FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA- OŢELUL 2-1

Povestea din spatele succesului Stelei cu Oţelul » Jucătorii, motivaţi de replicile lui Al Pacino :)

Al Pacino
Al Pacino

Articol de GSP - Publicat marti, 04 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 03 octombrie 2011 21:47

Acesta e un pasaj din filmul "Any Given Sunday", pe care Stan l-a pus elevilor săi în vestiar şi în care Al Pacino, antrenor al unei echipe de fotbal american, le dădea ultimele indicaţii elevilor săi înainte de partidă


"În spatele oricărui meci stă o muncă meticuloasă, enorm de mult studiu, iar în spatele oricărei victorii stau anumite detalii mărunte, dar care contează enorm", obişnuieşte să spună Mircea Lucescu atunci cînd vorbeşte despre filosofia sa fotbalistică. Debutul lui Ilie Stan pe banca Stelei a fost unul cîştigător. Chiar dacă victoria a fost obţinută dramatic, în ultimele secunde ale prelungirilor, ea ascunde o strategie inedită folosită de noul "principal" al roş-albaştrilor.

Cu puţin înainte de meci, Ilie le-a pus elevilor săi în vestiar un montaj cu mai multe replici din filmul " Any Given Sunday", făcut în 1999. Personajul principal în film e celebrul Al Pacino, care interpretează rolul unui antrenor al unei echipe de fotbal american şi care, la un moment dat, înaintea unui joc, are un discurs aparte. Fix pasajul ales de Stan pentru a-l arăta lui Geraldo şi compania.

"Nu ştiu ce să vă spun, serios" e mesajul de început al lui Al Pacino, după care însă continuă în stil mare: "În orice duminică vei cîştiga sau vei pierde. Important este: poţi să cîştigi sau să pierzi bărbăteşte? Sîntem în iad acum, domnilor. Credeţi-mă! Putem să stăm aici şi să pună rahatul peste noi sau putem să luptăm şi să revenim la lumină". Mesajul-cheie al filmului prezentat steliştilor era "dacă nu eşti numărul 1, înseamnă că nu exişti".

Pe site-ul de prezentare al filmului, acesta e "oferit" ca "un film care te va entuziasma oricît de trist ai fi. Un film despre cum greşeşti cînd lupţi, despre cum cazi cînd lupţi, dar şi despre cum e să simţi, să pipăi, să miroşi victoria. Despre învingători şi învinşi, dar numai cu oameni care vor ceva de la viaţă. Poţi să pierzi 99 de bătălii, dacă în cea de-a o sută vei cîştia războiul, te vei numi învingător. Şi poate că acest sentiment este unul dintre cele mai frumoase pe care le poate experimenta natura umană".

Alte pasaje din discursul lui Al Pacino pe care l-au văzut steliştii în vestiar

- "Urmează cîteva minute din cea mai mare bătălie a vieţii voastre profesionale. Totul se reduce la ziua de azi. Fie ne vindecăm ca o echipă, fie totul se năruie"
- "Centimetru după centimetru, pasă cu pasă putem urca din iad. Pînă terminăm"
- "Acum nu pot să o mai fac eu pentru voi. Sînt prea bătrîn, dar mă uit în jur şi văd aceste feţe tinere şi vreau să vă spun că am făcut fiecare alegere greşită pe care un bărbat de vîrstă de mijloc o poate face. Am irosit toţi banii mei, credeţi sau nu. Am îndepărtat de mine orice persoană care m-a iubit, iar acum nu mai suport nici să mă văd în oglindă. În viaţă şi în fotbal limitele pentru erori sînt mici. Un pas prea tîrziu sau prea devereme şi nu reuşeşti. O secundă mai încet sau mai rapid şi o ratezi. În schimb, centimetrii de care avem nevoie sînt pretutindeni"

"Dacă a avut vreun succes ceea ce le-am arătat jucătorilor în vestiar? Păi, cred că s-a văzut pe teren, nu?! A văzut toată lumea ce atitudine au avut băieţii mei"
Ilie Stan, antrenor Steaua

Au văzut şi penalty-urile lui Duckadam
În afara filmului cu Al Pacino, Ilie le-a mai pus roş-albaştrilor şi imagini cu penalty-urile apărate de Helmuth Duckadam în finala CCE de la Sevilla 1986. "S-a auzit şi comentariul lui Teoharie Coca-Cozma şi după feţele jucătorilor cred că ne-am atins scopul, deoarece toţi păreau concentraţi şi extrem de motivaţi", a apreciat unul dintre cei din staff-ul lui Stan.

