Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 21 decembrie 2023 17:29 / Actualizat vineri, 22 decembrie 2023 11:38
Piteștiul, orașul care a lansat nume de referință în fotbalul românesc, de la Dobrin și Ilie Bărbulescu până la Mutu, Jean Barbu ori Vlădoiu, și-a pierdut aura pe care și-o căpătase în timp, cea de veritabilă pepinieră de mari talente ♦ Prestigioasa școală de fotbal a lui FC Argeș s-a întremat după ani de inactivitate, dar întârzie să livreze materia primă pe care o oferea deceniile trecute.
Adrian Mutu, Jean Vlădoiu, Jean Barbu, Dani Coman, Cristi Tănase, Rică Neaga, Nicolae Dică, Ilie Bărbulescu, Nicolae Dobrin. Sunt doar câțiva dintre fotbaliștii cu greutate născuți și crescuți în județul Argeș, care, peste ani, aveau să-și pună o amprentă serioasă în fotbalul românesc.
Mulți dintre ei au trecut prin mâinile lui Leonte Ianovschi, unul dintre cei mai mari descoperitori de talente din fotbalul românesc, alții s-au școlit la celebra academie „Aripi”, sub privirile lui „Bebe” Vameșu, însă toți au contribuit într-un fel sau altul la construirea reputației pe care Piteștiul a avut-o pe harta fotbalului de la noi.
Timpul nu i-a iertat nici pe ei
Dar vremurile acelea sunt demult istorie, iar tradiția cu care FC Argeș obișnuise s-a estompat serios în timp.
Centrul „Leonte Ianovschi”, al cărui spirit a fost dus mai departe de urmașii legendarului antrenor, Mihai și Mihăiță, a fost și el afectat de falimentul din „era Penescu” și de anii de inactivitate de atunci.
Centrul suferă și acum pe urma dezastrului de acum 15 ani. Juniorii lui FC Argeș s-au risipit care încotro, pentru ca, mai apoi, părinții să-și piardă încrederea și să nu-și mai trimită copiii spre clubul lui Dobrin.
„Argeșul ne dădea cele mai mari bătăi!”
O scurtă recapitulare. Ce a însemnat FC Argeș la nivel juvenil? Povestește pentru Gazeta un rival tradițional de-ai piteștenilor, om de bază la Craiova în anii '80-'90
„Cele mai mari lupte le-am avut cu Piteștiul de-a lungul timpului, de la copii și juniori și până la seniori. Vai de mine, ce copii aveau!
Pun pariu că își vor reveni! Au tradiție și vă mai spun ceva: sunt unele istorii care n-au cum să nu se repete! Poate că, odată cu noul stadion, se va crea o emulație.
Piteștiul a avut tot timpul un centru de copii și juniori fantastic. Pentru mine, Ianovschi a fost emblematic ca antrenor! Repet, cele mai mari bătăi la juniori cu ei le-am avut. Dacă era să ne «încingă» cineva din Țara Românească, Argeșul era acea echipă!”.
Academia lui FC Argeș are un nou șef din 2022: „A venit momentul ca echipele din țară să se teamă de noi”
Astăzi, academia lui FC Argeș funcționează din nou la capacitate maximă, având echipe implicate în majoritatea competițiilor de juniori, la toate categoriile de vârstă.
Centrul din Trivale e coordonat de Bogdan Vișan, un fost antrenor de la școala de fotbal a lui Dani Coman, instalat în actuala funcție în vara lui 2022, după retragerea reputatului Mihai Ianovschi.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul oficial, Vișan e licențiat UEFA A Elite Youth și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Pitești, precum și Facultatea de Finanțe Bănci a Universității Craiova. Vișan a jucat fotbal doar la nivel de ligi inferioare, iar înainte de a fi numit la FC Argeș a mai lucrat la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș.
Ce promisiuni făcea Vișan în momentul numirii în noua funcție?
A venit momentul ca echipele din țară să înceapă să se teamă de FC Argeș, cum era odată! A venit momentul să ne unim forțele în așa fel încât jucătorii crescuți la centru să ajungă la echipa mare. Noi să fim pepiniera lui FC Argeș, toată lumea știe că am suferit din acest punct de vedere în ultimii ani.
Mai sunt angajați în academie antrenori precum Andrei Speriatu, Gheorghe Cristian, Dan Lăcustă, Eduard Augustin sau Gabriel Trandafirescu.
Flux scăzut de fotbaliști promovați din academie
Dinspre actuala academie a lui FC Argeș au fost promovați însă prea puțini fotbaliști la prima echipă, care a mizat pe o strategie bazată preponderent pe jucători străini sau „repatrieri”.
Astăzi, alb-violeții ocupă un loc dezonorant în Liga 2, cu șanse minime de promovare.
Mario Tudose, un fotbalist pe care Argeșul îl vânduse la Benfica în 2021, e, probabil, cel mai important nume lansat de piteșteni în ultimii ani. El s-a întors vara aceasta din Portugalia, e titular la echipa mare, dar și la naționala U19.
În rest, clubul mai propune nume precum Yanis Pîrvu sau Mario Mitoi, dar care nu reușesc, până acum, să facă diferența nici la nivelul ligii secunde.
15e locul ocupat de FC Argeș în ierarhia academiilor realizată de FRF în vara lui 2023
Părinți nemulțumiți acuză selecții făcute pe pile
Dar chiar dacă FC Argeș și-a pus din nou rotițele în mișcare la nivel juvenil, nu e totul lapte și miere la Centrul de copii și juniori din Trivale.
Mandatul lui Vișan în fruntea academiei a atras și unele voci critice pe durata ultimului an, în care rezultatele n-au fost neapărat cele așteptate. Părinți de-ai copiilor legitimați au vorbit în presa locală despre presupuse nereguli depistate în funcționalitatea academiei, inclusiv nedreptăți care ar exista în procesul de selecție.
Publicația epitesti.ro a publicat în ocombrie o serie de articole despre activitatea academiei, inclusiv dezvăluiri de-ale părinților tinerilor fotbaliști.
„Mulți părinți sunt nemulțumiți, dar se tem că, dacă vor spune ceva, copiii lor nu vor mai juca.
Am fost luat în colimator pentru că am avut curajul de a mă ridica în ședință cu toți părinții și cu antrenorul și a le spune că este incorect ca băiatului meu să nu i se dea șansa să joace”, spunea unul dintre părinți, care și-a luat inima în dinți și a vorbit despre situația fiului său, conform sursei citate.