Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 24 aprilie 2015 00:00
Fotbalul românesc riscă sancţiuni, o comisie a celor două foruri internaționale urmînd să verifice pe 21 mai dacă au fost implementate respectivele cerinţe minime.
Pe 30 aprilie expiră termenul de implementare în România a acordului semnat în urmă cu doi ani de Comisia Europeană, UEFA, FIFA şi FIFPro cu privire la condiţiile minimale ce trebuie acordate jucătorilor de fotbal, printre care contractul cadru de muncă şi asigurările medicale.
Cu toate acestea, deocamdată FRF şi LPF nu au făcut nici un demers în acest sens, iar pe 21 mai va sosi la Bucureşti o inspecţie de monitorizare din partea UEFA, FIFA şi FIFPro, pentru a verifica dacă aceste măsuri au fost luate.
"Ne lovim de refuzul cluburilor de a le face contracte de muncă fotbaliştilor. Nu vor să intre în legalitate, a rămas la latitudinea lor dacă fac contracte sau convenţii civile. Nici de asigurări nu vor să audă, deşi le-am propus o variantă în care jumătate din sume să fie suportate chiar de către jucători. Pînă acum însă, FRF şi LPF nu au făcut nimic. Urmează să mai avem o întîlnire cu reprezentanţii acestora şi, probabil în Comitetul Executiv din 11 mai, să se ia o decizie", a spus Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, sindicatul fotbaliştilor din România.
Se tem de răspunderea penală
Surse din lumea fotbalului au explicat pentru Gazetă că "era de aşteptat ca şefii cluburilor să nu accepte contractele de muncă fiindcă dările către stat sînt mult mai mari. În plus, dacă faci contracte şi nu achiţi datoriile, asta atrage răspunderea penală, în timp ce în cazul convenţiilor civile pedepsele sînt mult mai blînde, e vorba de cel mult nişte amenzi".
"Chiar dacă Legea sportului de la noi prevede că se poate opta între contracte de muncă şi convenţii civile, UEFA şi FIFA cer implementarea acestor noi norme. FRF şi LPF trebuie să le aplice, fiindcă sîntem afiliate acestor foruri"
Emilian Hulubei, preşedinte AFAN