10 ani au trecut de cînd Stan a debutat ca antrenor, în 2001 fiind luat secund la Al Ain de către Iordănescu

INTERVIU » Ilie Stan: "Vreau să-i fac să se simtă mîndri că joacă la Steaua!"

Ilie dezvăluie cum i-a venit ideea de a pune pelicula în vestiar, dar şi ce strategie adoptă în pauza partidelor

- Domnule Stan, de unde v-a venit ideea cu "Any Given Sunday"?
- Am văzut filmul acum ceva timp şi am rămas impresionat de ceea ce le-a transmis "antrenorul" Al Pacino jucătorilor săi. Chiar mi s-a zbîrlit părul pe mine văzînd scenele alea. Le-am ţinut minte şi dacă pe mine m-au mişcat, m-am gîndit că îi pot motiva şi pe jucătorii mei.

- Şi au avut efect?
- Păi, n-aţi văzut pe teren?!

- Mai aveţi şi alte metode?
- Da, dar nu le dezvălui acum. Împreună cu Edi Iordănescu vom găsi şi alte lucruri pe care să le prezentăm fotbaliştilor şi prin care să-i motivăm sută la sută. Vreau să aduc ceva din mentalitatea de "afară", chiar dacă ştiu că aici, la noi, e greu de făcut asta. Şi mai vreau ceva: să ne facem un stil propriu de joc, să jucăm în funcţie de ceea ce ştim şi apoi să ne intereseze adversarul.

- În pauză, la 0-1, ce le-aţi spus?
- Asta nu vreau să dezvălui.

- Dar ca strategie, cum procedaţi de obicei în pauză?
- În primele minute îi las un pic să se liniştească, apoi discut pe un ton calm, fără să mă răsteasc, fără să ţip. Oricum, obiectivul meu, prin toate metodele pe care le aplic, e să-i fac pe aceşti jucători să fie mîndri că joacă la Steaua.

"În ultimele 3 nopţi, am dormit doar cîteva ore, numai cu gîndul la meciul cu Oţelul am fost. Luni dimineaţa m-am dus direct la sala de forţă, după care am făcut o saună. Aveam nevoie să mă tonific un pic fiindcă eram epuizat"
Ilie Stan, antrenor Steaua

"Cel mai greu în fotbal e să gestionezi o victorie. V-o spun din proprie experienţă. Deci, pentru mine, de-abia acum începe greul"
Ilie Stan, antrenor Steaua

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (34)
pietreanul
pietreanul  •  03 Noiembrie 2011, 18:18
Postat de bvoxxx pe 04 Octombrie 2011, 00:43

si credeti ca a inteles Dodel ceva din replicile lui Al Pacino?

aaa, daaa :))))))))))))) mai face o labaa si mai pica o data in cada

booba
booba  •  03 Noiembrie 2011, 16:01

"Dacă a avut vreun succes ceea ce le-am arătat jucătorilor în vestiar? Păi, cred că s-a văzut pe teren, nu?! A văzut toată lumea ce atitudine au avut băieţii mei" Bai oilor, ati jucat cu petrolul, marea si super echipa care are 12 puncte din 12 meciuri. Va da Haifa 3 ca nimica si o sa va uitati la Lolek si Bolek dupa aia.

dany9321
dany9321  •  06 Octombrie 2011, 03:12
Postat de zadkiel pe 04 Octombrie 2011, 12:40

Tu si prazarii in general in loc sa faca un miting gigantic la Craiova, sa duduie Bania si sa bateti acum fierul cat este cald cu arestarea de la CCA si sa puneti DNA-ul pe carbuni incinsi: o frecati aiurea pe pagina Stelei! Poate v-ati resemnat vis-a-vis de U Craiova! Sunteti niste lasi!

Aha hai sa nu uitam ca totusi Otelu este campioana romaniei si sa nu uitam ca sa cam pisat pe voi anu trecut

Vezi toate comentariile (34)
Comentează