FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

Observator FRF și UEFA cu dosar penal » Federația sfidează regulamentele și face scut în jurul lui Nicolae Grigorescu, prins beat la volan

Articol de - Publicat marti, 11 februarie 2020 15:27

Fostul asistent FIFA, Nicolae Grigorescu, 64 ani, prezent la CM 1998 și CE 2000, e judecat la Timișoara pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului în vara trecută. Sfidând propriile regulamente, FRF a făcut scut în jurul ex-tușierului, care continuă să aibă delegări în Liga 1 și, prin UEFA, în cupele europene.

FRF trâmbițează că e o campioană în materie de integritate, președintele Burleanu face piruete de moralitate în jurul propriei administrații, dar aplică selectiv criteriile după care se ghidează în domeniu. Iar exemplul cel mai nou vine dinspre fostul asistent internațional Nicolae Grigorescu, observator la L1 și pe lista supervizorilor internaționali. Înaintea ascensiunii din ultimii ani a lui Ovidiu Hațegan, cu delegări inclusiv la Euro 2016, timișoreanul era ultimul arbitru român prezent la un turneu final mondial (1998) și european (2000).

Alcoolemie 0,72 mg/l, riscă 1-5 ani de închisoare

În iulie 2019, Nicolae Grigorescu a comis un accident pe Bulevardul Take Ionescu din orașul de pe Bega. Presa locală nota că ex-asistentul conducea propriul autoturism, a pierdut controlul volanului și a lovit două mașini parcate. Polițiștii l-au pus pe Grigorescu să sufle în etilotest, iar rezultatul a fost dincolo de limitele legii: alcoolemie de 0,72 mg/l!

Bănățeanului i s-a întocmit dosar penal și a fost trimis în judecată pentru „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. Speța se află pe rolul Judecătoriei Timișoara și are numărul 37521/325/2019. Grigorescu riscă o amendă penală sau închisoare între 1 și 5 ani! „A încercat să scape cumva de acest necaz, să fie făcut nevăzut, a rezolvat-o cu proprietarii mașinilor avariate, dar n-avea cum să fie absolvit de povestea cu băutura”, explică o sursă GSP.

Adio Cod de Etică și Regulament al Arbitrilor

Tot pentru implicare într-un proces penal fără legătură cu fotbalul, un alt timișorean fost purtător al ecusonului FIFA, Ioan Mureșan, a fost suspendat de FRF din lotul de observatori în perioada 2011-2014. Fusese acuzat de DNA de șantaj în calitate de comisar la Garda Financiară, fiind achitat finalmente de justiție și repus în circuit de Federație. În cazul lui Grigorescu, FRF închide însă ochii, deși sunt încălcate propriile regulamente.

În vigoare din 1 martie 2019, Codul de Etică stipulează că „se aplică tuturor comportamentelor care dăunează autenticității, integrității și reputației sportiv-fotbalistice, indiferent dacă acestea se produc în cadrul sau în legătură cu jocul de fotbal sau altfel”.

Iar Regulamentul de Organizare al Activității Arbitrilor (RODAA) are câteva prevederi la fel de clare:

Art. 109: Arbitrii faţă de care s-a început urmărirea penală, sau care sunt judecaţi în stare de libertate pentru infracţiuni incompatibile cu calitatea de arbitru, vor fi suspendaţi din activitate.

Art.132: Următoarele împrejurări sunt considerate circumstanţe agravante, determinând agravarea sancţiunii disciplinare: - săvârşirea abaterii sub influenţa băuturilor alcoolice.

Delegat și după ce a fost trimis în judecată

Documentul nu trimite explicit în astfel de cazuri și la observatori, dar „culpele de acest tip îi vizează în mod clar și pe ei, mai ales că este vorba despre niște oameni care judecă și evaluează prestațiile arbitrilor”, așa cum punctează chiar o sursă din Federație.

Cu toate acestea, după evenimentul de la Timișoara, FRF a continuat să-l trimită fără probleme la meciuri pe Grigorescu. Ex-asistentul a avut 6 delegări la L1, dintre care ultima, la Chindia – FC Botoșani, s-a produs în prima rundă din 2020, deși, între timp, observatorul e deja trimis în judecată! Dosarul lui Grigorescu a fost înregistrat pe 31 decembrie 2019 la Judecătoria Timișoara. Urmează să se fixeze primul termen. 

„Am anunțat CCA printr-un mail imediat după ce s-a petrecut accidentul din vara lui 2019. Nu pot face niciun fel de interpretări juridice vizavi de situația aceasta în care am greșit într-un caz fără nicio legătură cu fotbalul”, a comentat Nicolae Grigorescu, observator FRF& UEFA

Ce delegări a avut în L1 după accident

  • 16 august 2019: Hermannstadt – Clinceni (2-1)
  • 20 septembrie 2019: Gaz Metan – CSU Craiova (2-3)
  • 26 octombrie 2019: Hermannstadt – FCSB (0-4)
  • 30 noiembrie 2019: Sepsi – CSU Craiova (1-0)
  • 16 decembrie 2019: CFR Cluj – Astra (2-0)
  • 2 februarie 2020: Chindia – FC Botoșani (0-1)

Ce delegări a avut în Europa după accident

  • 7 august 2019: Slovan Bratislava – Dundalk (prel. EL)
  • 5 septembrie 2019: Estonia – Bulgaria (prel. CE U21)
  • 3 octombrie 2019: Krasnodar – Getafe (grupe EL)
  • 9 octombrie 2019: Liechtenstein – Slovacia (prel. CE U21)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe (prel. Euro 2020)

9 partidea arbitrat Grigorescu în calitate de tușier la turneele finale (5 la CM 1998 și 4 la Euro 2000), având pe CV și o finală Champions League: Ajax – Milan, 1995, la Viena, cu Ion Crăciunescu la centru

600 €plus transportul e suportul financiar UEFA pentru o deplasare de trei zile a unui observator internațional la o partidă în cupele europene, în timp ce baremul la L1 e de 2.700 de lei

6 ania fost Grigorescu purtător al ecusonului FIFA: 1994-2000

Citește și:

Fostul asistent FIFA Nicolae Grigorescu a fost prins beat la volan! Riscă închisoare de la 1 la 5 ani AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
ucv1948
ucv1948  •  11 Februarie 2020, 20:04

Traiasca serviciile secrete si burleanu !!!! Salvatorii fotbalului romanesc !!!! ... serviciile astea, platite din banii țării , in loc sa se ocupe de Reintregirea Nationala , sa recupereze Basarabia , Bucovina de Nord , Ținutul Herta si Bugeacul se multumesc cu jocuri de culise mici , de gașcă .... să vă fie rușine , servicii de *** ... huuuooooo

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

deusdat
deusdat  •  11 Februarie 2020, 18:33

Exemplul lui Mureșan dovedește că regulamentul pompieristic al FRF e de vină: omul a fost achitat de instanță, deci declarat nevinovat, dar FRF îl menținuse suspendat 3 ani, fără vină. Prezumția de nevinovăție nu trebuie batjocorită doar pentru a face pe plac gloatei. La politicieni mai merge, fiindcă politica e bazată doar pe imagine și circ, dar restul cetățenilor, inclusiv arbitrii, au drepturi care trebuie respectate. Inclusiv de FRF.

romeverest
romeverest  •  11 Februarie 2020, 16:52

Daca tot vorbim de lege, sa ne spuna acest regulament care sunt infractiunile incompatibile cu calitatea de arbitru, asa cum prevede art. 109 !! Nu poti compara o infractiune de santaj, savarsita un calitate de angajat al statului, cu infractiunea de conducere sub influenta bauturilor alcoolice !! Totul ramane de interpretat !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează