FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP. Peisaj apocaliptic în Liga 1 » Datorii uriașe, jucători prea puțini: doar 4 echipe plătesc la timp

Sezonul următor de Liga 1 va porni într-un peisaj apocaliptic: campionatul e chinuit de lipsa banilor și a fotbaliștilor.
Sezonul următor de Liga 1 va porni într-un peisaj apocaliptic: campionatul e chinuit de lipsa banilor și a fotbaliștilor.

Articol de , , - Publicat joi, 13 august 2020 07:09 / Actualizat joi, 13 august 2020 10:11

Sezonul următor de Liga 1 va porni într-un peisaj apocaliptic: campionatul e chinuit de lipsa banilor și a fotbaliștilor. Cluburile stabile sunt foarte puține, numai patru reușesc să plătească salariile la timp. Unele formații, inclusiv Dinamo, încearcă să-și alcătuiască loturile acum, cu o săptămână înaintea debutului

Ediția 2020-2021 va porni la sfârșitul săptămânii viitoare într-o atmosferă dezastruoasă: fotbaliști neplătiți, cluburi chinuite de datorii și de împuținarea loturilor, un protocol anticoronavirus încă neclar. Plus teama pe care au creat-o evenimentele din campionatul trecut, în care unele echipe ajunseseră să fie condamnate din cauza focarelor de COVID.

"Doar patru plătesc la timp"

Cum arată situația, cu exactitate? „În momentul acesta, sunt numai patru cluburi care plătesc salariile la zi", spune Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor. "Nu vreau să spun care sunt cluburile", zice șeful AFAN, însă e clar că e vorba despre Viitorul, Sepsi și despre cele două promovate, UTA și FC Argeș. Numai un sfert dintre echipe își plătesc jucătorii la timp!

Celelalte rostogolesc datorii vechi și foarte vechi. Sunt cazuri în care fotbaliștii nu au încasat salariile în patru sau în cinci luni la rând! Bine nu e nici la CFR, care a câștigat campionatul pentru al treilea an la rând. Djokovici a criticat recent: "Nu am mai luat salariile din martie!". 

Jucătorii au acceptat să renunțe la lefurile pe aprilie, care vor fi achitate numai în situația în care echipa va ajunge din nou în grupele europene, însă și așa tot mai rămân câteva luni neplătite. Plus bonusuri. "Normal, mai avem de luat prime din cupele europene", a confirmat Camora. Căpitanul portughez e unul dintre fotbaliștii care au răbdare, Djokovici nu a mai așteptat. Croatul a reacționat astfel și ca să forțeze conducerea la o decizie de rezilieze a contractului, astfel încât să plece gratis. Sau să îi fie permis un transfer ieftin, de pe urma căruia să se aleagă el cu un salariu cu mult mai bun.

Disperare la Mediaș, la Giurgiu, la Dinamo

Hulubei, reprezentantul fotbaliștilor, deja a ajuns să catalogheze restanțele în funcție de durată și să le accepte pe unele: "Există cluburi cu datorii decente. Decente înseamnă o lună sau două de întârziere la plata salariilor".

Indecente sunt Astra și Gaz Metan. La Giurgiu a fost achitat cel mai recent salariul pentru luna martie. Au rămas o jumătate din aprilie, o jumătate din mai, iunie și iulie. "Jumătățile" se referă la luni în care lotul s-a aflat și în șomaj tehnic.

Gaz Metan a ajuns la datorii totale față de jucători și față de staff în valoare de 700.000 de euro! Suma e uriașă pentru un club care s-a aflat în insolvență până de curând, deci a avut cheltuielile ținute sub control. Conducerea le-a transmis creditorilor că-și vor primi banii în curând, din sumele pe care au să le vireze EAD, deținătorul drepturilor TV, și Romgaz, unul dintre finanțatorii echipei din Mediaș.

