FOTBAL  »  Superliga  »  SCANDAL

Milioane de la RCS-RDS pentru reclame la nunţi! » Contract şocant între deţinătorul de drepturi pentru Liga 1 şi o firmă a lui Dragomir

Articol de , - Publicat vineri, 31 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 31 mai 2013 14:47

UPDATE 14:45 Sorin Alexandrescu se află acum în faţa judecătorilor, care vor decide în scurt timp dacă prelungesc mandatul de arestare cu încă 29 de zile.

Potrivit actului, firma lui Dragomir a luat 1,7 milioane de euro de la ”cablişti”. El se apără spunînd că n-a făcut afacerea în nume personal, dar admite că societatea îi aparţine ”de douăzeci de ani”. ”Dar nu am retras bani din firma aceasta în ultimii cinci ani” e argumentul şefului LPF.

UPDATE 14:45 Sorin Alexandrescu se află acum în faţa judecătorilor, care vor decide în scurt timp dacă prelungesc mandatul de arestare cu încă 29 de zile.

Potrivit actului, firma lui Dragomir a luat 1,7 milioane de euro de la ”cablişti”. El se apără spunînd că n-a făcut afacerea în nume personal, dar admite că societatea îi aparţine ”de douăzeci de ani”. ”Dar nu am retras bani din firma aceasta în ultimii cinci ani” e argumentul şefului LPF.

"Grupul de Investigaţii Politice" a aruncat ieri Liga 1 în aer, dezvăluind că o firmă a lui Dumitru Dragomir a primit 1,7 milioane de euro de la RCS-RDS, conform unui contract semnat în august 2009! Suma s-a plătit în patru tranşe, prima în valoare de 800.000 de euro, iar ultima, de 300.000 de euro, urma să fie plătită pînă în mai 2010. Contractul era unul de asociere între RCS-RDS şi SC BODU SRL.

Firma de comunicaţii oferea 1,7 milioane de euro, iar BODU SRL se angaja să folosească banii pentru amenajarea Crystal Palace Ballrooms, o afacere avînd ca activitate organizarea de evenimente, în general nunţi şi botezuri, clădire aflată aproape de Palatul Parlamentului.

Clauzele din contract sînt de-a dreptul comice! RCS primea, potrivit parteneriatului, 5 la sută din profitul net obţinut, fără să existe alte condiţii de garantare a vreunei sume fixe. Conform "Grupului de Investigaţii Politice", care a publicat documentul pe site-ul său, grupul.ro, BODU nici nu a înregistrat vreun profit în primii doi ani de funcţionare a Crystal Palace Ballrooms, 2010 şi 2011, deci RDS n-a încasat absolut nimic!

Altă facilitate pe care o oferea societatea lui Dragomir: compania de comunicaţii beneficia de "promovare în cadrul evenimentelor organizate", adică avea parte de publicitate la nunţile şi botezurile din saloanele lui Mitică! Plus "să pună o dată pe an imobilul la dispoziţia RCS-RDS şi să le permită organizarea de evenimente în cele mai avantajoase condiţii comerciale".

Acordul era valabil pînă la realizarea unui proces-verbal care să ia act de finalizarea lucrărilor de la Crystal Palace şi apoi încă trei ani din acel moment. Se specifică şi că pot urma alte contribuţii ale RDS, completate prin acte adiţionale. "Suma n-a fost de 1,7 milioane de euro, a fost mai mare!", a recunoscut preşedintele LPF la RTV.

Acuzaţii de şantaj
Contractul a fost publicat de către Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică. "Are documentul de la Antenă, care a făcut rost de el în urma unui control pe care l-a realizat Garda Financiară", a acuzat Dragomir. DNA a anunţat ieri că-l anchetează pentru şantaj pe Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group.

Ţinta ar fi fost Ioan Bindei, administrator al RCS-RDS, iar obiectul şantajului, contractul încheiat de distribuitorii de TV cu firma lui Dragomir. Antena şi RCS-RDS s-au aflat în conflicte în ultimii ani, transformate inclusiv în litigii ajunse în justiţie. RCS a eliminat din grila de pe satelit toate posturile trustului Intact. "M-a sunat şi pe mine Alexandrescu să-mi spună că are contractul, dar nu ca să mă ameninţe, ci doar să mă notifice", a povestit Dumitru Dragomir.

