Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat joi, 02 februarie 2023 09:37 / Actualizat joi, 02 februarie 2023 09:39
Pe 2 februarie 1993, Michael Klein deceda în condiții suspecte la un antrenament al formației la care era legitimat, Bayer Uerdingen. Fotbalistul în vârstă de 33 de ani era recunoscut pentru devotamentul total cu care evolua, iar infarctul suferit în timpul unor exerciții banale, executate în sală, a ridicat multe semne de întrebare.
Chiar dacă la timpul respectiv s-a vorbit inclusiv despre un posibil caz de doping, raportul oficial specialiștilor germani a susținut că nu există niciun mister: Klein ar fi murit din cauza unei boli rare, cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, care e greu depistabilă la consulturile de rutină. Site-urile cu profil medical susțin că, în aceste situații, miocardul este înlocuit progresiv cu țesut adipos, iar o treime dintre pacienți mor subit după 15-20 de ani!
„Nu a fost testat, avea analize fictive!”
Concluziile doctorilor nemți n-au mulțumit pe toată lumea, soția fostului internațional, Adrian Klein, declarând în 2011 pentru GSP:
„Mișa nu a fost testat medical, avea nişte analize fictive, altfel ar fi fost oprit de la joc! Știam de prin noiembrie '92 că nu se simţea prea bine. Avea o bronşită pe care a dus-o pe picioare, însă care se transformase într-una cronică. În acea zi blestemată, întâi a fost pus să alerge 5.000 de metri, apoi a intrat direct în sala de sport, unde s-a prăbușit. Era o zi geroasă, ar fi trebuit să aştepte măcar un sfert de oră până să treacă la exerciţiile de stratching. Dar vorba aia, «Aleargă, calule, că te plătesc!». La un exerciţiu culcat pe spate s-a înecat. Avea apă la plămâni, cum se zice. În plus, amigdalele îi erau pline cu puroi, iar glanda mamară stângă mărită, semn că depusese un efort uriaș!".
Adriana a aflat aceste detalii abia la 10 ani de la decesul soțului și numai după ce a intentat un proces: „Până şi rezultatele autopsiei fuseseră ascunse! Acum știu adevărul, însă cei vinovaţi au scăpat. Faptele s-au prescris după cinci ani”.
2 trofeea câștigat Klein, ambele cu Dinamo: titlul de campion și Cupa României, în 1990. Tot alături de "câini" a ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, ediția '89-'90
„Avea profilul unui gladiator, a fost definiția seriozității”
La trei decenii de la dispariția fulgerătoare a lui Klein, foștii coechipieri și antrenori păstrează amintiri dintre cele mai plăcute despre cel căruia i se mai spunea și „Neamțul” întrucât avea rude în Germania. Romulus Gabor (61 de ani) a fost printre primii români care a aflat îngrozitoarea veste.
„Eram cu Corvinul în cantonament la munte și m-a sunat cineva chiar în acea seară. Văzuse știrea la o televiziune de la nemți. Vă dați seama că inițial m-am gândit că-i o glumă proastă, extrem de proastă, cum să moară de inimă tocmai Mișa cel cu șapte inimi în piept?! Era un coleg extraordinar, un om absolut deosebit... Nici acum, după atâta amar de ani, nu-mi vine să cred că nu mai e!” rememorează Romică.
Tot Gabor l-a comparat pe Klein cu un gladiator: „Uitați-vă la pozele, la filmările cu el, câte mai există, nu-i așa că avea profilul unui gladiator, al unui luptător din gărzile pretoriene?! Pentru mine, el a fost definiția seriozității. Nu întâmplător nea Mircea Lucescu l-a pus căpitan la Corvinul, deși nu era nici pe departe cel mai vârstnic din lot, iar printre coechipieri se aflau o mulțime de jucători cu mare personalitate, ca Petcu, Ando, Nicșa, Văetuș, la un moment dat chiar și Dumitrache".
Remus Vlad (77 de ani) e un alt om care l-a cunoscut foarte bine pe Klein. În sezonul debutului, '77-'78, i-a fost coleg pe teren, apoi l-a antrenat, în calitate de secund al lui Lucescu ori de "principal". "Ce impresiona în primul rând la Mișa? Capacitatea uriașă de efort. Dar excela și la capitolul centrări, intra foarte bine în combinații, se replia întotdeauna la timp... Și acoperea mai multe posturi. La Hunedoara a jucat cel mai mult mijlocaș stânga, după care, la Dinamo, Mircea l-a transformat în fundaș lateral. Excelent oriunde îl puneai!".