Față de ele două, Dinamo încă se află într-o situație suportabilă, cu salarii scadente pe o jumătate din mai și pe iunie. În curând va fi scadentă și luna iulie. "Câinii" au ajuns în starea aceasta în ciuda "injecțiilor" financiare pe care le-au făcut suporterii din asociația DDB. Nu e clar dacă ei vor mai fi capabili să suporte salarii, nici dacă are de gând careva, cu adevărat, să cumpere acțiunile lui Negoiță și să-și asume un buget clar. 

Eu sunt pe minus 11 milioane de euro, dar Varga de la CFR e pe minus 20 de milioane! Chiar l-am sunat pe Copilu, președintele de la Cluj, și i-am spus „Terminați cu transferuri d-astea cum ar fi Stanciu! Vreți să intrați în faliment?"
- Gigi Becali, patron FCSB

Situația de la Dinamo nu e atât de rea cum pare din afară. Mai aducem jucători și ne propunem să ne calificăm în play-off. Suporterii merită să le promitem că vom lupta pentru play-off, la câte au făcut pentru noi!
- Gigi Mulțescu, antrenor Dinamo

Eu am mai spus asta, dar repet: fotbalul va fi afectat din cauza coronavirusului timp de doi ani! E foarte rău, nici psihic nu suntem în regulă, nici fizic. Sezonul care s-a încheiat e unul pe care vreau să-l uit!
- Andrei Cristea, atacant Poli Iași

28 de milioane de eurovalorează drepturile TV pentru un sezon din Liga 1. Suma era împărțită către 14 cluburi, acum va fi împărțită la 16

"Ne mai trebuie șase jucători"

Dinamo a pierdut câteva nume cunoscute: Montini, Valentin Lazăr, Kostrna, Skovajsa. Plecaseră deja Piscitelli, Ioan Filip, Mamoutou N'Diaye. Mulțescu a rămas cu un lot alcătuit din copii și din puțini fotbaliști consacrați, pe care să se poată baza. "Mi-ar mai trebui jucători pe șase posturi. Încercăm să negociem în zilele acestea și să găsim cât mai mulți români pentru achiziții", a comentat antrenorul la Digisport. Campionatul viitor va începe în weekendul 21-23 august. 

De la zero și la Iași

Dinamo nu e un caz unic de reconstrucție forțată, Poli Iași și-a pierdut aproape toți jucătorii din sezonul precedent și trebuie să se realcătuiască acum rapid, cu Daniel Pancu antrenor. Moldovenii i-au prelungit pentru un an contractul lui Andrei Cristea, un "veteran" de 36 de ani. Aproape toți jucătorii din lotul pe care îl crease Rednic au dispărut și clubul are datorii și la jucători, și la terți, așa că bugetul pentru sezonul viitor va fi mic. "Eu nu fac campanie electorală, nu vreau să laud pe nimeni, dar dacă nu ne-ar ajuta Primăria s-ar termina cu fotbalul în Iași!", e convins Cristea. 

Exemplul diferit: Hagi

Viitorul continuă să achite salariile la timp, datorită unui prag cu care clubul evită să consume bani mai mulți decât și-ar putea permite. Asta implică și pierderea unor fotbaliști importanți. 

Dinamo abia s-a salvat de la retrogradare plătindu-l pe Fabbrini cu 14.000 de euro lunar, Viitorul a câștigat turneul ultimelor 8 cu o limită a salariului maxim de 5.000 de euro. Clubul lui Hagi a luat toate măsurile ca să evite dezastrul care-i paște pe alții. A redus salariile cu până la 50 la sută până la 30 iunie 2021 și vinde tot ce poate. 

ANALIZĂ GSP. Peisaj apocaliptic în Liga 1 » Datorii uriașe, jucători prea puțini: doar 4 echipe plătesc la timp

Rivaldinho e aproape de Cracovia, deținătoarea Cupei Poloniei, Gabi Iancu așteaptă și el să fie lăsat să plece. Gică a admis că e dispus să accepte o propunere în jurul unei jumătăți de milion de euro pentru golgeterul echipei. Salariul maxim de 5.000 de euro lunar nu-i mai poate ține la Ovidiu pe cei mai buni din echipă și Hagi își asumă situația, dar plănuiește un buget suportabil, cu salariile plătite din venituri certe.

