Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 06 aprilie 2023 00:00 / Actualizat joi, 06 aprilie 2023 00:52
Marius Lăcătuş, unul dintre cei mai importanți jucători din istoria Stelei, a împlinit miercuri 59 de ani.
Devenit între timp analist TV, după o serie de experiențe nu tocmai reușite în antrenorat, Marius Lăcătuș rămâne, indiscutabil, un tehnician care și-a pus amprenta pe majoritatea fotbaliștilor pe care i-a pregătit, indiferent de numele vestiarului prin care a trecut.
E și cazul lui Alin Chița, actualul „secund” al lui Adrian Mutu de la Rapid, pe care „Fiara” l-a antrenat la UTA, în 2007. Fostul fundaș central al „Bătrânei Doamne”, care a evoluat mult timp și pentru FC Argeș, i-a făcut portretul lui Lăcătuș într-un interviu acordat Gazetei în urmă cu aproape trei ani.
Amintiri cu Lăcătuș: „La antrenamente mi-a dat seama de ce i se spune «Fiara»!”
„El m-a transferat la UTA. Nicidecum nu era «Fiară»! Dar când intra pe teren, că participa și el la antrenamente, la miuțe, mi-am dat seama de ce i se spune «Fiara»!
În momentul în care intra pe teren, că mai jucam tinerii împotriva «bătrânilor», era alt om, nu-l mai interesa statutul de antrenor, pur și simplu se transpunea în fostul Marius Lăcătuș - jucătorul. Dădea 100%, făcea alunecări, trăia intens fiecare fază.
Atunci am observat...chiar am rămas impresionat, fiindcă l-am văzut cum era în vestiar, ce încerca să ne transmită. Un om blajin, care încerca să te înțeleagă, dar și să te facă să înțelegi ce stil vrea să-ți imprime. Iar când se băga cu noi la miuțe, era alt om. Parcă intra în pielea altui om. Am copilărit și am trăit cu Marius Lăcătuș, era exact cum îl știam eu”, povestea Alin Chița, în interviul acordat Gazetei.
Marius Lăcătuș, legendă veritabilă la Steaua
Marius Lăcătuş este, de departe, fotbalistul cel mai reprezentativ din istoria roş-albaştrilor. A jucat timp de 13 sezoane pentru trupa din Ghencea, 1983-1989 şi 1993-2000, iar palmaresul său este unul greu de egalat: a cucerit 10 titluri de campion și7 Cupe al României!
În plus, Lăcătuş are cele mai multe meciuri disputate în cupele europene pentru roş-albaştri, 72, înscriind de 17 ori. A cucerit Cupa Campionilor cu Steaua, în 1986, în finala cu Barcelona, atunci când a şi transformat unul dintre penalty-uri. În 1987, a cucerit şi Supercupa Europei în faţa lui Dinamo Kiev.