatului, după înfrângerea din prima etapă, de la Cluj-Napoca, cineva mi-ar fi spus că vom reuși să ne calificăm în Play-Off, cu patru etape înainte de terminarea sezonului regular, i-aș fi răspuns simplu: «să te audă Dumnezeu!» 
  • Sigur ca în aceste patru etape rămase, echipa trebuie să strângă în continuare puncte, pentru a avea cât mai multe șanse în play-off, dar speranța noastră este ca, odată calificați, băieții noștri vor fi mai dezinvolți și mai încrezători și, normal, cu rezultate pozitive pe tabela de marcaj. Este un rezultat extrem de bun pentru o echipă care este abia în al doilea an de prima ligă. 
  • Vom participa în cel mai echilibrat play-fff care a existat vreodată și avem multe argumente pentru a face o figură bună: o echipă cu jucatori valoroși, conduși în teren de un căpitan a cărui inimă bate doar pentru Rapid, un antrenor tânăr cu idei de joc moderne, care vrea sa dovedească că poate să ajungă la fel de sus și din postura de antrenor, așa cum a făcut-o ca jucător, un public extraordinar, unic în România (poate cu publicul și galeria ar fi trebuit să încep) și, de ce nu, un climat de stabilitate și echilibru la nivel economic și organizatoric.
  • Ne așteaptă o primavară plină de suspans și adrenalină. Avem șansa noastră de a arătă că putem să fim la fel sau chiar mai buni decât oricare dintre competitorii noștri din play-off. Felicitări echipei noastre și multă baftă în continuare!"

VIDEO. Marian Iancu: „Dan Șucu conduce Rapidul corporatist”

În continuare, un pasaj din dialogul dintre Ovidiu Ioanițoaia, directorul GSP, și Marian Iancu.

- Sunteți rapidist, de ce nu investiți la Rapid?
- Nu-i cunosc pe Angelescu și pe Șucu. Am mai spus-o: dacă nu venea Șucu lângă Angelescu, trebuia inventat! Și sunt foarte mulțumit și apreciez că există. Prin venirea lui, asigură viața acestui club. Dar eu mă raportez la declarații și la fapte.

- La ce mai exact?
- Domnul Șucu a spus că e Anul Centenarului. Ai ieșit din Cupa României, ai cel mai slab lot din primele șase, n-ai investit absolut nimic, riști să nu joci nici în cupele europene! În Anul Centenarului, venirea ta n-a adus niciun plus! Ai venit la echipă azi și mâine l-ai vândut pe singurul jucător de mare calitate care atingea și sufletul Giuleștiului, Rareș Ilie. Un jucător de explozie, de execuție, exact cum îi place Rapidului. El era sufletul și tu l-ai vândut. Gândești corporatist!

- Și dumneavoastră ați vândut jucători.
- Da, dar când nu mai aveau loc în echipă, când eram acoperiți și eram vicecampioni. De exemplu, pe Torje l-am vândut la Dinamo pentru că nu avea cum să mai joace pentru că erau alții mai buni, nu prindea lotul de 18. L-am vândut în România să aibă continuitate, eu aveam altă filosofie. Ce vreau să le transmit...

- Cui? Domnului Șucu?
- Mesajul e că nu poți să gândești corporatist într-un fotbal sărac, care se raportează la un segment de populație săracă! Nu poți să câștigi campionatul dacă tu nu investești 10 milioane. Lor le trebuie 10-11 jucători cumpărați cu bani! Nu știu cât de dispus e domnul Șucu să investească, el poate să asigure viața echipei în așa fel încât să nu aibă probleme financiare și să ofere o continuitate.

Cazul condamnării lui Marian Iancu

A fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că Marian Iancu şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale.

Pe 14 octombrie 2014, la Curtea de Apel București, Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în dosarul RAFO, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Apoi, pe 8 iunie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 14 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani. Pedepsele s-au contopit, iar fostul patron al Timișoarei trebuia să petreacă după gratii 12 ani, însă a fost eliberat condiționat după 8.

Iancu a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro. În spatele gratiilor au ajuns şi fratele său, Octavian Iancu, dar şi fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte 10 ani de închisoare.

Ce înseamnă Marian Iancu pentru fotbalul românesc

Marian Iancu a făcut investiții uriașe la Poli Timișoara, a plătit salarii exorbitante unor antrenori și fotbaliști cu cotă. A făcut și performanțe, ca eliminarea lui Șahtior Donețk în 2009 (0-0 și 2-2), în Liga Campionilor. În campionat însă, n-a izbutit să aducă titlul mult visat. S-a oprit de două ori pe locul secund, în 2009 și în 2011.

  • a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005;
  • a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: Poli a fost de două ori vicecampioană și de două ori finalistă în Cupa României;
  • în 2011, Poli n-a primit licența de Liga 1 și a fost retrogradată la masa verde.

VIDEO. Emisiunea integrală cu Marian Iancu:

CITEȘTE ȘI:

Moment neștiut cu Burchel, șeful Școlii de Antrenori: „Moldovene, te iau pe tine, dar o să am probleme”
GSP Live
Moment neștiut cu Burchel, șeful Școlii de Antrenori: „Moldovene, te iau pe tine, dar o să am probleme”
Craiova contestă prezența în teren a marcatorului FCSB: „Purtător ilegal de tricou”
FCSB - CSU Craiova 1-1
Craiova contestă prezența în teren a marcatorului FCSB: „Purtător ilegal de tricou”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (23)
godot
godot  •  20 Februarie 2023, 21:19

Cine naiba a scris comunicatul ăsta prolix, fără cap și coadă, semnat de Șucu, i-a făcut un mare deserviciu, parcă îl maimuțărește pe regretatul Rassie (cu precizarea că Rassie scria în mod deliberat aiurea, să se dea în stambă).

Mondo
Mondo  •  20 Februarie 2023, 19:57

Pastrati Rapidul curat fara pusc@rias1 si infr@ctor1. Poate ar trebuii sa cream Liga infr@ctorilor, sint destuii pusc@riasi sa sustina o Liga: Becali, Borcea, Iancu, Netoiu, cl@nul Becali, Copos, Stefan, Dragomir, MM, Mititelu, ... . Chiar nu inteleg, suporterii FCSBisti sint cei mai agresivi, ei ataca pe toti, si peste tot, probabil ca sint *** iesite din pusc@r11 si institutii de reeducare.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

VardyParty
VardyParty  •  20 Februarie 2023, 17:54
Postat de zetanu pe 20 Februarie 2023, 15:50

Nu cred, rapidistii n-au avut niciodata probleme cu cartea, vezi marii artisti care au indragit Rapidul de-a lungul anilor. In alta parte sunt probleme cu cartea, printre militieni, spadasini craioveni, ilfoveni cu simpson la avatar condusi de tot felul de sportivi din clanuri, aia n-au citit o carte in viata lor.

***. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează