FOTBAL  »  Superliga  »  STRANIERI

Număraţi pe degete! Topul străinilor ajunşi la echipe mari din Vest după şederea în Liga I

Înainte să joace la Everton, Nyarko a trecut pe la Sportul Studenţesc +7   FOTO
Înainte să joace la Everton, Nyarko a trecut pe la Sportul Studenţesc

Articol de - Publicat miercuri, 04 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 04 ianuarie 2012 15:30

În ultimii 20 de ani, Liga I a găzduit sute de jucători veniţi din afara graniţelor ţării, dar numărul celor care au reuşit să ajungă în campionatele puternice din vestul Europei după şederea în România poate fi numărat pe degetele mîinilor

Aduşi pe sume importante din America de Sud, prezentaţi fanilor şi presei ca foşti jucători ai unor forţe din Spania, Italia sau Germania,  dar sfârşind prin a pleca pe uşa din dos. Aceasta este situaţia care îi caracterizează pe majoritatea fotbaliştilor sosiţi în Liga I din afara graniţelor ţării.

Din noianul de străini, pot fi remarcaţi extrem de puţini jucători. Aceştia au reuşit, după plecarea din România, să prindă contracte la echipe din cele cinci ligi importante din Occident (Anglia, Italia, Franţa, Germania, Spania) sau la grupări de tradiţie în Europa vestică.

1. Alex Nyarko (Karlsruher SC, RC Lens, Everton, AS Monaco, PSG) - Ghanezul a fost adus în Europa de Sportul Studenţesc. Din Regie, a ajuns la Basel, apoi în Bundesliga, la Karlsruher SC şi Franţa, la Lens.

A urmat perioada Everton, cînd Alex s-a făcut remarcat în mod negativ. Africanul a fost ţinta unei întîmplări mai puţin fericite: un fan a pătruns pe teren la un meci cu Arsenal şi a încercat să îi scoată tricoul, cerîndu-i să nu mai poarte culorile "caramelelor". Deranjat de atitudinea fanilor, Nyarko a cerut să fie transferat, urmînd împrumuturi la Monaco şi PSG.

2. Alvaro Pereira (Porto) - Uruguayanul, adus pe o sumă uriaşă de CFR Cluj, a confirmat în România şi a ajuns la FC Porto. Împreună cu lusitanii, a câştigat Europa League, dar şi trofee interne. A impresionat la turneul final al Campionatului Mondial din Africa de Sud. S-a vorbit despre un eventual transfer în Premier League, la Chelsea.

3.  Cyril Thereau (Anderlecht, Chievo Verona) - Francezul a fost unul din favoritul tribunelor la Steaua. Transferat la Anderlecht pentru aproximativ 3 milioane de euro, Cyril joacă în prezent în Serie A, la Chievo Verona.

4.   Constant Djakpa (Leverkusen, Hannover 96) - ivorianul de la Pandurii Tg. Jiu s-a făcut remarcat şi în Liga I, dar şi la echipa naţională a Coastei de Fildeş, fiind coleg cu Drogba, Kalou sau fraţii Toure la Cupa Africii pe Naţiuni, ediţia 2008. Transferat de la Pandurii direct la unul din granzii Bundesligii, Leverkusen, a fost împrumutat timp de un sezon şi jumătate la Hannover 96, iar apoi vîndut la Eintracht Frankfurt.

5. Tiago Gomes (Hercules) - Portughezul Tiago a fost criticat în dese rânduri de patronul Stelei, Gigi Becali. A plecat în Segunda Division, la Hercules, grupare alături de care a reuşit promovarea în La Liga şi a petrecut un sezon în primul eşalon fotbalistic din Spania.

6. Elinton Andrade (Olympique Marseille) -  La fel ca Pereira, şi-a început aventura europeană în România, dar la Rapid. Din Giuleşti, a făcut un pas mare, la Olympique Marseille, unde este rezerva lui Steve Mandanda.

7. Sebastian Dubarbier (Lorient) - Unul din jucătorii de bază ai CFR-ului din Cluj între 2008 şi 2010, a fost vîndut în Franţa, la Lorient. Din păcate, nu a impresionat la echipa din Ligue 1, fiind împrumutat o perioadă în Spania, la Tenerife.

8. Edel Bete (PSG) - La Rapid, a fost văzut ca un gafeur, fiind scos drept ţap ispăşitor în mai multe partide, printre care şi un derby cu Dinamo. Surprinzător, camerunezul naturalizat armean a plecat la PSG, unde a apărat în peste 50 de partide!

Au venit vedete, au plecat anonimi

La capitolul veniri, prin România s-au perindat foşti "galactici", "extratereştri" sau echipieri ai unor forţe din Premier League. Samuel Okunowo a jucat la FC Barcelona, Julio Cesar Correa la Real Madrid. Glauber (Rapid) a fost în echipa lui Manchester City, Burns (Urziceni) a prins perioada de glorie a celor de la Leeds United, pentru ca singurul englez care a jucat vreodată pe plaiuri mioritice, Mark Burke, să fi jucat la Aston Villa sau Middlesbrough.

Barcelona, via Jiul Petroşani

Elemer Berkessy, născut la Oradea în timpul stăpînirii austro-ungare, a jucat la Jiul între 1923 şi 1930, devenind vice-campion al României în 1925. Considerat unul din cei mai importanţi antrenori maghiari postbelici, Berkessy a jucat la FC Barcelona înte 1934 şi 1936.

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
ronaldo666
ronaldo666  •  04 Ianuarie 2012, 16:04

poi decat sa aducem straiuni de mana a doua mai bn jucam cu romani k sunt tot la aceasi valoare sh joace sh pe bani mai putini

dejoc
dejoc  •  04 Ianuarie 2012, 15:27

Mai bine il scria pe Culio in locul lui Tony

zanetti3333
zanetti3333  •  04 Ianuarie 2012, 15:19

mitreski nu a jucat niciodata la craiova e o aberatie

Vezi toate comentariile (5)
Comentează