"E firma mea, dar n-am luat bani!"
Şeful Ligii a vorbit despre document într-o intervenţie la România TV: "Sînt prea mic pentru lupta asta a elefanţilor. Au găsit ei o chichiţă să se lege şi de mine, dar n-am realizat nici un contract în nume personal, e vorba doar despre un acord între două societăţi. Contract care s-a realizat la doi ani de la atribuirea drepturilor TV".

RCS-RDS a ajuns să deţină drepturile pentru Liga 1 din 2008, cînd a cîştigat licitaţia la care a participat într-un consorţiu cu Antena 1. Colaborarea lor a încetat, apoi RDS a mai cîştigat o licitaţie în 2011, în urma căreia a obţinut majoritatea opţiunilor din fiecare etapă a primului eşalon de fotbal.

Dragomir a fost nefiresc de defensiv pe parcursul intervenţiei telefonice de la România TV, părînd în permanenţă speriat de turnura lucrurilor: "Eu personal n-am luat nici un ban în nume personal, n-am retras nici o sumă din firma aceasta în ultimii cinci ani. Acea firmă care a luat are datorii la bănci de 8 milioane de euro. Recunosc că firma e a mea, de douăzeci de ani. Dar totul a fost numai o asociere pentru investiţii între firma mea şi RDS, nimic altceva" s-a văitat Mitică în direct.

La două ore de la momentul acestui discurs, Dragomir a ajuns la DNA, tocmai de ziua lui de naştere! A împlinit 67 de ani. A mers acolo pentru audieri şi, la o oră de la descinderea sa, instituţia a anunţat că Sorin Alexandrescu va fi reţinut pentru 24 de ore. Mitică intrase pe poartă în sprint pentru a evita presa, după ce ţîşnise dintr-o maşină, cu o şapcă roşie pe cap şi cu geaca fluturîndu-i în alergare, ca într-o scenă din filmele cu Benny Hill.

Închisoare de la 1 la 5 ani
Gazeta a contactat un avocat, căruia i-au fost explicate premisele acestui caz. "În funcţie şi de alte elemente din acest dosar, situaţia lui Dragomir s-ar putea încadra în Legea 78/2000, articolul 13: "Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani".

LPF funcţionează ca asociaţie nonprofit, iar la licitaţia pentru distribuirea drepturilor TV pentru Liga 1 a fost un intermediar, reprezentant al cluburilor din prima ligă de fotbal, societăţi private.

S-a bătut pe comision
Dragomir a intrat în conflict cu Gigi Becali după precedenta licitaţie. Miza: comisionul de 5 la sută din sumă acordat unui intermediar. Era vorba despre mai mult de două milioane de euro! "A făcut ce a vrut el şi a pus 5 la sută, deşi iniţial era vorba despre 2,5%", l-a acuzat Becali. Dragomir i-a replicat extrem de agresiv: "Comisionul nu se achită din banii cluburilor, ci din acei 6,5 la sută pe care Liga are dreptul să-i reţină. Becali mănîncă rahat, crede că sîntem generalii pe care i-a păcălit el cu valiza. Ca să nu mai zic de valiza de la Cluj, unde este mită!".

Tot BODU şi la "dosarul terenului"
Dragomir a mai fost implicat într-un dosar legat de fotbal. El a fost achitat într-un caz în care era acuzat de luare de mită. Autorul ar fi fost Gino Iorgulescu, care i-ar fi oferit în 2001 un teren în Bucureşti, în valoare de 33.000 de dolari, cu scopul ca LPF să achiziţioneze apoi de la Iorgulescu un alt teren, de 335.000 de dolari, la un preţ triplu decît valoarea de piaţă din acel moment, potrivit anchetatorilor. Firma BODU SRL apărea şi în acel dosar. Conform anchetatorilor, Iorgulescu i-ar fi dat terenul şoferului lui Dragomir, care l-ar fi trecut după aceea în proprietatea SC BODU SRL!

"E conflict de interese!"
În timp ce Dragomir vorbea la România TV, în studioul televiziunii se afla, între alţi invitaţi, Toni Greblă, de profesie avocat şi membru al Comisiei Juridice din Parlament. Acesta a reacţionat în direct: "Domnule Dragomir, contactaţi-vă avocatul, fiindcă e vorba despre un conflict de interese! Trebuia să fi evitat să faceţi afaceri cu o firmă care avea legături cu LPF!".

