Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 19 mai 2020 07:32
Liga 1 se pregătește de o altă polemică: unele cluburi de Liga 1 nu sunt convinse să semneze pentru reluarea campionatului fiindcă FRF și LPF nu le-au transmis în mod clar ce se va întâmpla dacă sezonul va trebui suspendat definitiv după disputarea a doar 2-3-4 etape.
Protocolul pentru reluarea antrenamentelor a iscat agitație în Liga 1, unele au dorit să-l boicoteze, dar până la urmă cluburile l-au acceptat, iar aproape toate au intrat în cantonament și au început antrenamentele individuale sau în grupuri de cel mult 3 jucători.
Următorul pas pentru a ajunge să disputăm și jocuri oficiale în etapele rămase de jucat e protocolul pentru meciuri, care va fi elaborat în perioada următoare.
Și mai important e modul în care FRF și LPF vor judeca o situație ipotetică, dar posibilă: campionatul se va relua, se vor juca două, trei, cinci, șapte etape, după care va apărea unul sau mai multe focare și va fi nevoie să se oprească definitiv acest sezon. Ce se va decide din perspectiva titlului, a echipelor care vor merge în Europa, a retrogradatelor etc.
Gică Popescu: „Au ridicat din umeri"
Unele cluburi au și întrebat în mod oficial în videoconferința pe care au avut-o cu cei de la FRF și LPF. „Dacă am primit vreun răspuns? Doar un ridicat din umeri", a spus Gică Popescu la TV Telekom Sport.
Răzvan Burleanu a fost și el chestionat pe această temă, într-o intervenție pe care a avut-o la DigiSport. Replica lui: „E o întrebare la care încă nu avem răspuns, va trebui să luăm o decizie. N-am hotărât care va fi clasamentul final dacă sezonul ar fi întrerupt după câteva etape. Nu excludem posibilitatea să ajungem în litigii cu anumite cluburi din Liga 1, așa cum luăm în calcul și varianta de a avea proces cu UTA sau cu alt club din liga secundă".
Campioana n-a primit răspuns concret
Cum în acest moment nu există o decizie clară, cluburile sunt, evident, împărțite, în funcție de interesul pe care îl are fiecare.
Spre exemplu, cele care sunt acum pe primul loc în play-off și play-out, CFR și Viitorul, nu acceptă sub nicio formă ca în cazul unei viitoare opriri, după câteva etape jucate, să fie luat în calcul clasamentul de la acel moment. CFR a întrebat și ea la FRF, la fel ca Viitorul, iar răspunsul a fost același: „Nu știm ce ierarhie va decide".
În schimb, cluburile care se află acum pe locuri care nu le-ar aduce îndeplinirea obiectivului, exemple FCSB, Craiova, Voluntari, Chindia, Clinceni, au o cu totul altă părere și ar susține ca ierarhia din momentul întreruperii să fie luată în calcul. La acea dată ar putea să fie mai sus în top și astfel să profite.
„Să luăm un scenariu. Se dă drumul la campionat, se joacă 4 etape, Craiova sau FCSB trece pe primul loc, apoi se oprește tot. Cine va fi decisă campioană? Aici, FRF și LPF trebuie să gândească foarte bine ce vor decide fiindcă nu vreau să mă gândesc că anumite cluburi după ce ajung într-o situație favorabilă ar avea tot interesul să se oprească toată competiția, înțelegeți ce vreau să spun"
- părerea unui președinte din Liga 1
Ce scenarii se analizează
Cum deocamdată nu e nimic decis, forurile conducătoare din fotbal au pe masă mai multe variante, de unde să o aleagă pe cea pe care o vor implementa în cazul opririi definitive a campionatului după alte 3-4 etape. Și în acest caz ar urma să aleagă dintre următoarele repere:
1. Ierarhia de la finalul sezonului regulat să decidă acordarea titlului, echipele pentru Europa și retrogradatele
Are argumentul că e singurul clasament care conține același număr de meciuri, fiecare cu fiecare, acasă și în deplasare, pentru toate cele 14 formații.
Primele 4 la finalul sezonului regulat:
- 1. CFR 52p
- 2. Craiova 46
- 3. Botoșani 45
- 4. FCSB 44
* ar fi echipele care ar merge în cupele europene, toate vor intra în primul tur preliminar, locul 1 în Champions League, celelalte în Europa League
Ultimele 3 la finalul sezonului regulat:
- 12. Poli Iași 22
- 13. Clinceni 22
- 14. Voluntari 20
* Clinceni și Voluntari ar retrograda
2. Să se ia în calcul ierarhia de la momentul întreruperii
E o altă posibilitate, așa cum, de exemplu, în perioada stării de urgență, atunci când nu se știa dacă se mai poate relua sezonul, a existat și această variantă de a finaliza întrecerea.
3. Să nu se decerneze titlul și să nu retrogradeze nimeni
E un alt scenariu luat în calcul, iar ediția 2019-2020 nu va fi figura cu nicio câștigătoare. Totuși, pentru participarea în cupele europene s-ar lua în calcul fie ierarhia din momentul întreruperii, fie de la finalul sezonului regulat.
Prima variantă ar copia, practic, modelul din handbalul românesc, care a decis să nu se acorde titlul, nici la băieți, nici la fete, dar accesul în Europa să fie făcut pe baza clasamentului din momentul în care s-a întrerupt competiția, chiar dacă nu toate echipele disputaseră același număr de meciuri.
În acest caz, practic FRF și LPF n-ar putea retrograda pe nimeni, iar un astfel de scenariu deschide o altă temă de dezbatere: va promova cineva? Se va mări numărul de echipe chiar de la startul viitorului sezon?