Articol de Viorel Tudorache - Publicat duminica, 29 ianuarie 2023 14:57 / Actualizat duminica, 29 ianuarie 2023 15:59
Gazonul de pe stadionul din Ploiești a arătat deplorabil sâmbătă, 28 ianuarie, la meciul dintre Petrolul și Chindia, scor 1-2.
Arena ”Ilie Oană” din Ploiești, construită în 2011 cu peste 17 milioane de euro, este proprietatea Primăriei, dată spre administrare către CSM Ploiești.
Stadionul din Ploiești găzduiește atât Petrolul, cât și Chindia. Ambele plătesc pentru a juca pe arena „Ilie Oană”, între 2.500 lei/ora (vara, fără nocturnă) și 3.500 de lei/ora (iarna, cu nocturnă), conform tarifelor comunicate de CSM Ploiești.
Terenul de pe stadionul „Ilie Oană” are probleme cu drenajul
Contactat de GSP.ro, directorul adjunct al CSM Ploieşti, Lucian Rădulescu, a precizat că suprafața de joc suferă din cauza drenajului și că gazonul trebuia schimbat anul trecut.
”Noi anul trecut am vrut să schimbăm gazonul, a și fost bugetat. Dar am primit o solicitare de la conducerea clubului de fotbal Petrolul să nu schimbăm gazonul, pentru că vrea să joace pe ”Ilie Oană” meciurile de acasă. N-au vrut să se mute din Ploiești, cel puțin o lună, cât ar fi durat lucrările pentru schimbarea gazonului.
Terenul are probleme cu drenajul. Am mai schimbat rulouri de iarbă, dar trebuie lucrat și la drenaj. Gazonul nu s-a rupt, au fost doar unele zone unde a ținut apa și o ține în continuare.
Noi avem în plan anul acesta schimbarea gazonului și efectuarea lucrărilor aferente. Asta nu o putem face până în luna mai, când va permite și vremea. Am discutat și cu cei de la Petrolul.
Noi avem îngrijitorii bazei sportive, cei vechi, de pe timpuri. De mentenanța gazonului se ocupă o firmă specializată. Cred că există un contract prelungit cu această firmă, dar nu știu să vă spun acum cum se numește și dacă își face treaba cum trebuie. Întrebați-l pe administratorul arenei Titel Arsene”, a declarat directorul adjunct al CSM Ploieşti, Lucian Rădulescu.
Lucian Rădulescu a mai adăugat: ”Cert este că noi am pornit instalația de degivrare a suprafeței de joc. Nu se poate spune că am fost prinși nepregătiți de ninsoare”.
Administratorul stadionului din Ploiești: „Gazon neschimbat de 12 ani”
Administratorul stadionului, Titel Arsene, a confirmat problemele pe care terenul de pe ”Ilie Oană” le are cu drenajul. Gazonul de pe ”Ilie Oană” nu a fost schimbat niciodată în cei 12 ani, spune Titel Arsene.
Acesta susține că firma de mentenanță Gama Verde nu are legătură cu problemele pe care terenul le are când plouă torențial sau ninge abundent. ”Firma face doar lucrări excepționale pentru gazon primăvara și toamna. Primele semnale că sunt probleme cu drenajul au apărut în decembrie 2022, la meciul Chindia - FCSB”, a menționat Titrel Arsene, pentru GSP.ro.
Administratorul arenei din Ploiești a mai explicat: ”Este foarte adevărat și faptul că de ceva timp noi avem probleme cu tasarea stratului de suport pământ vegetal care nu mai este permeabil înspre a asigura o scurgere rapidă către sistemul de drenaj.
Sunt totuși 12 ani în care noi nu am schimbat ca alții, stratul de suport vegetal sau stratul suport înierbat, ca atare se preconiza că în perioada septembrie / octombrie 2022 să se efectueze o lucrare majoră planificată în prevederea bugetară, de reabilitare a întregii suprafețe de joc inclusiv zona stratului vegetal tasat”, a explicat Titel Arsene pe Facebook.
Până la 500.000 de euro pentru lucrările la stadionul din Ploiești
Administratorul a mai precizat: „Știti cu toții care au fost discuțiile ce au determinat amânarea acestora, dar acum este foarte clar că nu se mai poate amâna această lucrare, trebuind a o efectua în perioada 15 aprilie - 30 mai”.
În opinia acestuia lucrările planificate pentru refacerea suprafeței de joc ar costa în jur de 400.000 de euro - 500.000 de euro.
”Aceste tipuri de lucrări pot fi efectuate doar în perioadele calendaristice cu temperaturi de până în 25°C - aprilie/mai - septembrie/octombrie. În această speță chiar nu stiu cine și-ar putea permite să-și angajeze semnătura de ok, pentru o cheltuială de aproximativ 400.000-500.000 de euro în condițiile in care nu s-ar respecta aceste perioade, iar rezultatul ar fi un fiasco.
Trebuie ținut cont și de faptul că lucrările propriu-zise durează cam 10-14 zile (asta la foc continu) iar apoi este necesar un timp de 21-30 zile pentru acomodarea/fixarea întregului sistem înierbat”, a mai precizat administratorul arenei ”Ilie Oană”, în postarea făcută.