"Nu 5, 15 la sută le dau!"
Dragomir susţine că parteneriatul lui cu RCS-RDS e unul reciproc avantajos: "A fost un parteneriat, o asociere pentru investiţii în care aportul lor n-a însemnat mai mult de 20 la sută din afacere. Şi luau 15 la sută din profit, timp de zece ani!". În contractul publicat pe grupul.ro, RDS beneficiază de 5 la sută din profitul net. "De ce să fie incompatibilitate? Ar însemna ca eu să n-am voie nici să-mi fac abonament de cablu la RCS, nu carecumva să fie incompatibilitate!", a mai zis Dragomir aseară, în jurul orei 22:00, cînd a părăsit sediul DNA, unde fusese audiat.

Cronologia relaţiei Dragomir-LPF-RCS&RDS:

31 martie 2008 - Consorţiul Antena 1-RCS&RDS cîştigă licitaţia şi primeşte drepturile TV pentru Liga 1 pînă în 2011, plătind 34 de milioane de euro pe sezon, cu tot cu TVA. Învinse: Kanal D şi Telesport

15 august 2009 - SC BODU SRL semnează un contract de asociere cu RCS-RDS, potrivit căruia compania de comunicaţii plăteşte 1,7 milioane de euro pînă în mai 2010 şi primeşte în schimb 5 la sută din profitul anual net, timp de trei ani, plus publicitate la nunţi şi botezuri

4 aprilie 2011 - Antena 1, RCS-RDS şi Romtelecom cumpără trei pachete la licitaţia pentru drepturile TV ale Ligii 1, valabile pînă în 2014. Şase pachete, reprezentînd cîte şase meciuri pe etapă, rămîn nevîndute. RCS-RDS le achiziţionează în iunie 2011 cu 45 de milioane de euro, suma totală produsă de LPF pentru trei sezoane fiind un pic peste 100 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Dragomir a reacţionat satisfăcut: "E un mare succes. RCS, partenerul nostru vechi şi serios, a respectat toate cerinţele în materie de concurenţă!".

"Nu scrie nicăieri că eu n-am voie să fac un contract cu o firmă. Liga nu are nici o implicare, eu personal am făcut acest contract cu RDS" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Nu văd unde ar fi neconcordanţa şi conflictul de interese. Drepturile TV au fost acordate în urma unei licitaţii la care au fost martori şi UEFA, şi Consiliul Concurenţei" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"E luare de mită şi spălare de bani! Ăsta e Dumitru Dragomir! A dat drepturile TV cui a vrut el, deşi eu m-am opus şi aşa a ajuns să mă urască" (Adrian Mititelu, patron U Craiova)

"Dragomir e funcţionar public. Liga reprezintă cluburile, cluburile reprezintă suporterii, iar suporterii sînt poporul român. Voi merge la DNA să fac plîngere, mă voi constitui parte vătămată, ca patron de club" (Adrian Mititelu, patron U Craiova)

5 ani au trecut de cînd RCS-RDS deţine drepturi TV ale meciurilor din Liga 1. Contractul aflat în derulare mai durează inclusiv sezonul următor, 2013-2014

100 de milioane de euro pe 3 ani a obţinut LPF la precedenta licitaţie pentru meciuri din campionatul României, cea mai mare sumă din istoria Ligii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (141)
capca1
capca1  •  01 Iunie 2013, 12:51

La brutărie, Mitică la brutărie, la brutărieeee, Mitică la brutăriiieeeee!

raducumatei
raducumatei  •  01 Iunie 2013, 00:47

Dar este un conflict de interese evident.Este o mita mascata.Atata banet pentru reclama la nunti si alte bairamuri pe care Mititica le va organiza pentru diverse ocazii fotbalistice sau nonfotbalistice.Mai bine ar tacea ca nu-l crede nici dracu pe care-l pomeneste de obicei.Poate pana la urma ajunge acolo unde ai este locul cuvenit.La mititica!

alex_777
alex_777  •  01 Iunie 2013, 00:04

de mitica astia de la RCS nu prea le da mana sa spuna nimk cica usturoiul nu miroase!!!!

Vezi toate comentariile (141)
Comentează