4 meciurica integralist a disputat Klein la turneul final CM '90: 2-0 cu URSS, 1-2 cu Camerun, 1-1 cu Argentina, 0-0 (4-5 pen) cu Irlanda
„Da, avem un fotbal plin de talentați. Talentați ratați!"
Vlad crede că marele avantaj al „generației de aur" a Corvinului din anii '70-'80 a fost că a crescut alături de câteva modele cu care se întâlneau la fiecare antrenament, nu le urmăreau la tv sau de la distanță: „Știți cât contează pentru un junior să aibă în fiecare zi alături de el un Mircea Lucescu, un Radu Nunweiller, un Dumitrache?! Poate chiar și un Remus Vlad, ca să fiu acum un pic lipsit de modestie... Copiii de azi ce exemple urmează?!".
Fostul reputat tehnician a povestit în premieră și gestul necugetat pe care l-a făcut în ziua înmormântării lui Klein:
„În iarna lui '93 eram antrenor la Cluj. Înainte de a pleca spre Hunedoara, am zis să trec pe la un atelier să confecționez un mare steag în culorile Corvinului, pe care să-l pun peste sicriul lui Mișa. Acolo a durat ceva mai mult decât anticipasem, iar eu eram deja în întârziere. Apoi, ca să recuperez din timp, am gonit cu mult peste viteza legală. Când mai aveam vreo 50 de kilometri, în localitatea Vințu de Jos, m-am pomenit cu bariera pusă la o trecere de cale ferată.
Pentru că nu puteam pierde cine știe câte minute acolo, am făcut nebunia vieții mele: m-am strecurat cu mașina printre brațele barierei! Slavă Domnului, n-am pățit nimic. Oricum, mă asigurasem. Sigur, atât cât te poți asigura într-o asemenea situație... Am ajuns la Hunedoara exact când cortegiul pleca spre cimitir. Am apucat să așez steagul pe sicriu, a fost infimul meu tribut pentru acest colos care a fost Mișa".
Vlad mai spune că un alt Klein nu va mai apărea curând în fotbalul nostru: „Noi nu mai cultivăm seriozitatea, nu mai dezvoltăm ambiția, spiritul de luptă, de sacrificiu. Nu vedeți că la modă cică ar fi talentații?! Da, e plin fotbalul românesc de talentați. Talentați ratați! Unii nici nu fac 25 de ani și deja se vorbește la trecut despre ei... Cât de dor mi-e de tine, Mișa!".
3 partideca integralist a disputat Mișa la turneul final Euro '84: 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG, 0-1 cu Portugalia
Mișa dădea întotdeauna sută la sută. Și la antrenamente, și la meciuri, și la petreceri. Deși poate unora le părea taciturn, să știți că în viața privată era un om ca toți oamenii, ca să spun așa
- Romulus Gabor
Klein era un profesionist total într-o lume în care nici nu se putea vorbi despre profesionism. Ce fibră avea! Ce atitudine de lider!
- Remus Vlad
Cu Mișa m-am întâlnit ultima oară cu o lună și ceva înainte de... Doamne, nu știu cum să-i zic... Am jucat un fotbal cu piciorul alături de ceilalți din gașca veche de la Corvinul. Nu se simțea extraordinar fizic, dar nu mi-aș fi imaginat că n-am să-l mai văd niciodată!
- Ioan Andone
283 de jocuria strâns Mișa în tricoul Corvinului pe prima scenă, locul 4 all-time în istoria grupării hunedorene
CV Michael Klein
- S-a născut pe 10 octombrie 1959, la Amnaș (Sibiu)
- A făcut junioratul la Corvinul Hunedoara ('73-'77)
- A debutat în Divizia A pe 24 august 1977, în partida Corvinul - FC Argeș 2-2
- Ca senior, a evoluat la: Corvinul (august 1977 - iunie 1978, ianuarie 1979 - decembrie 1988), Aurul Brad (L2, iulie - decembrie 1978), Dinamo București (ianuarie 1989 - septembrie 1990), Bayer Uerdingen (Germania, septembrie 1990 - februarie 1993)
- Ultima apariție în "A", pe 2 septembrie 1990: Jiul - Dinamo 1-2
- Meciuri / goluri în primul eșalon din România: 322 / 36
- Meciuri / goluri în 1.Bundesliga: 37 / 0
- Meciuri / goluri în 2.Bundesliga: 25 / 0
- Meciuri / goluri în cupele europene: 13 / 2
- Meciuri / goluri în naționala de seniori: 89 / 5
- A decedat pe 2 februarie 1993