CFR, FCSB, Craiova își fac planul în funcție de rezultatele din Europa. Mai ales Clujul e dependent de calificarea în grupe, altfel contabilitatea clubului va fi blocată sau ar fi nevoie de alte "injecții" de la acționari, de la sponsori. CFR, cu un lot îmbătrânit construit doar pentru rezultate, nu are fotbaliști buni de vândut.

FCSB și Craiova păstrează soluții de siguranță, vânzarea lui Coman, a lui Man sau a lui Cicâldău, afaceri care pot să echilibreze balanța. Doar că și în calculele acestea e vorba despre încasări estimate, nu despre mari oferte certe. z

300.000 de eurova încasa Viitorul de pe urma vânzării lui Rivaldinho la Cracovia. Brazilianul avea contract cu dobrogenii valabil încă un an

Eu nu am cum să-i opresc pe jucătorii care au oferte. Ăștia suntem, ne iau vecinii fotbaliștii! Ce să facem dacă în România fac multinaționalele o grămadă de bani și nu investesc nimic în sport?
- Gheorghe Hagi, patron Viitorul

Sponsorii se retrag, televiziunile sunt precaute

De ce s-a blocat fotbalul? Cluburile au continuat să încaseze aceleași sume din drepturi TV, unele fuseseră plătite chiar în avans. Din vânzarea biletelor nu au pierdut mult, fiindcă erau puține care încasau mai mult decât câștigau cu organizarea meciurilor. "Sponsorii s-au retras, toate companiile sunt precaute, nu mai sunt dispuse să investească în fotbal", explică Emilian Hulubei, președintele AFAN. 

În campionatul următor va mai apărea o grijă: firma care deține drepturile TV o să achite banii "cu țârâita", pe măsură ce are să fie desfășurată competiția, ca să nu riște să plătească în avans pentru o întrecere blocată de coronavirus. Cluburile care mai plătesc la timp au ori sprijinul primăriilor, așa cum sunt nou-promovatele UTA și FC Argeș, ori pe al unui privat cum e Hagi, ori pe al Guvernului Ungariei, care o sprijină pe Sepsi. 

VIDEO. Un nou sistem competițional pentru Liga 1 din 2020-2021

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1: 

EXCLUSIV Gigi Becali l-a adus la FCSB pe noul Pintilii: „El trebuie să fie modelul pentru toți tinerii!”

VIDEO + FOTO Știm componența sezonului 2020/2021 din Liga 1, după încheierea barajului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (32)
110146613198286
Gabi Simon  •  13 August 2020, 19:08

Va spun din surse sigure ca si Craiova plateste salariile la zi ,acolo chiar nu sunt probleme,dar lumea si presa vede numai ce vor ele

vanbasten_85
vanbasten_85  •  13 August 2020, 14:04

Si eu care credeam ca numai Dinamo are datorii catre jucatori.nu era meci dupa care sa nu-l intrebe jurnalistii pe Nistor de bani.Acum, cand iese la iveala faptul ca majoritatea nu platesc la timp, nu se mai scrie nimic.Deontologic,nu?

steauaeuna
steauaeuna  •  13 August 2020, 12:52
Postat de rocky2 pe 13 August 2020, 12:18

Nu e adevarat ca doar la Sepsi si Viitorul sunt salariile la zi! La fcGBecali isi primesc la termen mereu minimul pe economie! 2400lei!

Ti se pare putin? Ia mai gandestete ...la ce fotbal vezi. Si mai vezi ca sunt cluburi care nu ii dau nici pe astia. Mincinosule, la Steaua nu ia nimeni sub 6000 de euro.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează