Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 17 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 16 mai 2011 22:43
Oţelul ajunge la masa bogaţilor în Champions League cu un buget minuscul, cu salarii decente, cu tineri crescuţi în oraş şi cu fotbalişti no name ajunşi celebri luni la malul Dunării
Poveste de succes made in Romania: Oţelul devine regină cu un buget modest, puţin peste 5 milioane de euro anual, cu salarii decente, cu jucători necunoscuţi făcuţi vedete peste an exclusiv pe terenul de fotbal. Probabil că microbiştii din România nu recunosc 3-4 elevi de-ai lui Munteanu dacă-i întîlnesc pe stradă.
Eroii de la Dunăre formează un mix reuşit între localnici no name, ajunşi staruri sub comanda de tip german a lui Dorinel, şi fotbalişti silitori, fără fiţe, aduşi pe sume mai mult decît modeste de la echipe de mîna a doua din ţară sau din străinătate. Iată portretele cîtorva dintre protagonişti:
Probabil portarul anului
Grahovac a fost integralist în toate cele 32 de meciuri jucate pe teren de Oţelul. A primit 25 de goluri, Galaţiul avînd a doua apărare din Liga 1, după Rapid. Bosniacul de 28 de ani a fost adus pe 50.000 de euro de la Borac Cacak.
Fundaşii, copiii Dunării
Rîpă (21 de ani), Sîrghi (25 de ani), Petean (23 de ani) şi Cojoc (22 de ani) sînt gălăţeni get-beget. Primii doi cochetează cu prima reprezentativă şi au luat de mai multă vreme minţile granzilor din Bucureşti. Sînt declaraţi netransferabili pentru România. Stîlpul apărării e Sergiu Costin, 32 de ani, cel mai experimentat jucător din lot, cu 291 de meciuri în prima divizie. Alături de Paraschiv, este cel mai vechi din lot, amîndoi sosind în 2006 la Galaţi. Sălăgeanu (28 de ani) a ajuns titular ca fundaş stînga, după ce a evoluat în prealabil la formaţii modeste, precum Gloria Bistriţa, Olimpia Satu Mare şi Someşul Satu Mare. Mai e şi Perendija (25 de ani), cîndva speranţă la Partizan Belgrad, dar care s-a pierdut pe drum, pe la FK Vozdovac, FK Teleoptic, FK Vardar şi Rabotnicki Skopje, pînă să devină campion cu Oţelul.
Afaceri perfecte la mijloc
Antal a devenit numărul 1 în această primăvară. Tînărul de 22 de ani, adus pe 70.000 de euro, acum fiind cotat la peste două milioane de euro, mai jucase doar la Chiajna şi la Tîrgu Mureş. A marcat 7 goluri în 27 de meciuri, reuşite imense, inclusiv în finala campionatului, cu Timişoara (2-1). Gabi Paraschiv (33 de ani) a înscris goluri decisive în victoriile recente cu Craiova şi cu Brăneşti, fără de care Oţelul n-ar mai fi fost campioană. Giurgiu (28 de ani) e afacerea perfectă pentru Galaţi. A fost vîndut pe 500.000 de euro la Rubin Kazan, a cîştigat un titlu în Rusia, s-a întors gratis şi acum ia campionatul cu Oţelul. Viglianti (32 de ani) e vechi la Galaţi. A fost adus pe 100.000 de euro, e un argentinian care a mai jucat la Racing Cordoba şi la Bolivar. O frumoasă surpriză a ultimei luni: Laurenţiu Buş (24 de ani), care a bifat 8 meciuri, a marcat un eurogol cu Brăneştiul (2-1) şi-a dat pasa decisivă la golul lui Pena de duminică seară. Nu trebuie omişi Silviu Ilie (23 de ani) şi Ionuţ Neagu (25 de ani), produse originale gălăţene, oameni de bază în acest sezon.
Pena, omul decisiv
Cînd intră, dă gol, iar reuşitele sale au fost mereu decisive. Este Marius Pena (26 de ani), cu 8 reuşite, puncherul echipei în Liga 1. În CV mai are nume importante, dar la respectivele cluburi a fost mai mult la număr: FC Naţional, Rapid, Torpedo Moscova şi Concordia Chiajna. În ofensivă mai sînt Punesovac (23 de ani) şi Borbely (31 de ani), oameni aduşi de la "celebrele" FK Napredak Kruševac sau Huteen (Siria).
110.000 de euro a investit Galaţiul în iarnă în 3 achiziţii: Punesovac, Mişelăricu şi Filip
90.000 de euro e cel mai salariu anual de la echipa gălăţeană, al lui Paraschiv
Dorinel fără contract!
Antrenorul Dorinel Munteanu aşteaptă acum să se vadă cu Marius Stan pentru a se înţelege asupra noului acord. Aceasta întrucît tehnicianului de 43 de ani îi expiră contractul în această vară şi nu a semnat un altul. Se vorbeşte chiar că nu i s-ar fi extins noua înţelegere dacă rata titlul! "O să mă văd cu domnul preşedinte şi-o să semnăm probabil un angajament nou, convenabil pentru toate părţile", a declarat Munti, care acum cîştigă 10.000 de euro lunar.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora