Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea - Publicat marti, 18 octombrie 2022 07:51 / Actualizat marti, 18 octombrie 2022 11:25
FCSB are cea mai înaltă echipă din existența sa, însă nu reușește să marcheze cu capul la fazele fixe. Nici din acțiune nu excelează la reușitele cu un astfel de procedeu, fiind depășită de Sepsi, Petrolul și CFR Cluj.
Înălțimea jucătorilor nu garantează și golurile cu capul, mai ales din fază fixă. E „regula” ce se aplică ușor la FCSB, formația din Liga 1 cu cea mai mare medie a înălțimii jucătorilor, dar care n-a marcat, atenție, niciun gol cu capul dintr-o fază statică!
„Eu am nevoie de bărbați în echipă, de jucători puternici", „Vreau să nu mai dea nimeni cu capul la mine în careu!” sunt două dintre afirmațiile rostite obsesiv în ultimii ani de patronul vicecampioanei, inspirat în principiu de modelul CFR Cluj.
Paradox la FCSB: cu capul da, din faze fixe deloc
Parțial, dorința patronului a fost îndeplinită. FCSB e echipa care câștigă cele mai multe dueluri aeriene, peste jumătate dintre ele, mai exact un procentaj de 55%. Totuși, atunci când vine vorba despre faze fixe, formația lui Nicolae Dică nu excelează.
N-a marcat până acum niciun gol cu capul dintr-un moment static. Are 3 astfel de reușite, toate venite din acțiuni urmate de centrări în fața porții. Culmea, niciuna nu-i aparține lui Compagno, vârful adus de Becali pentru 1,5 milioane de euro.
Tamm, Miculescu și Cordea au înscris cu un astfel de procedeu la FCSB. Sezonul trecut, roș-albaștrii se clasau pe 3 în această ierarhie (53% din dueluri aeriene câștigate), sub FC Botoșani și FC Voluntari. Campioana CFR Cluj (52%) nu prindea TOP 5.
55%dintre duelurile aeriene au fost câștigate de jucătorii de la FCSB, locul 1 în Superligă, peste CFR și Argeș (53%)
5 goluriau marcat Sepsi și Petrolul cu capul, primele în Liga 1 la acest capitol
FCSB centrează mult, dar degeaba
Asta în ciuda faptului că FCSB este în topul echipelor care trimit de cele mai multe ori mingea în careul advers și are și cel mai înalt procentaj al centrărilor reușite, adică 34%. E urmată de U Cluj, Petrolul și FC Argeș, cu 32%.
Paradoxal, CFR Cluj, una dintre echipele remarcate la momentele fixe, nu ajunge și din acțiune în postura de a centra, iar calitatea acestora lasă de dorit, având practic doar una din patru centrări reușite. Cu toate astea, CFR a marcat de 4 ori cu capul, mai mult decât FCSB.
Deși talia echipei a crescut mult după transferurile din vară, FCSB nu mai e la fel de eficientă la fazele fixe și finalizările cu capul.
Anul trecut, formația lui Toni Petrea era egala CFR-ului la acest capitol, reușind să înscrie de 6 ori, tot atât cât a făcut-o și campioana României, una dintre echipele remarcate la acest capitol. Acum, doar CFR a păstrat eficiența, în schimb, FCSB bâjbâie.
4 reușiteare CFR cu capul, în timp ce Farul și FCU sunt singurele cu o reușită
6 goluria marcat FCSB anul trecut cu capul din fază fixă, 4 din corner, două după lovituri libere
Cum arată în acest moment echipa-tip de la FCSB:
- Târnovanu (1,98m) - V. Crețu (1,76), Tamm (1,93), Dawa (1,92), Radunovici (1,83) - Cordea (1,80), Edjouma (1,92), Olaru (1,77), Fl. Coman (1,82) - Compagno (1,95), Omrani (1,88)
- Media de înălțime: 1,87m
Cei mai înalți jucători de la FCSB
- 1,90 metri - Miculescu și Andrei Vlad
- 1,91 metri - Bouhenna
- 1,92 metri - Dawa și Edjouma
- 1,93 metri - Tamm
- 1,95 metri - Compagno
- 1,98 metri - Târnovanu
VIDEO Concluziile lui Narcis Răducan după FCSB - UTA Arad 2-1: „Chiar dacă prinde play-off-ul, e greu ca FCSB să termine pe podium!”
Citește și alte știri despre FCSB:
FCSB schimbă liniile în Cupa României » Decizia anunțată de Gigi Becali