Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 30 octombrie 2024 15:39 / Actualizat miercuri, 30 octombrie 2024 15:39
Pe 4 martie 2014, Gică Popescu a fost condamnat definitiv la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, în „Dosarul Transferurilor”. Popescu a fost eliberat condiţionat în 4 noiembrie 2015, după ce a executat un an şi opt luni din pedeapsă. Acesta a beneficiat și de reducerea pedepsei și pentru că a scris patru cărţi în penitenciar.
În prezent, Gică Popescu este președintele celor de la Farul și consilierul prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Cel care a vorbit la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” despre arestarea acestuia în urmă cu zece ani.
- Apropo, știți că a fost toată discuția aia că a trebuit arestat Gică Popescu pentru ca a doua zi să devină Burleanu președinte.
- M-ar plăcea să nu cred acest lucru! Sunt în momentul de negație.
- Așa, adică să fi fost o întâmplare... Că lumea zice că Burleanu e cel care a pregătit terenul.
- Nu cred că Burleanu a avut totuși capacitatea de a-l aresta pe Gică Popescu. Dar în niciun stat modern, european, Gică Popescu n-ar fi făcut pușcărie! Interesul statului e să-și recupereze banii. Nu să bage lumea în pușcărie.
- Pe care Gică Popescu i-a plătit.
- Îi plătești, statul îți spune... Cine a fost? Cel de la Bayern Munchen, nu? Și acolo era o fraudă de vreo 100 de milioane!
- Uli Hoeness.
- Mi se pare că n-a făcut nicio zi de pușcărie.
- Dormea seara la pușcărie, la început, vreo două-trei săptămâni.
- Până s-a hotărât că trebuie să plătească 200 de milioane statului, nu 100 cât...
- Dar toți au fost: Steffi Graf, Messi... Toată lumea a avut probleme de genul ăsta.
- E vreunul la pușcărie?! Interesul statului e să ne băgăm sportivii acolo? Mai ales pe Gică Popescu, fostul căpitan de la Barcelona, să-l bag în pușcărie?! Ăsta e interesul statului? Asta e plăcerea statului? Nu, statul trebuie să-și recupereze bani. Era prejudiciul... Cu adevărat, dacă o mai faci o dată, te duci la pușcărie! Ai încercat o dată vigilența statului, te-am prins, dacă mai încerci odată....
- Da.
- Și am văzut această dispută între președintele Federației și Gică și atunci am încercat să transmit ideile de la unul la altul în ideea de a construi ceva. O să am și zilele viitoare o discuție cu Gică Popescu. Are să vină cu o propunere, cred că tot în zona de Academie de Fotbal.
- Se pare că relațiile între cei doi nu vor putea fi niciodată restabilite.
- Să știți că eu am fost foarte plăcut surprins cât de aplicat e domnul Burleanu, dar de asemenea, foarte plăcut surprins și cât de aplicat este Gică.
Gică Popescu: „Nu voi comenta decizia instanței niciodată. Singura nenorocire a fost că a murit tata”
Gică Popescu a vorbit despre cea mai grea perioadă din viața sa, anii petrecuți în închisoare după condamnarea din Dosarul Transferurilor. Cel mai mare regret este faptul că tată său a murit și explică și motivul.
„Am acceptat acea decizie despre care mereu am spus că e injustă. Nu voi comenta decizia instanței niciodată. Singura nenorocire a fost că a murit tata. A murit ca un brad. Tata a murit de mândrie. Ăsta a fost cel mai dur moment. La fel și când a trebuit să le spun copiilor. O să mă duc în mormânt cu ideea că nu a fost justă decizia. Nu regret că am candidat și acum aș fi procedat la fel dacă am fi fost în 2014”, spunea Gică Popescu, la trei ani după eliberarea din închisoare.
Urmărește aici toată emisiunea cu Marcel Ciolacu, parte a edițiilor speciale dedicate alegerilor prezidențiale din România
Totul despre „Dosarul Transferurilor”
A fost cea mai amplă anchetă care vizează banii negri din fotbalul românesc! Totul a început pe 6 februarie 2006, când Gazeta Sporturilor a declanşat o investigaţie jurnalistică fără precedent în România. Primul caz de care ne-am ocupat a fost cel al transferului lui Florin Bratu, de la Rapid la Galatasaray.
Reţeta dezvăluită în Gazetă era aproape aceeaşi: şefii de cluburi sau impresarii declarau sume de transfer mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul s-ar fi făcut prin nişte off-shore-uri din străinătate.
Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat la probele dezvăluite de Gazetă şi a deschis propria cercetare. Investigaţia DNA a contabilizat 800 de transferuri verificate, peste 100 de persoane anchetate şi interogate, zeci de volume însumând peste 20.000 de file.
După zeci de termene și amânări, "Dosarul Transferurilor" a ajuns la final pe 4 martie 2014, când toți cei 8 inculpați au fost trimiși în spatele gratiilor.
- Cristi Borcea: 6 ani şi 4 luni
- Ioan Becali: 6 ani şi 4 luni
- Victor Becali: 4 ani şi 8 luni
- George Copos: 3 ani şi 8 luni
- Mihai Stoica: 3 ani şi 6 luni
- Jean Pădureanu: 3 ani şi 4 luni
- Gigi Neţoiu: 3 ani şi 4 luni
- Gică Popescu: 3 ani, o lună şi 10 zile