Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat marti, 21 iunie 2022 11:38 / Actualizat marti, 21 iunie 2022 13:25
Gazeta Sporturilor continuă proiectul „Matchday experience”, o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci. Azi e rândul stadionului Rapid-Giulești, care a primit nota 8.
- Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
- Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
- Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
- Primul episod a vizat arhaicul stadion din „Ștefan cel Mare”, care a primit nota 3,18.
- Al doilea episod a fost despre stadionul Sepsi, care a primit nota 8,50.
- Episodul 3 a fost despre arena lui CFR Cluj, care a luat nota 6,70.
Episodul 4: Rapidul, proaspăt mutat în casă nouă, deține azi una dintre cele mai moderne arene din Liga 1, fanii fideli având acum parte de cele mai bune condiții atunci când vin să-i susțină pe vișinii.
Topul arenelor prezentate până acum:
1. Sepsi | 8,5 |
2. Rapid | 8 |
3. CFR Cluj | 6,7 |
4. Dinamo | 3,18 |
Ce note merită facilitățile stadionului lui
Rapid a trecut în ultimii ani printr-un carusel de emoții și transformări. Faliment, proiect nou, Liga a 4-a, demolarea bătrânului stadion din Giulești, totul până la prezentul lin, cu planuri mărețe. Rapidul a revenit acasă, într-un stadion nou, proaspăt inaugurat, cu condiții de 5*, o experiență deosebită pentru orice fan al formației lui Adrian Mutu.
Nu-i mare, circa 14.000 de locuri, însă are parte de tot ceea ce este mai nou la nivel de scaune, nocturnă, materiale folosite în construcție.
VIDEO Matchday experience » EPISODUL 4: Stadionul Rapid-Giulești
1. Confort - Nota 9
- Accesibilitate: Construit în locul vechiului stadion, exact pe amprenta legendarei arene, lângă Opera Comică, stadionul este ușor accesibil suporterilor. Aproape de stația de metrou Crângași, undeva la 1 kilometru, maximum 15 minute de mers pe jos, dar și foarte aproape de alte multe mijloace de transport în comun, tramvai și autobuz. Din acest punct de vedere, fanii Rapidului nu au motive de nemulțumire - NOTA 10
- Locurile de parcare reprezintă o problemă. Arena deține 184 de locuri de parcare, mult prea puține pentru cele 14.000 de locuri. De asemenea, pentru invitați și presă mai este folosită parcarea de la Sala Rapid, din vecinătatea Arenei. Pentru suporteri este însă o adevărată aventură găsirea unui loc de parcare. - NOTA 5
- Confortul spectatorilor în tribune este la cel mai înalt nivel. Scaune noi, confortabile, o zonă VIP cu fotolii vișinii, suporterii giuleștenilor au parte de cele mai bune condiții în noua casă - NOTA 10
- Stadionul inaugurat anul acesta are acoperite toate locurile. Există însă o problemă. Fiind foarte înalt acoperișul, locurile din primele rânduri nu sunt protejate suficient de bine atunci când plouă, lucru testat la partida Dinamo Kiev - Sporting din Youth League - NOTA 9
- Neavând pistă de atletism, tribunele sunt foarte aproape de suprafața de joc, iar spectatorii au o vizibilitate excelentă din orice colț al stadionului. Fără stâlpi de susținere, fără alte lucruri ce pot obtura vizibilitatea. În plus, atmosfera din Giulești are mult de câștigat datorită noii construcții - NOTA 10
- Igiena este la un nivel foarte bun. Stadionul dispune de 46 de grupuri sanitare, mai mult de 10 de fiecare parte a arenei. De asemenea, scaunele sunt curate, îngrijite, ce-i drept arena este încă nouă și aproape la fiecare meci a fost ocupată în întregime - NOTA 10
2. Ticketing - Nota 9
- Fanii Rapidului pot procura bilete atât de la casa de bilete a Arenei, cât și online, din rețeaua entertix.ro.
- Prețul biletelor variază în funcție de adversar. În medie, cel mai ieftin costă 25 de lei, în timp ce prețul maxim, la VIP, ajunge la 200 de lei. Există însă și pachete pentru familie, adică un adult și un minor, pentru care biletele costă 40 de lei.
- Mai mult, pentru că va juca sigur toate meciurile în Giulești, din sezonul viitor suporterii își pot cumpăra abonamente. Iar prețurile pleacă de la 345 de lei la peluză, 500 sau 600 de lei la tribună și până la 4.500 de lei la VIP.
- Biletele sunt simple, fără vreun design aparte. Sunt cele clasice, tipărite în rețeaua entertix.ro. De asemenea, de multe ori fanii vin cu biletele printate acasă, în cazul celor cumpărate online
3. Program de meci - nota 9
- Tradiție în Giulești, Rapidul tipărește la fiecare partidă revista clubului, un program de meci pe care îl distribuie în tribune. Pe lângă un poster la mijloc, fanii găsesc câteva detalii despre adversar, dar și un interviu, plus o pagină de istorie a clubului ce anul viitor împlinește 100 de ani.
4. Magazinul clubului - nota 9
- Proaspăt mutată, Rapid n-a apucat să-și organizeze magazinul oficial așa cum ar trebui. Vinde deja la stadion, la intrarea spre tribuna oficială, produse cu însemnele clubului giuleștean. Acum într-un cadru organizat pe brânci, probabil că în viitorul apropiat va fi amenajat la cel mai înalt nivel.
- Prețurile sunt accesibile, dat fiind faptul că sponsorul tehnic al clubului este Nike. Un tricou de joc este 190 de lei, un șort 80 de lei, kitul complet este 420 de lei. Bluza de antrenament costă 220 de lei, în timp ce pe o minge dați 150 de lei.
- De asemenea, sunt și produse mai mici, o cană la 28 de lei, un steag de 30 de lei, în timp ce un breloc costă 35 de lei.
5. Interacțiunea cu fanii - nota 3
- Fanii își văd favoriții doar în zona autocarelor la finalul meciului. Cei care vor autografe de la fotbaliști sau să facă poze cu aceștia stau la pândă în zona vestiarelor.
6, Mâncare - Nota 9
- În stadion există mai multe zone food-court. Suporterii au o gamă destul de largă de unde pot alege: popcorn, biscuiți, prăjituri, sandviciuri și cipsuri. Prețurile diferite, de la 15 lei o pungă de popcorn, 7 lei o pungă de cipsuri și 10 lei un sandvici.
7. Băuturi - Nota 8
- Nici la capitolul răcoritoare suporterii Rapidului nu se pot plânge. Fanii au de unde alege, de la apă la sucuri acidulate și bere fără alcool. Prețurile sunt cam la fel, în jur de 10 lei.
Concluzia? Stadion nou-nouț, notă excelentă: 8
În urma analizării celor 7 criterii, a rezultat o notă finală de 8,00, cu care stadionul din Giulești intră în topul arenelor din România
Citește AICI toate episoadele proiectului „Matchday experience”